Головна Новини Суспільство події Коли християни відзначатимуть Трійцю: чого не можна робити на свято
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли християни відзначатимуть Трійцю: чого не можна робити на свято

Яких обрядів та традицій дотримувалися українці на Трійцю

10 червня 2022, 11:30 comments1440
Поділіться публікацією:

Коли християни відзначатимуть Трійцю: чого не можна робити на свято

Фото ілюстративне / Pixabay

Християни відзначатимуть ще одне велике свято в червні — Трійцю. Припадає воно на 12 червня. В мирний час понеділок після Трійці був вихідним днем. Під час воєнного стану вихідні можуть скасовуватися.

Предки зустрічали Трійцю майже як Великдень — фарбували крашанки в зелений колір, пекли обрядові млинці, навіть варили кутю. Частування залишали для поминання покійників в поминальну перед святом суботу. В п'ятницю перед Трійцею прибирали в хаті та обвішували її гілками берези як оберегами. На недільну службу брали з собою до церкви зелені трави та гілки берези, їх освячували й зберігали протягом року біля образів.

В поминальну суботу родини збиралися на застілля. В цей день не можна було виконувати важку роботу, займатися рукоділлям, будувати, працювати на землі. В деяких областях такий поминальний день переносився на п'ятницю.

На Трійцю не купалися у водоймах, але обряди схожі з святкуванням Купала: гадання, вогнища, народні гуляння. Була традиція пекти коровай й роздавати шматочки незаміжнім дівчатам, ті  мали зберегти шматок й замісити його в тісто весільного хліба. Як і в будь-яке свято, на Трійцю заборонялося одружуватися, виконувати важку роботу, стригти волосся, прибирати в хаті. Зранку в церквах служили панихиди, після служби віряни шли з їжею на кладовище та залишали її на могилах.

Зазвичай святкування тривали протягом тижня, який звали Русальним. Характерні обрядові дії протягом цих днів носили назви "Винесення Троїцької берізки", "Проводи русалки", "Водіння коня", "Проводи весни". Весь тиждень не працювали в полі, в різні дні поминали потопельників, загиблих в юності чи дитинстві. До прийняття християнства язичники відзначали святкуваннями та обрядовими дійства початок літа й називалися ці дні Зеленим або Клечаним тижнем/ Зеленими святами.

Як писав портал "Коментарі", в Україні відзначатимуть нове державне свято.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини