Головна Новини Суспільство події Інтрига в Молдові закручується: чи дотисне Санду Додона – чого чекатиме далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтрига в Молдові закручується: чи дотисне Санду Додона – чого чекатиме далі

Вперше в історії країни суд ухвалив рішення про арешт, щоправда, домашній, для Ігоря Додона – колишнього президента країни та ключового лобіста інтересів РФ

1 червня 2022, 12:25
Поділіться публікацією:

Колишній президент Молдови Ігор Додон, затриманий у травні у справі про пасивну корупцію, незаконне збагачення, зраду батьківщини та фінансування політичної партії злочинною організацією, залишиться під домашнім арештом. Рішення 31 травня ухвалила Апеляційна палата Кишинева. Сам Додон заявив, що "боротьба починається" та "перемога буде за нами". Як можуть далі лягти карти молдавського кейсу? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Інтрига в Молдові закручується: чи дотисне Санду Додона – чого чекатиме далі

Санду та Додон. Фото: з відкритих джерел

Санду виконує свої передвиборчі обіцянки

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень Пента, політичний експерт Олександр Леонов зазначає, що в історії з Додоном для чинної влади співпали всі необхідні компоненти.

"По-перше, перемога на президентських виборах проєвропейської Майї Санду була зумовлена незадоволенням громадян Молдови високим рівнем корупції, якою вважався Додон. Тож Санду виконує свої передвиборчі обіцянки. По-друге, сьогодні росія не здатна повною мірою захистити свого ставленика. І цей нюанс, мабуть, відіграв вирішальну роль", – вважає Олександр Леонов.

На його думку, подальша доля Додона, зокрема, залежатиме від роботи молдавських правоохоронців та їхньої здатності домогтися вироку в суді.

Молдова перебуває у складному становищі: РФ тисне на неї через газові контракти та сепаратистські рухи в Гагаузії, а також використовуючи фактор Придністров'я

За словами голови Центру політичних студій "Доктрина", політичного консультанта Ярослава Божка, справа Додона – рідкісний приклад для пострадянського простору.

"Однак Молдова є досить специфічною і не особливо політично стабільною, – зазначає експерт. – Тому важко прогнозувати прямі наслідки арешту проросійського політика. Якщо вирок вдасться довести до тюремного ув'язнення – очевидно, в країні почнуться хвилювання проросійських лівих сил, які становлять суттєвий сегмент політикуму. Тому, гадаю, уряд Молдови діятиме щодо Додона досить обережно".

Найімовірнішим наслідком таких дій може бути реконфігурація у таборі проросійських сил Молдови, прогнозує Ярослав Божко.

"У разі фізичної неможливості для Додона виконувати роль ключового проросійського кандидата буде висунутий новий. При цьому Молдова перебуває в складному становищі: РФ тисне на неї через газові контракти та сепаратистські рухи в Гагаузії, а також використовуючи фактор Придністров'я. Для президента Майї Санду спроба змінити політичний ландшафт своєї країни зараз має сміливий крок. Але немає гарантій, що ця справа буде справді доведена до кінця", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про який "світ" для України заговорили на Заході – до чого підштовхують Київ та як бути українцям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини