Головна Новини Суспільство події Корнієнко: в Україні до 2024 року буде «машинне» голосування на виборах
commentss НОВИНИ Всі новини

Корнієнко: в Україні до 2024 року буде «машинне» голосування на виборах

На зміну процедури підрахунку бюлетнів на виборах потрібно виділити близько 30 мільйонів євро

16 грудня 2021, 15:46
Поділіться публікацією:

Корнієнко: в Україні до 2024 року буде «машинне» голосування на виборах

Олександр Корнієнко. Фото з відкритих джерел

В Україні планують до 2024 року запровадити "машинне" голосування на виборах. Про це повідомив Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".


За його словами, це дозволить збільшити мотивацію громадян брати участь у виборах. Адже ця система давно працює у інших країнах світу. Якщо таку ідею вдасться втілити, то бюлетні електорат буде кидати не до прозорих урн, як звикли, а до спеціальної машини, яка підраховує голоси. Корнієнко переконаний, що  це унеможливить фальсифікації на дільницях і різного роду маніпуляції з протоколами, які притаманні українським виборам.

Однак такі нововведення добряче вдарять по бюджету країни. Кожну з 30 тисяч дільниць в Україні треба буде обладнати щонайменше двома такими приладами. Вартість однієї машини на сьогодні від 400 до 700 євро. Загалом на реалізацію проекту потрібно виділити близько 30 млн євро, це приблизно 7 мільярдів гривень. Також потрібно провести навчання для членів комісій, які будуть обслуговувати прилади.

 "Я думаю, до 2024 року можна говорити про експерименти з "машинним" голосуванням, враховуючи наявні кошти. Якщо ми зможемо знайти на це кількасот мільйонів гривень, хоча би до мільярда, зможемо у всіх великих містах його запустити, де великі дільниці і довго триває підрахунок голосів", – пояснив Корнієнко.
Також нардеп не виключає такого варіанту, що на дільницях залишать звчині прозорі урни для старшого покоління, аби не підривати їх довіру. А от нова техніка буде націлена на молодь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини