Головна Новини Суспільство події Коли стане престижно бути українцем – що заважає цього досягти вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли стане престижно бути українцем – що заважає цього досягти вже зараз

Експерти розповіли, чому українське громадянство ще далеко до того, щоб називатися одним із найпрестижніших

29 липня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

Уряд зареєстрував проект Закону про внесення змін до Законів України "Про громадянство України" та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо умов прийняття до громадянства України. Що слід зробити Україні після війни (а можливо і в її процесі), щоб наше громадянство стало справді престижним? Щоб за нього хотіли конкурувати, як це роблять за громадянство низки інших країн? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Коли стане престижно бути українцем – що заважає цього досягти вже зараз

Паспорт України. Фото з відкритих джерел

Один з основних чинників, які визначають привабливість громадянства – рівень добробуту громадян цієї країни

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв зазначає, що привабливість громадянства визначається низкою чинників.

"Один із головних – рівень добробуту громадян цієї країни. Причому не усереднений, а реальний. Які можливості громадяни цієї країни мають у плані отримання цікавої та високооплачуваної роботи. Який у них доступ до якісної системи охорони здоров'я, освіти, яке соціальне забезпечення у разі проблем зі здоров'ям, для досягнення похилого віку", – пояснює соціолог.

За його словами, агресія РФ проти України показала, що дуже важливим є фактор національної безпеки та оборони.

"Отже, привабливими є ще й країни, які мають потужні апарати безпеки, збройних сил, можуть постояти за себе та своїх громадян. Як самі США, Великобританія. Водночас важливо, щоб такі країни використовували цю міць не на придушення своїх громадян та захоплення чужих територій (як робить Росія), а для їхнього захисту та просування своїх національних інтересів (насамперед дипломатичним шляхом) на міжнародній арені", – розповідає Павло Федорченко-Кутуєв.

Якщо каже про перспективи України – все в наших руках, упевнений соціолог.

"Українці, – пояснює він, – продемонстрували надзвичайний героїзм та величезну ефективність, борючись із російською агресією. І ми маємо всі підстави дивитися з оптимізмом у майбутнє нашої держави. Але, природно, важливою є повсякденна систематична робота з метою виграти війну, а також виграти потім світ – післявоєнну реконструкцію України".

Ми на 130 місці у світовому рейтингу, тобто ми невільна країна і це не результат світової змови чи підступу путіна

Засновник "Студії здорового глузду", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович пояснює:

"Громадянство країни стає престижним, коли в країні встановлюється високий рівень життя та високі стандарти правової захищеності особи та її власності. В Україні поки що немає ні першого, ні другого".

Високий рівень життя йде за економічною свободою, рівень якої в Україні дуже низький, зазначає експерт.

"Ми на 130 місці у світовому рейтингу, тобто. ми невільна країна. І це не результат світової змови чи підступу путіна, це наслідок роботи наших депутатів від правлячої партії. "Слуги народу" настільки розширили повноваження чиновників, настільки затиснули роботу підприємців, що жодне економічне зростання навіть у мирний час було неможливим, а отже, і зростання добробуту теж", – наголошує Павло Себастьянович.

Він наголошує, що з погляду захисту прав особистості та власності – прогресу теж немає.

"Понад 70 контролюючих органів можуть здійснювати перевірки бізнесу, тобто. приходити на територію та до офісів приватних підприємств, здійснювати обшуки, арешти та конфіскацію майна. Це все позначилося на статистиці останніх трьох років, – аргументує експерт. – Населення зменшується на 500-600 тисяч щороку. 48% українців перебувають за межею бідності. Сьогодні ситуацію посилює війна. Але держапарат не думає скорочувати свої апетити. Нові призначення, нові зарплати, офіси. Все йде за довоєнним сценарієм. Який тут престиж?".

