Головна Новини Суспільство події Хворих на туберкульоз та ВІЛ можуть визнати придатними до служби: наказ Міноборони
commentss НОВИНИ Всі новини

Хворих на туберкульоз та ВІЛ можуть визнати придатними до служби: наказ Міноборони

Міноборони затвердило список захворювань, якими визначається придатність до служби в армії

4 травня 2024, 08:37
Поділіться публікацією:

Придатними до служби в армії можуть визнавати навіть тих, хто страждає на серйозні захворювання, але зберігає достатню функціональність. Це стосується, зокрема, людей із раком, туберкульозом та ВІЛ. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчить наказ Міноборони, згідно з яким визначається придатність до військової служби.

Хворих на туберкульоз та ВІЛ можуть визнати придатними до служби: наказ Міноборони

Міноборони назвало категорії придатних до служби. Фото: із відкритих джерел

Найбільше уваги привертають кілька моментів. Виявляється, що, якщо людині поставлений діагноз – клінічно вилікуваний туберкульоз, вона придатна до служби в ТЦК і частинах забезпечення, " остаточні явища " після вилікуваного туберкульозу – цілком придатна. Про ризик зараження інших товаришів по службі ніхто нічого не говорить.

Також є цікавий момент щодо ВІЛ. Тепер непридатні лише ті, у кого він прогресує. Інші носії вірусу можуть або служити в тилових частинах і ТЦК, або, якщо йдеться про безсимптомні носії, на фронті. Знову ж таки, про ризик зараження інших військових при пораненні нічого не йдеться.

Також є пункт захворювання на рак: повністю придатні ті, у кого хвороба в стадії стійкої ремісії. З обліку знімуть лише неоперабельні та такі, що мають метастази. Тих, хто прооперував первинну пухлину або вона у них "повільно прогресуюча", можуть направити на службу в тил. Те саме, якщо у них рак шкіри або нижньої губи.

Не менш дивує підхід Міноборони з приводу жінок: вагітні та ті, що вже народили вважаються придатними до служби, якщо вагітність та післяпологовий період пройшли без ускладнень. Ускладнення дають можливість отримати відпустку чи звільнення. Звідси може виникнути висновок, що здоров'я ще ненароджених і народжених дітей державу особливо не хвилює. Також немає жодних посилань на Конвенцію із захисту прав дітей.

Під наказом Міноборони стоїть підпис "тимчасово виконуючого обов'язки міністра оборони України генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається довкола мобілізації: з чим проблеми та як їх вирішити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини