Головна Новини Суспільство події Кого Росія ще хоче втягнути у війну з Україною – і що з цього вийде
commentss НОВИНИ Всі новини

Кого Росія ще хоче втягнути у війну з Україною – і що з цього вийде

Експерти розповіли, чому дуже маленька ймовірність, що хоча б один із союзників РФ з ОДКБ включиться у війну проти України

10 березня 2022, 13:55 comments3436
Поділіться публікацією:

Росія всіляко намагається втягнути у війну проти України своїх союзників з ОДКБ (Договір про колективну безпеку, куди зараз входять РФ, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Таджикистан; колишні члени – Азербайджан, Грузія, Узбекистан). З території Білорусі на нас уже летять ракети та російські літаки, але сама білоруська армія поки що не вторгалася в Україну. Як події можуть розвиватись далі? Чи вдасться Путіну знайти союзників? Кого він може кинути на заміщення російського "гарматного м'яса"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кого Росія ще хоче втягнути у війну з Україною – і що з цього вийде

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Навіть країни, що входять до ОДКБ, не готові надати військову допомогу Росії

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський наголошує, що 20 років путінської епохи ознаменувалися тим, що Путін і сама Росія за нього стали центром збірки СРСР 2.0.

"У сучасному світі практично неможливо залишатися нейтральною державою. І Росія створила навколо себе анклав держав, які, за різними критеріями, у тому числі щодо побудови економіки в пострадянському дусі, за авторитарністю режимів, були їй близькі. Так знаходилися точки дотику та вибудовувалися особисті зв'язки. Але сьогодні РФ у багатьох своїх проявах – це камінь, який з допомогою величезної площі йде на дно повільно, але впевнено. Знайти союзників у такій ситуації дуже складно. Швидше можуть знайти ті, хто спробує скористатися ситуацією з вигодою для себе. Як, наприклад, Китай. Тільки він може у тотальних умовах забезпечити РФ певну стабільність. Звичайно, за певні преференції при покупці, наприклад, російських енергоносіїв, — зазначає експерт. – Все ж решта країн, навіть які входять до ОДКБ, змушені будуть обирати між нейтралітетом і тим, щоб повторити долю російської економіки, що зазнає краху (санкції легко можна розширити і на них – показовий приклад Білорусі). Упевнений, що лідери та громадяни цих країн навряд чи цього хочуть".

Тому, продовжує Владислав Дзівідзінський, швидше за все, де-юре вони дотримуватимуться нейтралітету. А де-факто з їхнього боку можлива непряма, непідсанційна допомога РФ. Але не військова.

"Сам факт перекидання будь-якої військової техніки чи військ із країн ОДКБ на територію України – автоматично вносить таку країну до списку санкцій колективного Заходу. З усіма витікаючими. Це означатиме крах їхніх економік – ще швидший, ніж російська, яка має певну фінансову подушку безпеки з нафтодоларів. В найближчій перспективі РФ втрачатиме навіть небагатьох союзників. І це, схоже, стратегічний план Заходу", – резюмує експерт.

Путіну важливо показати, що він не один бореться із придуманим ним злом в Україні

Політичний аналітик Максим Маньковський не приховує емоцій:

"Брехливий покидьок, який називає себе президентом Білорусі, до війни неодноразово заявляв, що з його країни в Україну якщо й їхатимуть, то тільки на тракторах. Зараз, відчуваючи неминучість відповідальності, розуміючи, що сусідній стілець в Гаазі поруч із Путіним йому заброньовано, Лукашенко намагається уникнути прямого введення військ в Україну. Цинічний розрахунок підказує йому, що уникнути загибелі білоруських солдатів у цій війні і як наслідок шибениці, він може лише й надалі викручуючись, як на сковорідці. Скільки це триватиме, залежатиме від темпів виснаження Росії і, як наслідок, від можливості Лукашенка домовитися із Заходом".

Паралельно з цим, продовжує аналітик, розуміючи нестабільність та боягузливість свого білоруського васала, Путін намагається підключити до війни решту членів ОДКБ.

"Йому це дуже потрібне. Причому не так у військовому плані (у інших учасників цього блоку немає ні бажання воювати з Україною, ні відповідної військової могутності – і як тільки почне руйнуватися Росія, вони втечуть із цього об'єднання), як для зміни світової картинки. Путіну важливо показати, що він не один бореться із вигаданим ним злом в Україні. Але я не бачу там перспективи. Ніхто не замарюватиме себе і свої країни, розуміючи, які можуть бути наслідки", – прогнозує Максим Маньковський.

А ось російська армія в Придністров'ї, за його словами, становить серйозну небезпеку. І це сковує певну кількість ЗСУ на південному напрямку.

Чим довше продовжуватиметься протистояння, тим меншою буде роль РФ у геополітичному розкладі

Політичний консультант Олександр Вербицький нагадує, що ОДКБ як організація служить для вирішення питань насамперед внутрішньої безпеки. І ті ж т.зв. "республіки" "Л-ДНР", за безпеку яких нібито бореться Росія, пішовши війною на Україну, не мають жодного відношення до ОДКБ.

"Отже, РФ не зможе залучити сили країн-учасниць ОДКБ для "спецоперації", якою роспропаганда називає цю війну. Але це не означає, що росіяни не спробують офіційно запровадити свої війська як "миротворців" у "Л-ДНР". Але для цього потрібний мандат ООН, якого немає і не буде. Як, гадаю, не будуть сили ОДКБ брати участь в атаці на Україну, – розмірковує експерт. – А ось Білорусь (не як одна з країн-учасниць ОДКБ, а як країна, яка входить до Союзної держави з РФ і неймовірно залежить від неї) цілком може".

Олександр Вербицький наголошує, що, незважаючи на заяви, які робить Лукашенко про нібито не участь Білорусі у російсько-українській війні, частина військ РФ перебуває на білоруській території. І звідки атакує Україну.

"Зрозуміло, що Лукашенко тут ніяк не може стати на заваді Путіну. Адже дуже залежить від РФ. Однак він розуміє, що повний пакет санкцій, якими цивілізовані країни вже обклали Росію за вторгнення в Україну, білоруську економіку просто знищать", – пояснює експерт.

Він не виключає, що Путін шукатиме додаткових сил для відправлення "гарматного м'яса" в Україну всередині Росії.

"У російській верхівці існує два угруповання. Одне з них на чолі з міністром оборони Шойгу виступає за продовження війни в Україні "до переможного кінця", Друге, на чолі якого можуть стояти люди, які розуміються в економіці та дипломатії, усвідомлюють, що економічні та політичні санкції просто знищують Росію як державу, хочуть якнайшвидшого миру. Яке з угруповань переможе – таке рішення Путін і прийматиме. Однозначно, РФ намагатиметься вийти із ситуації малою кров'ю. Хоч це вже неможливо, – упевнений Олександр Вербицький. – І чим довше продовжуватиметься протистояння, тим меншою буде роль РФ у геополітичному розкладі. Де правити бал будуть Західний світ на чолі зі США – з одного боку, та Китай – з іншого".

Читайте також на порталі "Коментарі" – соціологи розповіли, скільки українців вірять у перемогу над Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

пророк

10 березня 2022, 16:00

рашу разделить между сша,китаем,украиной,польшей,литвой.дальний восток японии.


Новини