Враховуючи, що країн, з якими у нас безвіз, з кожним роком стає дедалі більше, громадянство України стає дедалі престижнішим

За словами голови Національної Ради економічного розвитку, члена виконкому м. Бровари Олексія Дорошенка, паспорт будь-якої країни, це, з одного боку, захист громадянина, а з іншого – можливість пересуватися з метою туризму (бізнесу), а також інструмент для роботи (коли ти затверджуєш чи захищаєш свій бізнес як громадянин певної країни).

“Коли ми говоримо про громадянство України – це дуже цікавий інструмент. Вже кілька років поспіль наша країна робить все для того, щоб її громадянство було престижним. І багато чого досягла у цьому процесі", – вважає експерт.

Він зазначає, що кількість країн у світі, як і їх статус, постійно змінюються. Є країни загальновизнані, є із частковим визнанням суверенітету, а є – не визнані.

"Можна говорити про 195 країн, які всіма визнаються, – продовжує Олексій Дорошенко. – Близько 190 країн світу можна відвідувати безвізом. Україна зараз має безвіз зі 141 такою країною (а на підході, після офіційного оформлення, безвіз зі 142-ою – Гватемалою). І займає місце майже поруч із Ізраїлем, випереджаючи, наприклад, Ватикан. Відповідно, громадяни України мали можливість не просто безвізово пересуватися такою величезною кількістю держав, а й відкривати для себе перспективи роботи там. Адже 90 днів перебування на території якоїсь країни – це вже можливість там зачепитися, знайти щось необхідне, оформити можливість працевлаштування".

Експерт наголошує, що зараз за паспортом України можна їздити вже практично по всій Європі, Північною Америкою, частиною Південної, багатьма країнами Азії, Африки, Сходу. І навіщо за такого розкладу отримувати інші громадянства?

"Друге громадянство буває необхідним, наприклад, якщо люди значну частину часу проживають у тій же Мексиці, громадянство якої зараз дуже популярне. З низки причин, у тому числі тому, що там не було ковидних обмежень", – пояснює Олексій Дорошенко.

При цьому, продовжує він, є проблема із захистом з боку України своїх громадян, які перебувають в інших країнах. Але за рахунок того, що ми маємо безвізові режими, а посольства України практично скрізь діють досить активно, є можливість оперативно отримувати ту чи іншу інформацію, що не було раніше. Що, знову ж таки, спричиняє захист громадян України через посольства, можливо, інших країн.

"З огляду на те, що країн, з якими у нас безвіз, з кожним роком стає все більше, громадянство Україна стає все більш престижним, – наголошує експерт. — У тому числі для громадян Росії (звісно, ​​адекватних). До речі, здобути громадянство України зараз вкрай проблематично. І наміри прописати на законодавчому рівні обов'язкове для здобуття українського громадянства складання комплексного іспиту зі знання основ наших Конституції, історії, а також української мови – говорить саме про це. Ми фактично як форпост захищаємо себе і своє громадянство з усіх боків. І здобути громадянство навіть деяких країн ЄС простіше, ніж українське. Сподіваюся, процедура все ж таки буде спрощена. І ми самі створимо загрозу для Росії, коли чимало її громадян матиме бажаний український паспорт. Тим самим, прив'язуючись до нашої країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ вдарили по залізничному вузлу під Херсоном у колаборантів паніка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 липня 2022, 12:23

Заважає відсутність добропорядності. Вправні воїни і в Афганістані, Сомалі, Ємені, навіть у КНДР. Але які з них державники? Мало бажати міцного здоров'я, треба робити. Приклад: розвивати середній клас. Для цього: 1. Якщо власник має в одному місті більше двох: магазин, кафе, якісь послуги, або нерухомість в оренду - сплачує в рази більше податки, шоб спонукати продати зайве. 2. Створити приватні агентства, які будуть розшукувати ухилянтів. А хитрун сплатить їм 10% - 20% додатково від прихованого. 3. Жодних штрафів.


Новини