Головна Новини Суспільство події Інтерв'ю Зеленського РосЗМІ: до кого намагався достукатися президент - про що говорив
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтерв'ю Зеленського РосЗМІ: до кого намагався достукатися президент - про що говорив

Володимир Зеленський вкотре спробував достукатися до російської аудиторії

28 березня 2022, 11:45 comments1519
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський дав велике онлайн-інтерв'ю низці російських ЗМІ (YouTube-канал "Зыгарь", телеканал "Дождь", портал "Медуза", видання "Коммерсантъ" та "Новая Газета"). Розповів, як його намагалися усунути від політики та посіяти хаос в Україні перед прямою агресією РФ. Наголошував, що після початку повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України між українцями та росіянами стався глибокий історичний та культурний розкол, який навряд чи вдасться подолати найближчими роками. Зробив низку інших заяв. Як оцінюєте сам факт цього інтерв'ю і меседжі, що прозвучали в ньому? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Інтерв'ю Зеленського РосЗМІ: до кого намагався достукатися президент - про що говорив

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Після того, що наробила Росія в Україні, немає більше добрих росіян

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Я розумію логіку президента Зеленського та його оточення щодо того, що треба працювати з різними аудиторіями. У тому числі з так званими ліберальними росіянами. Або хоча б із тими, хто дивиться-читає ліберальні ресурси в РФ. Але, на мою думку, у цій ситуації ця логіка є не зовсім адекватною. Тому що після того, що наробила (і продовжує творити) Росія в Україні, немає більше добрих росіян. Всі вони так чи інакше несуть відповідальність за путінський режим. Усі вони інфіковані імперським вірусом. Всі вони є частиною системи путінізму, сформованої за два десятки років".

На думку експерта, неприпустимо давати інтерв'ю таким людям, як той самий Соловйов із "Коммерсанта", який фактично був агентом ФСБ-шних вкидань у рамках інформаційних операцій у переговорному процесі в ТКГ, під час Мінських зустрічей, підготовки до Нормандських зустрічей.

"Ну, а "Медуза" та "Дождь", які визнані в РФ іноагентами та фактично заборонені, є ресурсами, що підтверджують наявність у Росії цензури, відсутності свободи слова, авторитарного режиму. На мою думку, не треба було давати їм інтерв'ю. Немає зараз добрих росіян. Погодьтеся, дивно було б, щоби якомусь профспілковому видання часів Третього рейху Сталін давав інтерв'ю. Тож я не підтримую подібного кроку Зеленського", – каже Віталій Кулик.

А ось той, що президент говорив, озвучений контент – це вже інша річ, зазначає експерт.

"Були зроблені важливі акценти. Президент України чітко окреслив необхідність правового та рівноправного договору, – пояснює Віталій Кулик. — Так, він заявив про можливість нейтралітету нашої країни. Але це, як я розумію, одна з позицій, що створює простір для маневру для нього та переговорної групи, яка працюватиме днями у Туреччині. З іншого боку – Зеленський чітко показав, позначив – і для росіян, і для західної публіки, що Путін зробив максимум, щоб ментальний, цивілізаційний розкол між росіянами та українцями перетворився на прірву. І подолати цю прірву, примирити народи, буде неможливо як мінімум у найближчі десятиліття (якщо не століття). І це зробив Путін своїми руками – бомбардуванням, знищенням українських міст, спробою геноциду".

Ключовим у всьому інтерв'ю є питання визнання суб'єктності, самостійності України з боку Путіна та Росії

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян наголошує, що під час війни інтерв'ю ворожим медіа завжди сприймаються емоційно та гостро. Проте думає, що дане інтерв'ю було виправдано, ставши інформаційним виходом на територію ворога.

"Було видно, що в інтерв’ю ініціативу тримає Зеленський. Незважаючи на якусь багатослівність, плутаність думок, перестрибування, було відчуття щирості, чесності, розуміючи правильності своїх позицій. Ключові меседжі артикульовані для російської ліберальної аудиторії, пропутинської аудиторії, еліти загалом. Тож з погляду інструменту для донесення своїх думок, якими є медіа, поява цього інтерв'ю – абсолютно виправдана", – упевнений Олег Саакян.

Якщо говорити про меседжі, то серед безлічі він виділив кілька тем.

Перша – мовна.

"Говорячи про майбутнє російської мови в Україні, Зеленський наголосив, що той не стане другою державною. А щодо його вивчення у школах – має бути паритетність. Скільки російськомовних з'являється у нас, стільки україномовних у РФ. І взагалі, що будь-який розгляд майбутньої російської мови в Україні має відбуватися через теми паритетності і тієї колосальної шкоди, яку завдав вторгненням Путін і російській мові, і всій російській культурі в Україні (і не лише в Україні)", – зазначає експерт.

Друга тема – переговорний процес. Зеленський наголосив на неприйнятності для України обговорення тем "демілітаризації" та "денацифікації".

Третя тема – загальна морально-етична перевага, яка демонструвала все інтерв'ю. І Зеленського перед Путіним. І України перед Росією у цій війні.

"Зеленський наголосив, що окуповані території будуть втрачені РФ. Він також підкреслив, що підтримує бойкот російських діячів (політики, спорту, культури тощо), оскільки відповідальність за вторгнення в Україну лежить не лише на Путіні, а й (різною мірою) – на всьому російському суспільстві", – наголошує Олег. Саакян.

На його думку, ключовим у всьому інтерв'ю є питання визнання суб'єктності, самостійності України з боку Путіна та Росії. І як підтвердження цього – потреба двосторонніх переговорів між президентами наших країн. І відповідно – домовленості не з Вашингтоном, не з Брюсселем, не з ефемерним НАТО, з яким Путін тут нібито воює – а угоди щодо майбутніх взаємин України та Росії між президентами цих двох суверенних держав".

Також видання "Коментарі" повідомляло – у Генштабі ЗСУ розповіли, за якими напрямками ворожі війська намагаються йти у контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини