Головна Новини Суспільство події Країни Глобального півдня не підписали комюніке Саміту миру: ЗМІ дізналися, що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни Глобального півдня не підписали комюніке Саміту миру: ЗМІ дізналися, що сталося

Індія, Бразилія, Південна Африка, Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати відповіли відмовою

17 червня 2024, 08:50
Поділіться публікацією:

Низка країн так званого Глобального Півдня не підписали спільне комюніке Саміту миру з війни в Україні, хоча й були присутні. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише видання "Financial Times.

Країни Глобального півдня не підписали комюніке Саміту миру: ЗМІ дізналися, що сталося

Саміт миру. Фото: з відкритих джерел

ЗМІ зазначає, що Україні вдалося заручитися підтримкою щодо своєї територіальної цілісності від більшості учасників заходу. Однак Індія, Бразилія, Південна Африка та деякі інші країни відмовилися приєднатися до підписання спільного комюніке, в якому зазначено, що "повага до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав" "служитиме основою" для завершення війни в Україні.

"В той час як явка на саміт виглядала вражаючою для України, рішення ключових країн, серед яких також були Саудівська Аравія та Об'єднані Арабські Емірати, не підтримати документ свідчить про те, що Росія зберігає свою міжнародну економічну силу та вплив. Росія не була запрошена на зустріч. Китай, головний спонсор російської воєнної економіки, відмовився бути присутнім, посилаючись на відсутність Москви", — зазначають автори матеріалу.

Зазначається, що на Саміті було представлено лише три з десяти пунктів мирного плану президента Володимира Зеленського. У комюніке міститься заклик до безпечної експлуатації окупованої РФ Запорізької АЕС "під повним суверенним контролем України". Також йдеться про повний обмін військовополоненими та повернення депортованих до Росії українців. Згадується і продовольча безпека, яку "не можна використовувати як зброю", у контексті того, що український експорт продовольства має "забезпечуватися безпечно та вільно".

Поки що залишається незрозумілим, зазначають журналісти, як Україна збирається заручитися підтримкою решти семи пунктів свого мирного плану, які охоплюють такі питання, як виведення російських військ, репарації та переслідування військових злочинців.

Читайте також на порталі "Коментарі" – дві країни відкликали свої підписи із спільної заяви на Саміті миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини