Головна Новини Суспільство події Китай відповів США на візит Пелосі: до чого призведе суперечка двох держав - які є ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай відповів США на візит Пелосі: до чого призведе суперечка двох держав - які є ризики для України

Незважаючи на загострення у відносинах між двома країнами, жодна зі сторін не готова доводити ситуацію до чогось більшого

6 серпня 2022, 15:04 comments1158
Поділіться публікацією:

Китай припиняє співпрацю зі США в кількох ключових галузях, включаючи зміну клімату, військові переговори та зусилля боротьби з міжнародною злочинністю. Крім того, згідно з даними США, Китай збільшує свій ядерний арсенал у три-чотири рази. Про що говорить те, що відбувається? До чого це може призвести? Як позначиться на російсько-українській війні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Китай відповів США на візит Пелосі: до чого призведе суперечка двох держав - які є ризики для України

Прапори Китаю та США. Фото: із відкритих джерел

КНР не влаштовує військова стабільність, заснована на гегемонії Північної Америки та Північної Євразії

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик вважає, що у нинішньому інформаційному потоці, що стосується проблем взаємовідносин між двома геоекономічними та геополітичними гегемонами – США та Китаєм, поєдналися посилання на два різнорідні, точніше різнорівневі процеси.

"Так, заяви заступника міністра оборони США Коліна Каля про те, що КНР інтенсивно нарощує свій ядерний арсенал (нібито втричі-вчетверо) і відповідні співчуття Пентагону з цього приводу є відображенням природного процесу постійного та динамічного зростання загального потенціалу Китаю у його змаганні з іншими військово-політичними та економічними центрами сучасного багатополярного світу та зміцнення впливу КНР на світову політику. Згадки вищезазначеним високопосадовцем військового відомства США про відсутність у Китаю готовності обговорювати питання стратегічної стабільності, зайвий раз свідчать про розуміння американським керівництвом того факту, що КНР не влаштовує військову стабільність, засновану на гегемонії Північної Америки та Північної Євразії", – пояснює.

А повідомлення про те, що Пекін припиняє співпрацю зі США в низці найважливіших для США сфер – насамперед щодо проблем зміни клімату, боротьби з міжнародною злочинністю, заходів щодо перекриття потоків нелегальної міграції та в галузі переговорів з військово-політичних питань, є, на думку Валентина Якушика, виявом першої черги доступних для КНР санкцій у відповідь на демарш спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, яка відвідала Тайвань, всупереч серії офіційних попереджень з боку керівництва КНР.

"Це події кон'юнктурного характеру і вони можуть бути відносно легко подолані в ході вироблення компромісних рішень у сфері подальшого розвитку відносин між США та Китаєм", – упевнений Валентин Якушик.

Зроблені кроки – максимум, що Китай зараз може собі дозволити

Політичний експерт Валентин Гайдай вважає логічним, що після візиту 2-3 серпня спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань, причому візиту демонстративного, на відміну від китайських попереджень, влада КНР спробує якось відповісти США.

"Зрозуміло, що економічні, торговельні зв'язки ніхто не розриватиме. Це загрожує великими проблемами, кризою для самого Китаю, яка і так переживає не найкращі фінансово-економічні часи. Але такий ляпас Пекін залишати без відповіді не міг. Тому ми бачимо припинення КНР співпраці зі США за низкою некритичних для себе напрямів, а також китайські військові навчання та їх продовження, під виглядом яких фактично здійснюється блокада Тайваню. Щоправда, в повну блокаду я теж не вірю, тому що це теж загрожує кроками у відповідь Штатів та їх союзників в Азіатському регіоні (Японія, Південна Корея, Австралія). Думаю, зроблені кроки – максимум, що Китай зараз може собі дозволити", – розмірковує експерт.

Щодо заяви Пентагону про збільшення КНР ядерного арсеналу, то, на думку Валентина Гайдая, треба розуміти, що ніхто не знає, скільки реально боєголовок у китайців.

"Офіційно – у них один із найменших арсеналів серед членів ядерного клубу (США, РФ, Франція, Великобританія, Індія, Пакистан, за деякими даними – Північна Корея та Ізраїль). Можливо, Пекін просто заявить, що у них через якийсь час уже 100-150% від того, що було офіційно відоме. Це також демонстрація сили, своєї позиції незгоди з діями США щодо Тайваню", – вважає експерт.

На його думку, очевидно, що напруження ситуації між США та КНР позначиться на Україні.

"І раніше ходили чутки, що Китай допомагає Росії підсанкціонними чіпами. Так, вони не такі круті, як робляться в Тайвані чи Японії, але – проте… Вони можуть бути використані у військовій техніці, зокрема ракет. І збільшення подібної допомоги, наприклад, на помсту Штатам, нам точно не на руку. Як і фінансова допомога РФ з боку Китаю, як ремонт її техніки там. Світ глобальний. І хвилі того ж протистояння на Тихому океані навколо Тайваню так чи інакше б'ють навіть по Україні", – резюмує Валентин Гайдай.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори Путіна та Ердогана: про що домовилися – чи є причина переживати Україну





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини