Головна Новини Суспільство події Кислиця розповів, як скликали Радбез ООН щодо Охматдиту в обхід головуючої там Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Кислиця розповів, як скликали Радбез ООН щодо Охматдиту в обхід головуючої там Росії

Сергій Кислиця розповів, як його лист розлютив російську сторону та дозволив Україні провести засідання Ради Безпеки щодо удару РФ по дитячій лікарні.

11 липня 2024, 12:07
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot









Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця пояснив, як йому вдалось організувати Радбез ООН щодо російського ракетного удару по дитячій лікарні "Охматдит", пропри головування Росії. 

Кислиця розповів, як скликали Радбез ООН щодо Охматдиту в обхід головуючої там Росії

Постпред України в ООН Сергій Кислиця. Фото з відкритих джерел

Сергій Кислиця в інтерв'ю "Голосу Америки" пояснив, що не міг написати звернення до головуючою в Раді Безпеки Росії щодо удару по дитячій лікарні. Однак українському постпреду вдалось обійти головування РФ в Радбезі завдяки листам до інших країн. 

"Я направив 14 листів всім легітимним членам Радбезу, окрім РФ про те, що я прошу їх скликати засідання Радбезу. Я дуже вдячний цілій низці країн передусім Еквадору, Франці, а також звичайно США, Великій Британії іншим країнам, які розуміючи весь трагізм ситуації пішли нам на зустріч і скликали це засідання. Таким чином, мені вдалося обійти цю потребу у зверненні до нелегітимного президента Ради Безпеки", — сказав Кислиця.

Однак, Росія намагалася не допустити Україну до участі в засіданні Радбезу. За словами Кислиці, ввечері того ж дня представники РФ надіслали повідомлення для всіх членів Ради Безпеки про те що вони не будуть задовольняти звернення України та пояснили це рішення нібито порушенням усталеної практики таких звернень.

"Мною були проведені досить конструктивні перемовини з практично більшістю країн-членів Ради Безпеки. Практично всі з них, з ким я розмовляв, зійшлися в думці, що мої правові аргументи правильні по правилу 37 — запрошуються країни, які не є членами Радбезу. Це правило передбачає, що там немає і букви про головування, там написано що країна яка не є членом Радбезу може бути запрошена рішенням Ради Безпеки взяти участь без права голосу. Цей лист вивів з себе російську сторону", — розповів Кислиця.

За словами Кислиці, Росія б програла б таке голосування, тому була змушена погодитись на засідання Радбезу ООН щодо російського ракетного удару по дитячій лікарні в Києві.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія пішла на цинічний крок після засідання Ради Безпеки щодо удару по "Охматдиту".

Також "Коментарі" писали, що Кислиця "розніс" представника РФ на засіданні Радбезу ООН.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини