Головна Новини Суспільство події Кого потрібно усунути від влади – по кому Зеленський обіцяє низку рішень
commentss НОВИНИ Всі новини

Кого потрібно усунути від влади – по кому Зеленський обіцяє низку рішень

Можуть розпочатися певні дії проти місцевої влади і тут є серйозний ризик

26 серпня 2023, 13:47 comments2315
Поділіться публікацією:

Під час традиційного вечірнього звернення 25 серпня президент України Володимир Зеленський, серед іншого, попередив, що наступного тижня будуть законодавчі рішення щодо чиновників та людей, які думають не про державу, а про власну вигоду, при цьому послаблюючи державу. Що це може бути за рішення? Хто зараз особливо послаблює державу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кого потрібно усунути від влади – по кому Зеленський обіцяє низку рішень

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Розумніше міняти весь несвіжий та безпорадний Кабінет міністрів

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин акцентує, що внутрішній порядок денний (економіка) сильно відстає від зовнішнього (дипломатія).

"Швидше за все, розумніше міняти весь несвіжий та безпорадний Кабінет міністрів, – вважає він. – Але війна вносить свої жорсткі вимоги. І все ж – чекаємо на ефективні рішення від президента Зеленського та головнокомандувача Залужного".

Швидше за все, варто очікувати на нові законопроекти щодо боротьби з корупцією

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Одним з тих, хто явно послаблює ситуацію в Україні (і кого навряд чи приберуть) є голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він відомий своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери. Тут навіть мова не так про персону Гетманцева, як про всю ту структуру, яка забезпечує підготовку законопроектів, що йдуть під його ім'ям і забезпечують підпис президента під ними".

Швидше за все, продовжує експерт, ухвалюватимуть нові законопроекти щодо боротьби з корупцією. У суспільстві – величезний для цього запит.

"Не знаю, чи бачить президент Зеленський соціологію (припускаю, що бачить), але він явно відчуває настрої суспільства. Це в нього традиційно добре виходило. Тому й створив "Квартал", який грав на сатирі. Зеленський дуже тонко завжди відчував суспільство. Це його сила, геніальність, на яких він став успішним шоуменом, а згодом і виграв президентські вибори. І, відчуваючи відповідний запит українського суспільства та явні претензії з того ж приводу з боку Заходу, він, гадаю, робитиме щось у боротьбі з корупцією. Якісь посилення покарань, масові відставки, репресії", – пояснює Андрій Єрьоменко.

Результат, на його думку, буде половинчастим. Просто тому, що повністю усунути причину корупції, президент не зможе, пояснює експерт.

"Навряд він почне змінювати керівництво Офісу президента. Або ж ключових людей із близького кола, як той же Тищенко. Що той уже тільки не порушував, на чому тільки не попадався – і нічого. Але середній і нижчий за середній корупційні рівні спробують показово почистити. Що вже непогано", – вважає Андрій Єрьоменко.

Він також звертає увагу на інформаційну кампанію, що розгорнулася, щодо "неправильних" витрат місцевих бюджетів.

З одного боку, місцеві бюджети – справа місцевої влади, нагадує експерт. І лише їм вирішувати, куди і що витрачати. З іншого — коли під час війни вдесяте перекладають бруківку, це викликає питання.

"Отже можуть розпочатися певні дії проти місцевої влади. І тут є серйозний ризик, – попереджає Андрій Єрьоменко. – Через певні рішення центр може спробувати обмежити місцеве самоврядування. Що загрожує відкату децентралізації. Коли міста отримують гроші безпосередньо, це завжди дратує центр… Як би там не було, але, припускаю, що всі рішення будуть спрямовані на посилення влади президента. І це буде помилкою".

Потрібно зайнятися тими, хто саботує фінансування армії, хто сприяє масовому розкраданню та нецільовому використанню коштів

На думку засновника "Студії Здорового Сенсу", підприємця, громадського діяча Павла Себастьяновича, кого треба усунути від влади – відомо всім українцям, які так чи інакше стикаються з держапаратом.

"Йдеться про тих, хто саботує фінансування армії, хто сприяє масовому розкраданню та нецільовому використанню коштів. Під час війни мета одна – перемогти! І навіть якщо за законами мирного часу бюджетні кошти мали спрямовуватися на мирні цілі, сьогодні ці закони мають бути терміново переписані. Перша кандидатура на звільнення – голова НБУ Пишний. Геніальна схема, започаткована його попередником Шевченком (з підвищенням ставки до 25% та виплатою 23% річних за депозитними сертифікатами), вимила з економіки понад 400 млрд грн. Вони зараз заморожені в НБУ", – пояснює експерт.

Він наголошує, що за депсертифікатами виплачено за час війни понад 150 млрд грн відсотків на користь банків.

"Уявіть, скільки дронів та інших озброєнь можна було закупити за ці гроші! – закликає Павло Себастьянович. – Друга та третя постать, які просяться на вихід – це горезвісний Гетманцев та міністр фінансів Марченко. Вони заплющили очі на контрабанду, на вимивання з бюджету фіктивного ПДВ на загальну суму, за інформацією тимчасової слідчої комісії ВРУ, понад 100 млрд грн. І це під час війни! Прикриваючи (в сенсі "дах") подібні схеми, ці два персонажі заблокували десятки тисяч промислових підприємств, здатних виробляти озброєння".

Крім того, свою посаду має залишити прем'єр-міністр Шмигаль, вважає експерт. На його думку, глава Кабміну будь-якої миті може припинити вакханалію із закочуванням до асфальту та велодоріжок мільярдів грн місцевих бюджетів. Але не припиняє, хоч подібні повноваження йому надано законом про воєнний стан.

"А наш міністр оборони Резніков "яйця по сімнадцять" має очолити цю колону звільнених і взятих під варту, – упевнений Павло Себастьянович. – Усі названі мною персони мають пояснити мотиви своїх дій. Це не може бути випадковістю, що друзі-юристи повністю заблокували економіку України. Правоохоронна система має дати відповідь на це запитання. Якщо ж президент Зеленський обмежиться дрібними постатями на кшталт військкомів – це чергова імітація бурхливої діяльності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому спалахнула дискусія навколо настання ЗСУ – на що роблять ставки Захід та Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини