Головна Новини Суспільство події Іран та РФ знову посилюють співпрацю: чи є ще реальні важелі боротьби з диктаторськими режимами
commentss НОВИНИ Всі новини

Іран та РФ знову посилюють співпрацю: чи є ще реальні важелі боротьби з диктаторськими режимами

Ключовим джерелом виживання та наповнення військового бюджету як в Ірану, так і в Росії є продаж енергоресурсів

20 листопада 2022, 14:25
Поділіться публікацією:

Іран та РФ уклали угоду про виробництво безпілотників на російській території. Про це пише The Washington Post із посиланням на свої джерела. Виробництво може розпочатися протягом кількох місяців. Як можна протистояти зближенню Москви та Тегерана, небезпечному не лише для України? Чи є ще реальні важелі тиску на диктаторські режими, заточені на те, щоб сіяти навколо хаос? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Іран та РФ знову посилюють співпрацю: чи є ще реальні важелі боротьби з диктаторськими режимами

Росія та Іран. Фото: з відкритих джерел

Перешкодити військово-технічному співробітництву Москви та Тегерана можна кількома способами

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець пояснює:

"Зближення Росії та Ірану має усвідомлений стратегічний характер. РФ, починаючи з широкомасштабного вторгнення в Україну, шукала партнерів для отримання зброї та боєприпасів, поповнення своїх запасів. Зверталася до Китаю, але отримала негативну відповідь. Потім почала просити у Північної Кореї. І ми знаємо, що північнокорейські боєприпаси використовували росіяни. Це підтвердилося під час нашої Харківської операції, коли було захоплено відповідний невідстріляний боєкомплект. Потім Кремль із простягнутою рукою пішов до Ірану".

За словами експерта, завадити військово-технічному співробітництву Москви та Тегерана можна кількома способами. Важливо обрати найефективніший. Або задіяти їх у комплексі.

"Є санкційний шлях. Те саме накладення додаткових санкцій на Іран та РФ. У тому числі проти їхньої нафти. Обмеження доступу до технологій є малоефективним. Вони можуть закуповувати їх у тому чи іншому обсязі нелегальними шляхами. Домовлятися з тими самими китайськими корпораціями, – зазначає Тарас Березовець. – Найефективніший, на мій погляд, – військовий шлях. Для цього треба, щоби діяли наші партнери (США, Ізраїль), знищуючи іранські виробництва, знищуючи іранських учених. Це правильна тактика. Плюс – саботаж та диверсії на російських виробництвах. Цей метод вже використовується. Треба його активізувати, підриваючи подібні об'єкти навіть у стадії їх розвитку та будівництва".

Щоб здолати дикторські режими – їх треба бити військовим шляхом

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що економічні механізми протистояння зближенню Москви та Тегерана, що загрожує не лише Україні, фактично відсутні.

"Режим санкцій, задіяний проти РФ та Ірану (який перебуває під найжорстокішим пресингом протягом багатьох років), не приніс результатів, що шукаються. Іран продовжує свою ядерну програму (після одностороннього виходу з угоди США за президентства Дональда Трампа). Він мілітаризується, пригнічує найжорстокішим чином внутрішні протести. Ну, а проти РФ санкції поки що м'якіші, ніж проти Ірану. І за оцінками економістів МВФ та інших міжнародних організацій, обмеження завдадуть набагато менших збитків, ніж передбачалося", — пояснює політолог.

За його словами, Іран та Росію, окрім авторитарних та агресивних режимів, об'єднує те, що ключовим джерелом виживання та наповнення військового бюджету у них є продаж енергоресурсів.

"Якщо не вся світова спільнота приєднується до санкцій, до обмеження ціни на нафту та газ, то це не завдає критичної шкоди іранському та російському режимам, – зазначає Максим Ялі. – Подібні диктаторські режими готові на все, щоб зберегтися. У Північній Кореї та Ірані зробили ставку на створення ядерного озброєння. А у Білорусі вирішили піти під російський протекторат, погодившись на розміщення озброєння та військових РФ на своїй території".

З огляду на те, що такі режими всіляко пригнічують будь-які прояви демократії, знищують громадянське суспільство, жителі цих держав практично не здатні самостійно скинути таких правителів, наголошує політолог.

"Щоб здолати такі режими – їх треба бити воєнним шляхом. У нашому випадку – надавати більше озброєння Україні, щоб ми могли перемогти РФ на полі бою, – вважає експерт. – Що стосується Ірану, то тут відповідні ресурси та зацікавленість має Ізраїль, який багато років озброюється США. У тому числі авіацією, якої нам так не вистачає. І ця сама авіація дає Ізраїлю можливість завдавати ракетних ударів по іранським виробництвам тих самих безпілотників на території Сирії. І це – реально ефективні механізми протидії посиленню диктаторських режимів та розширенню їх зон впливу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини