Головна Новини Суспільство події Коли українці переводять годинники на зимовий час: чи буде це останній раз
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли українці переводять годинники на зимовий час: чи буде це останній раз

Президент досі не підписав законопроект, яким скасовується переведення годинників

сьогодні, 11:32
Поділіться публікацією:

Цьогоріч Україна перейде на зимовий час у ніч з 26 на 27 жовтня – о четвертій годині за київським часом. Стрілки годинника потрібно перевести на годину назад, тобто, на третю ночі. Пристрої з автоматичним встановленням часу зроблять це самостійно. Як інформує портал "Коментарі", таку систему переходу регулює постанова Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року.

Коли українці переводять годинники на зимовий час: чи буде це останній раз

Коли переводять годинник на зимовий час. Фото: із відкритих джерел

Варто зазначити, щороку годинник переводять двічі: в останню неділю березня – на літній час (на годину вперед) і в останню неділю жовтня – на зимовий час. Попереднє переведення стрілок в Україні відбулося 31 березня 2024-го.

Офіційно зміну часу на зимовий і літній Україна запровадила у 1981 році. Це пояснювали потребою економити електроенергію і можливістю ефективніше використати світловий день.

Народні обранці 16 липня 2024-го проголосували за законопроєкт, згідно якого зимове переведення годинника для українців мало б стати останнім. У серпні документ направили на підпис президенту, але Володимир Зеленський досі його не підписав. Від так, без підпису президента закон не може вступити в силу.

Варто нагадати, окрім України сезонного переходу дотримуються понад 60 країн світу. Серед них – майже всі країни Європи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — законопроект №4201 про скасування переведення годинників був схвалений Верховною Радою ще 16 липня. Основна ідея закону — востаннє перевести годинники на зимовий час і більше цього не робити, залишаючи постійний зимовий час. Автором ініціативи є спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Проте, як стало відомо, президент вирішив не підписувати цей законопроект, і офіційних пояснень цього рішення поки що немає. За словами джерела з його команди, підписання документа не планується, і тому зміна часу в Україні залишатиметься.

Питання про скасування переведення годинників викликало багато дискусій, адже такий крок може вплинути на повсякденне життя українців. Скасування переведення часу обговорювали через його можливий вплив на здоров'я людей, робочий ритм та економіку країни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини