Головна Новини Суспільство події Історичний візит Дуди до Києва: який шанс, що поляки вступлять у війну проти Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Історичний візит Дуди до Києва: який шанс, що поляки вступлять у війну проти Росії

Президент Польщі віддав належне українському народу, який бореться за захист України та бореться за Європу

22 травня 2022, 13:40 comments1013
Поділіться публікацією:

Президент Польщі Анджей Дуда став 22 травня першим главою держави, який виступив з посланням у Верховній Раді України після початку широкомасштабної російської агресії. Що можна сказати про взаємини Польщі та України на даний момент? За яких умов поляки відкрито вступлять у цю війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Історичний візит Дуди до Києва: який шанс, що поляки вступлять у війну проти Росії

Анджей Дуда у Верховній Раді. Фото: з відкритих джерел

Потрійний союз (Великобританія-Польща-Україна), який почав формуватися ще до відкритого російського вторгнення, повинен обов'язково бути реалізований

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що Анджей Дуда демонструє безпрецедентно теплі стосунки до України. Що, звісно, дуже добре для нас.

"Раніше Україна з Польщею мала непрості стосунки. Постійно якісь проблеми, раз у раз згадувалися (у тому числі не без допомоги російської пропаганди) різні історичні моменти, які розділяли Київ та Варшаву. Але зараз ми фактично перевернули цю сторінку. За великим рахунком, Польща зараз є союзником №1 України з усіх, хто має з нами спільний кордон. І в цьому напрямі треба також рухатися, – упевнений Віталій Бала. – Примітно, що коли Дуда заявив, що між Польщею та Україною не повинно бути кордонів, росіяни одразу на це зреагували у стилі – поляки нібито хочуть окупувати частину України. Хоча мова, зрозуміло, йшла про максимальне зміцнення відносин та зняття бар'єрів".

Експерт зазначає, що Троїстий союз (Великобританія-Польща-Україна), який почав формуватися ще до відкритого російського вторгнення, повинен обов'язково бути реалізований. Причому не лише з погляду економічних та політичних моментів, а й у оборонному, воєнному плані.

"Не думаю, що поляки відкрито вступлять у війну із Росією на території України. На що можна розраховувати, то це на продовження постачання нам озброєння від західних партнерів через територію Польщі. І сама вона як надавала, так і надаватиме нам подібну та іншу підтримку, – каже Віталій Бала. – А питання вступу Польщі у війну з Росією може розглядатися лише за умови заходу росіян, припустимо, на територію Західної України – і створення загроз безпосередньо Польщі. Що, на мою думку, на сьогоднішній день нереально".

Поляки відкрито вступлять у війну лише за умови, якщо РФ завдасть, як вона лякає, превентивний удар по польській території

Військовий експерт Михайло Жирохов наголошує, що після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну наші відносини з поляками різко покращилися. Настільки різко, що у польській пресі з'явилися навіть хвалебні відгуки про полк "Азов", який раніше там сприймали виключно як націоналістів – неадекватно реальній ситуації.

"Польща зараз виконує роль основного транспортного хаба, особливо щодо військової допомоги Україні. Та сама Угорщина на це не пішла, хоч мала такі можливості. Не забуватимемо і про те, що велика кількість наших співвітчизників зараз є біженцями в Польщі. Це досить серйозне навантаження на польський бюджет, але ця допомога надається, – зазначає експерт. – Безумовно, великі зрушення відбулися та відбуваються у військово-технічній сфері. Поляки передають нам величезну кількість озброєння, зокрема, не афішуючи цього. Ті самі бронеавтомобілі DZIK. Є ще низка важливих позицій. Наприклад, запасні частини та озброєння для МіГ-29. Все це майже повністю поляки передали нам зі своїх складів".

На думку Михайла Жирохова, поляки відкрито вступлять у війну лише за умови, якщо РФ завдасть, як вона лякає, превентивного удару по польській території, через яку в Україну надходить озброєння.

Але воювати тоді Росії доведеться з усім НАТО, частиною якого є Польща. Що робить такий удар практично нереальним. Вважати Путіна та його генералів настільки шаленими, щоб уплутатися у відкрите військове зіткнення з Альянсом, не варто", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — орк-пілот катапультуватись не встиг : на Луганщині ЗСУ збили штурмовик окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини