Головна Новини Суспільство події Київ запропонував КНР стати гарантом безпеки: чому це важливо – чи наважиться Пекін піти проти Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

Київ запропонував КНР стати гарантом безпеки: чому це важливо – чи наважиться Пекін піти проти Москви

Офіційний Київ вирішив зіграти на випередження - надіславши пряму пропозицію Китаю

1 травня 2022, 13:15 comments1369
Поділіться публікацією:

Україна запропонувала Китаю стати одним із гарантів безпеки для нашої країни. Які шанси, що КНР прийме цю пропозицію? Які гарантії безпеки ми можемо (і чи можемо) отримати в результаті, коли і від кого? Видання "Коментарі" розбиралося у ситуації разом із експертами.

Київ запропонував КНР стати гарантом безпеки: чому це важливо – чи наважиться Пекін піти проти Москви

Прапори України та Китаю. Фото: з відкритих джерел

Максимум, що очікується від КНР, – роль політичного посередника у проведенні консультацій для врегулювання можливих проблем

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає правильною пропозицію з боку України на адресу Китаю стати одним із гарантів нашої безпеки.

"Китай – одна з великих держав, які мають ядерну зброю, постійний член Ради Безпеки ООН. Вплив Китаю у світі дуже великий. І Україна пропонує стати гарантами безпеки всім постійним членам Ради безпеки ООН. До речі, подібна ідея (про включення Китаю до складу гарантів безпеки України) звучала і до війни ще під час президентських виборів 2019 року", – зазначає експерт.

Але, продовжує він, треба розуміти, що через свої особливі відносини з Росією, проблемно-конкурентні відносини з США, стиль зовнішньополітичної поведінки стосовно гострих міжнародних конфліктів, Китай не даватиме Україні жодних конкретних і вагомих гарантій. Тим більше у формі якихось санкцій проти країни-агресора.

"Максимум, що очікується від КНР, – роль політичного посередника у проведенні консультацій для врегулювання можливих проблем. І в групі потенційних гарантів Китай періодично може координувати свої дії з Росією, як це відбувається і в Раді безпеки ООН, – прогнозує Володимир Фесенко. – Чи погодиться Китай на пропозицію України? Це залежить від реакції інших країн. І готовності Росії до реального мирного врегулювання та припинення війни проти України. Інакше кажучи, Китай не поспішатиме з остаточною та чіткою відповіддю на пропозицію України".

Ми повинні дратувати Росію такою співпрацею

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній наголошує, що офіційний Київ, зосередившись на ключовому питанні перемоги у війні з росією, не залишає поза увагою питання безпеки України в майбутньому.

"На порядку денному – широка конференція з безпеки та гарантій з боку інших країн. На мою думку, Україні слід розвивати свої зусилля саме в ракурсі великої конференції із залученням багатьох країн. Наприклад, розвивати співпрацю, нарощуючи успіх, досягнутий під час проведення конференції 40 міністрів оборони в Рамштаймі. Саме такий формат міг стати справжньою системою безпеки України та гарантом миру у Східній Європі", – пояснює експерт.

На його думку, вузьке коло країн, нехай навіть провідних, ядерних, членів Ради безпеки ООН, може так чи інакше перетворитися на черговий Будапештський меморандум.

"Українське суспільство завжди ставитиметься з недовірою до паперів, які підпишуть ці країни, що мляво відреагували на події 2014 року. Що зрештою призвело до того, що один із гарантів анексував українську територію і майже 10 років веде проти нас війну, – наголошує Юрій Подорожній. – Звісно, коли війна стала повномасштабною, західний світ підтримав Україну. При цьому практично ніякої підтримки ми не отримали від таких значних у сьогоднішньому світі держав, як Китай, Індія, Бразилія".

Юрій Подорожній вважає, що пропозиція міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на адресу КНР стати гарантом безпеки нашої країни у повоєнному світі – крок правильний та необхідний.

"Адже російський агресор розраховує на Китай як країну, яка дозволить Росії переорієнтувати свої ринки та замінити західні компанії, що залишили економіку РФ, – пояснює експерт. – Крім того, підписаний Путіним та Сі Цзіньпіном договір під час олімпійських ігор у лютому цього року є гарантією того, що КНР мовчазно підтримує РФ у війні в Україні. До того ж Росія називає Китай своїм стратегічним партнером, лідери цих держав зустрічалися десятки разів за останні шість років. Країни пов'язані з великими газовими проектами, а двостороння торгівля між ними у 2019 році досягла рекордних 110 мільярдів доларів. Інвестиції Китаю до складають 12 млрд дол., хоча американські аналітичні центри наполягають на 58 млрд доларів. На цьому тлі української дипломатії слід шукати формати співпраці з Китаєм. І це – надскладне завдання, вирішити яке стане можливо лише перемогою України у цій війні".

Юрій Подорожній не відкидає, що Китай може приєднатися до гарантій безпеки. У тому числі – з метою блокування будь-яких рішень, як це буває, наприклад, у Раді безпеки ООН, де, як правило, РФ та КНР узгоджують свої позиції і нерідко голосують в унісон.

"Але це аж ніяк не означає, що китайський, індійський чи бразильський напрями для нас закриті, – упевнений експерт. – Навпаки, ми маємо дратувати Росію такою співпрацею. Нагадаю, як за Кучми у нас був стратегічний план будівництва космодрому в Бразилії, який у результаті закінчився Тузлою (конфліктом навколо острова, спровокованим РФ). Тож ми обов'язково маємо налагоджувати стосунки з іншими країнами, зокрема з Китаєм".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, чому для РФ важливо було захопити Херсон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини