Головна Новини Суспільство події Кому погрожує Росія, натякаючи на готовність напасти на Молдову: чи може Москва відкрити новий фронт
commentss НОВИНИ Всі новини

Кому погрожує Росія, натякаючи на готовність напасти на Молдову: чи може Москва відкрити новий фронт

Москва знову намагається показати, що не буде мовчки спостерігати за тим, як Молдова зближується з ЄС та НАТО

3 лютого 2023, 13:14 comments1407
Поділіться публікацією:








Глава російського МЗС Сергій Лавров обрушився з критикою на керівництво Молдови через його євроінтеграційні та євроатлантичні устремління. За його словами, на місце "наступної України" Захід зараз переглядає Молдову. У молдавському МЗС заявили, що "подібна риторика є частиною вже добре відомої погрозливої риторики російської дипломатії". Наскільки великою є загроза російського нападу на Молдову? Як ситуація в регіоні (Молдова/Придністров'я, Румунія, південна частина України) може розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кому погрожує Росія, натякаючи на готовність напасти на Молдову: чи може Москва відкрити новий фронт

Лавров та Санду. Фото: із відкритих джерел

Заява Лаврова була направлена одразу кільком цільовим аудиторіям

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"До слів міністра, який не дуже вдумливо стежить за своїми висловлюваннями, можна було б не ставитись серйозно. Але тут йдеться про інтерв'ю пропагандисту Кисельову. Тому воно мало чіткий сценарій, драматургію, прописані запитання-відповіді. Тобто цей вислів був спланований і мав на меті дати посил або сигнал певній цільовій аудиторії. Хто може до неї належати?".

По-перше, керівництво Молдови, вважає Ганна Малкіна. І нагадує, що з перших днів широкомасштабного вторгнення Росії в Україну офіційний Кишинів зайняв виразну проукраїнську позицію, на відміну, наприклад, від офіційного Тбілісі. Молдова, як і Україна, подала заявку на вступ до ЄС, а влітку, як і ми, набула статусу кандидата.

"Якщо остаточний вступ відбудеться у найближчі кілька років, Молдова стане першою пострадянською республікою, яка стала членом Європейського союзу за останні 29 років. І треба розуміти, що за цим, звичайно ж, буде вступ до НАТО, – підкреслює політолог. – Росії такий сценарій категорично не підходить, тому вона використовуватиме всі можливості, щоб запобігти цьому".

Ганна Малкіна не сумнівається, що заява Лаврова – це чіткий сигнал: "Ми розправимося з Україною та почнемо шукати нацистів та біолабораторії у вас. Якщо, звичайно, ви не зміните свою політику і не почнете дружити з нами".

По-друге, продовжує експерт, цільовою аудиторією може бути умовний "колективний Захід", який сьогодні як ніколи є консолідованим.

"У цьому випадку посил Лаврова могла мати інший підтекст, наприклад: "Навіть якщо ви зараз вбухаєте всі сили та кошти в Україну, виб'єте нас звідти, ми на цьому не зупинимося. Ми візьмемося за менш амбітну мету – і ви отримаєте перманентну війну в Європі, нових біженців та нові проблеми, які вас знищать як союз". Не думаю, що "колективний Захід" не розглядав цей сценарій. Отже навряд чи був шокований словами російського глави МЗС. Тому в цьому випадку зусилля, спрямовані на повалення російського уряду, а не лише на перемогу України у війні, лише посиляться", – прогнозує Ганна Малкіна.

Третьою цільовою аудиторією висловлювання Лаврова, на її думку, могло бути саме молдавське суспільство.

"Глава МЗС Молдови вже відповів на заяву, сказавши, що вступ до Євросоюзу – це рішення, яке підтримали громадяни. Проте все не так просто, – наголошує політолог. – Сьогодні молдавське суспільство не є єдиним у питанні геополітичного вектора розвитку. Певна його частина має проросійську позицію. А за результатами останніх опитувань помітно побільшало респондентів, які не підтримують вступ Молдови до НАТО. Люди співчувають Україні, проте перспектива отримати аналогічну ситуацію у себе в країні може підштовхнути їх до протестів і позначитися на результатах наступних виборів, унаслідок чого до влади прийдуть люди, які є прихильниками Кремля".

Четверта цільова аудиторія – це решта, перераховані пропагандистом Кисельовим держави, що входять у минулому до складу СРСР, вважає Ганна Малкіна. Мова про Киргизстан, Казахстан, ті країни, які мали б бути озвучені на місці багатозначної паузи ведучого.

"Говорити про вступ Киргизії та Казахстану до ЄС наразі не доводиться. Однак натяк був зроблений запобіжником від укладання нових союзів, наприклад, з Китаєм або Туреччиною. Та й у принципі від будь-яких спроб виходу з орбіти Кремля. Загалом, одна фраза, а багато хто задумався", – констатує політолог.

Заява Лаврова — це черговий струс повітря, спроби залякати і керівництво, і населення Молдови

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко вважає погрози з боку Лаврова на адресу Молдови – реакцією на заяву президентки цієї республіки Майї Санду про можливий перегляд нейтрального статусу країни. Проте, наголошує він, схожі заяви на адресу молдавського керівництва з боку російських чиновників лунали й раніше.

"Говорити про напад Росії на Молдову навряд чи можна з огляду на те, що між ними стоїть Україна та її Збройні Сили. Саме тому заява Лаврова – це черговий струс повітря, спроби залякати і керівництво, і населення Молдови", – аргументує експерт.

Тим більше, продовжує він, що останніми місяцями Москва руками місцевої опозиції та місцевих корумпованих політиків намагається усунути від влади прозахідні сили.

"Росія також навряд чи зможе використати свій військовий контингент та проксі-війська так званої Придністровської молдавської республіки. Керівництво придністровського регіону не зацікавлене в ескалації і намагатиметься її уникнути, – упевнений Артем Филипенко. – У разі якогось загострення у Придністровському регіоні є шанс втручання ЗСУ, що може призвести до краху сепаратистського режиму".

Водночас, на думку експерта, не слід чекати і на будь-який рух Молдови у бік НАТО.

"Існує багато перешкод на шляху зміни нейтрального статусу Молдови, – пояснює він. – Не останню роль у цьому відіграє громадська думка, неготовність та небажання більшості громадян країни приєднуватися до Північноатлантичного Альянсу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові погрози Путіна – чому у лютому остаточно утвердиться нова "вісь зла".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини