Рубрики
МЕНЮ
Козлова Альбіна
За церковним календарем влітку християни мають два пости — Петрівський в червні-липні та Успенський в серпні. Якщо Успенський триває всього два тижні та завжди починається на Маковія, то Петрівський займає до шести тижнів й припадає на останні тижні червня, перші тижні липня. Таку назву піст має, бо триває до Петра та Павла — дня пам'яті апостолів Христа, тому його ще називають апостольським.
Фото ілюстративне / з відкритих джерел
Зазвичай на Петрівку припадає найспекотніша пора літа, косовиця, жнива та свято з язичницьким корінням народження Івана Пророка або в народі — Купала. Петрівський піст не має таких суворих заборон, як Великий. В усі дні, крім середи та п'ятниці дозволяється вживати рибу, морепродукти. Під забороною — м'ясо, сало, яйця, алкоголь та молочні продукти. Початок посту припадає в 2022 році на понеділок, 20 червня.
В деяких регіонах, наприклад в селах Львівської, Кіровоградської областей, прийнято було поститися перший і останній тиждень Петрівки. Вважалося, що молоду картоплю не варто копати до Петра та Павла, або навіть до Іллі (2 серпня). В цей період жнива ще тільки починаються, а минулорічні запаси завершуються.
Існують забобони, що під час посту не вінчаються й не хрестять дітей. В перший день посту проводили обряди поховання Ярила з піснями, пусканням вінків з квітів, які рвали на Зелені свята, на воду та народними гуляннями. Під час посту були у наших предків й інші обряди до косовиці та зажинків, тобто початку жнив на полях.
Свято апостолів було одним із значних влітку. З днем пам'яті Петра та Павла пов'язано чимало народних прикмет та традицій. Українці йшли до церкви на службу, після повернення розговлялися так званими мандриками — пампушками або коржиками, які випікали на яйцях, сметані з солодкими начинками.
Пригощали цією обрядовою випічкою пастухів та наймитів. На Бойківщині пастухи розговлялися на пасовиську, обідали стравами з молочних продуктів. В східних областях була традиція рвати для корів травми з жовтими квітками, щоб молоко жовте було.
До свята господині готували вареники, сирні бабки, страви з молочних продуктів. На другий день після Петра і Павла свято називали "На-пів-Петра" або "Петрового батька" — різали трьох півнів та варили зелений борщ з м'ясом. Такої традиції дотримувалися на Слобожанщині.
Як писав портал, в Україні відзначатимуть нове державне свято в липні.
Новини