Головна Новини Суспільство події Ізраїльсько-іранське протистояння посилюється – чи може Ізраїль почати активніше допомагати Україні у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ізраїльсько-іранське протистояння посилюється – чи може Ізраїль почати активніше допомагати Україні у війні

Слід розглядати питання ізраїльської допомоги нашій країні у ракурсі протистояння тепер уже російсько-білорусько-іранської агресії

14 листопада 2022, 15:35 comments1060
Поділіться публікацією:

Ізраїль атакував авіабазу Шайрат у сирійській провінції Хомс (нею останнім часом користувалися іранці). Внаслідок удару двоє військових загинули, ще троє отримали поранення. Чи може Ізраїль почати активніше допомагати Україні у війні проти Росії, в тому числі – завдаючи ще більше ударів по іранським об'єктам у Сирії (де серед іншого, за деякими даними, збираються дрони, які потім закуповує РФ і атакує нашу країну)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ізраїльсько-іранське протистояння посилюється – чи може Ізраїль почати активніше допомагати Україні у війні

Ізраїль та Іран. Фото: з відкритих джерел

Зупинити ірансько-російську співпрацю можна лише тиском на Іран та реальною загрозою жорстких санкцій

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що не варто розраховувати на військову активізацію Ізраїлю в тій же Сирії в ракурсі атак з об'єктів, пов'язаних з Іраном.

"Можливість бити по військових об'єктах у Сирії Ізраїль має завдяки домовленостям з Росією. І не переглядатиме ці умови", – пояснює експерт.

Зупинити ірансько-російську співпрацю, що міцнішає, на його думку, можна тільки тиском на Іран і реальною загрозою жорстких санкцій.

"В принципі, Європа зараз йде цим шляхом, – зазначає Ігор Семиволос. – Сподіваюся, що відповідні рішення будуть вже цього тижня".

Якщо співпадатимуть інтереси Ізраїлю та України, то допомога нам посилиться

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко пояснює:

"Щоб розуміти, чи Ізраїль допомагатиме Україні, необхідно нагадати про два аксіоми. Перша. Ізраїль – це держава, яка з моменту своєї появи намагається вижити фактично у кільці ворогів. І є багато тих, хто готовий зробити все, щоб її знищити. Друга аксіома випливає із першої. Ізраїль робить все можливе, щоб вижити. Незважаючи на те, чи це відповідає деяким демократичним стандартам, резолюціям ООН і так далі... До речі, в тому числі тому (як і в ракурсі необхідності зміцнення українсько-ізраїльських відносин), нашій делегації в ООН необхідно бути акуратнішою, голосуючи за ті або інші резолюції, особливо коли вони спрямовані проти Ізраїлю".

Виходячи з цих двох аксіом, зазначає експерт, слід розглядати питання ізраїльської допомоги нашій країні в ракурсі протистояння тепер уже російсько-білорусько-іранської агресії.

"Якщо це буде відповідати національним інтересам Ізраїлю, зміцнювати його безпеку, звичайно, він активніше допомагатиме Україні. Особливо у боротьбі з Іраном. Є шанси на те, що нам буде надано відповідну розвідувальну, технічну допомогу. Адже чим більше запускається іранських дронів, у тому числі Росією по Україні, тим більше є можливість відслідковувати роботу ППО, робити висновки та покращувати характеристики тих самих безпілотників. У чому, безумовно, не зацікавлений Ізраїль, який сам може стати мішенню для технічно досконаліших безпілотників", – наголошує Михайло Дяденко.

Отже, продовжує він, якщо буде необхідно – Ізраїль вражатиме військові об'єкти, заводи – як на території Сирії, так і на території самого Ірану. Не обов'язково беручи він відповідальність за це. Мовляв, якась "третя сила".

"Тому, – наголошує експерт, – якщо співпадатимуть інтереси Ізраїлю та України, то допомога нам посилиться. При цьому гуманітарна допомога, допомога у вигляді лікування наших поранених і так є. А ось у військовому значенні Ізраїль підтримує нас далеко не так, як хотілося б. Багато в чому тому, що хоч там і чимало вихідців з України, набагато більше – з СРСР і РФ з усіма поглядами, що звідси випливають".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими. Експерти розібрали ситуацію в ексклюзивному інтерв'ю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини