Головна Новини Суспільство події Колапс на кордоні: про що говорять дії Польщі та України, як врегулювати розбіжності
commentss НОВИНИ Всі новини

Колапс на кордоні: про що говорять дії Польщі та України, як врегулювати розбіжності

Важливо, щоб контакт між керівництвом двох країн був постійним та дієвим

24 лютого 2024, 13:42
Поділіться публікацією:

Делегація українського Кабміну на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем побувала 23 лютого на українсько-польському кордоні, де сподівалася зустрітись із колегами з Варшави для вирішення питання розблокування кордону. Проте ті не приїхали. Шмигаль також опублікував план розблокування кордону, який Україна пропонує полякам. І наголосив, що ця блокада б'є як по Україні, так і по Польщі. Про що говорять дії української та польської сторін у цьому конфлікті? Що слід зробити для врегулювання ситуації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Колапс на кордоні: про що говорять дії Польщі та України, як врегулювати розбіжності

Блокада кордону. Фото: з відкритих джерел

Україні точно не потрібні ще й торгові війни – з європейськими партнерами

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова зазначає, що українська делегація прибула на кордон із Польщею за дорученням президента Володимира Зеленського.

"Він не раз наголошував, що і сам готовий прибути на такі переговори, закликаючи зробити те саме польських президента, прем'єра та уряд. Але польський прем'єр Туск раніше заявляв, що зустріч української та польської сторін щодо розблокування кордону має відбутися у Варшаві 28 березня. Чому в результаті наша делегація поїхала до кордону, а польська ні – ми не знаємо. Але важливо, щоби контакт між керівництвом двох країн був постійним і дієвим. Потрібно було б створити міжурядові комісії, які постійно контактували б між собою", – вважає експерт.

Поки що так і не зрозуміло до кінця, чи ми бачимо певний саботаж з боку Польщі, чи то – якісь активні дії з боку України (зокрема несподівані для Варшави), яка вирішує як можна вирішити питання розблокування кордону, зазначає Олександра Решмеділова.

"Сподіваємося, затяжний конфлікт буде вирішено, а аграрне питання вдасться врегулювати. Україні, яка переживає повномасштабну війну з РФ, яка перейшла вже в третій рік (а сам конфлікт 11-й, адже почалося все 2014-го), точно не потрібні ще й торгові війни – з європейськими партнерами. Тим більше, що блокада кордонів б'є не лише по нашій економіці, а й по польській, – підкреслює політолог. – Нехай вистачить мудрості обом сторонам".

Трактори, якими поляки зараз блокують кордон, не допоможуть їм проти російських танків

На думку політичного експерта Сергія Тарана, на прикладі Польщі ми бачимо, як важко демократіям вигравати війни.

"Оскільки в демократіях нерідко інтереси однієї групи можуть переважити національні інтереси країни. І зараз дії польських фермерів шкодять інтересам і України, і Польщі. Причому і політично, і економічно", – зазначає експерт.

Він наголошує, що перемога України у війні з Росією, безумовно, на користь нацбезпеки Польщі.

"Україні слід посилити діалог із польською стороною, – упевнений Сергій Таран. – Для чого необхідно збільшити присутність української дипломатії, політиків, експертів у польському медійному середовищі. Частіше організовувати зустрічі, які сприяли б розвитку відносин між нашими країнами, у тому числі у сфері безпеки. Потрібні активні дії, не можна очікувати, що ситуація якось вирішиться".

Польща, наголошує експерт, залишається для України важливим, пріоритетним партнером серед країн-членів НАТО та ЄС. Там високі антиросійські настрої. І нам, зазначає Сергій Таран, слід активно працювати з поляками, щоб переконати, у тому числі фермерів, що перемога України і в їх інтересах.

"Тому що трактори, якими вони зараз блокують кордон, не допоможуть їм проти російських танків", — резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — блокада кордону: про що говорить позиція польської влади та як вчинити Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 лютого 2024, 14:16

Юдейці завезли контрабандою не тільки своє мафіозне зерно а й натовпи тітушок-95, можливо криворізьких або вже київських відморозків. Вони біля кожного блокпоста поляків гучно улюлюкають та поливають поляків російською лайкою. У цих, найнятих юдейцями відморозків, 75% російська лайка, а 25% - блатна феня. І регочуть гучно. Це такий моральний тиск мафіозних нацистів-юдейців. На передовій вояків не вистачає, а тут тисячами. Як вони кордон перетнули?


Новини