Головна Новини Суспільство події Коли почнеться Петрів піст: особливості, заборони та традиції
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли почнеться Петрів піст: особливості, заборони та традиції

Петрів піст зсувається щороку в залежності від Великодня й починається в 2022 році з 20 червня

15 червня 2022, 14:30
Поділіться публікацією:

За церковним календарем влітку християни мають два пости — Петрівський в червні-липні та Успенський в серпні. Якщо Успенський триває всього два тижні та завжди починається на Маковія, то Петрівський займає до шести тижнів й припадає на останні тижні червня, перші тижні липня. Таку назву піст має, бо триває до Петра та Павла — дня пам'яті апостолів Христа, тому його ще називають апостольським.

Коли почнеться Петрів піст: особливості, заборони та традиції

Фото ілюстративне / з відкритих джерел

Зазвичай на Петрівку припадає найспекотніша пора літа, косовиця, жнива та свято з язичницьким корінням народження Івана Пророка або в народі — Купала. Петрівський піст не має таких суворих заборон, як Великий. В усі дні, крім середи та п'ятниці дозволяється вживати рибу, морепродукти. Під забороною — м'ясо, сало, яйця, алкоголь та молочні продукти. Початок посту припадає в 2022 році на понеділок, 20 червня.

В деяких регіонах, наприклад в селах Львівської, Кіровоградської областей, прийнято було поститися перший і останній тиждень Петрівки. Вважалося, що молоду картоплю не варто копати до Петра та Павла, або навіть до Іллі (2 серпня). В цей період жнива ще тільки починаються, а минулорічні запаси завершуються. 

Існують забобони, що під час посту не вінчаються й не хрестять дітей. В перший день посту проводили обряди поховання Ярила з піснями, пусканням вінків з квітів, які рвали на Зелені свята, на воду та народними гуляннями. Під час посту були у наших предків й інші обряди до косовиці та зажинків, тобто початку жнив на полях.

Свято апостолів було одним із значних влітку. З днем пам'яті Петра та Павла пов'язано чимало народних прикмет та традицій. Українці йшли до церкви на службу, після повернення розговлялися так званими мандриками — пампушками або коржиками, які випікали на яйцях, сметані з солодкими начинками.

Пригощали цією обрядовою випічкою пастухів та наймитів. На Бойківщині пастухи розговлялися на пасовиську,  обідали стравами з молочних продуктів. В східних областях була традиція рвати для корів травми з жовтими квітками, щоб молоко жовте було.

До свята господині готували вареники, сирні бабки, страви з молочних продуктів. На другий день після Петра і Павла свято називали "На-пів-Петра" або "Петрового батька" — різали трьох півнів та варили зелений борщ з м'ясом. Такої традиції дотримувалися на Слобожанщині.

Як писав портал, в Україні відзначатимуть нове державне свято в липні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ttt

15 червня 2022, 14:35

tt,testets

tt

15 червня 2022, 14:14

test


Новини