Головна Новини Суспільство події Хто і за що відбудовуватиме Україну після війни: озвучені варіанти
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і за що відбудовуватиме Україну після війни: озвучені варіанти

Експерти вважають, що навіть про приблизні суми, які знадобляться на відновлення міст та сіл України після війни, говорити поки що зарано

16 березня 2022, 17:35 comments2956
Поділіться публікацією:

На відновлення України після війни з РФ знадобиться 565 мільярдів доларів. Такі попередні розрахунки озвучив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після зустрічі зі своїми колегами із Польщі, Чехії та Словенії. За словами Шмигаля, це будуть репарації РФ (відшкодування збитків з боку агресора) та кошти західних партнерів. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" зроблені заяви та те, як відновлюватиметься Україна після цієї війни.

Хто і за що відбудовуватиме Україну після війни: озвучені варіанти

Війна в Україні. Фото: DW

Насамперед нам доведеться відбудовувати об'єкти життєзабезпечення – ТЕС, ТЕЦ, мережі, основні дороги

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що будь-які цифри, які зараз озвучуються щодо відновлення України, взяті зі стелі.

"Ніхто не має реальної картини. Вона змінюється кожного дня. Так, під Києвом наші роздовбали вчора угруповання ворога. Ірпінь, Буча, Стоянка – майже знесені з землі. Тобто масштаб руйнувань зростає постійно. І ніхто не може дати точних даних, скільки саме руйнувань буде на кінець війни. Все це можна підрахувати лише після завершення бойових дій. Які, я впевнений, завершуватимуться нашою перемогою протягом тижнів, максимум – лічених місяців. Але лише після цього ми зможемо почати оцінювати збитки", – пояснює експерт.

Він також наголошує, що, коли йдеться про репарації – це про країну, яка визнала поразку і готова платити.

"Поки що не схоже, щоб Путіна могли скинути найближчим часом. І не вірю, що він чи його наступник погодяться визнати поразку та виплачувати Україні репарації. Хоча я не виключаю, що Захід може поступити щодо Росії, яка зламала світопорядок, аналогічно. І в односторонньому порядку почати використовувати кошти золотовалютного резерву РФ, що знаходиться за кордоном, на компенсації Україні. Не очікуючи, що на подібне згодиться сама країна-агресор", – каже Борис Кушнірук.

За його словами, насамперед нам доведеться відбудовувати об'єкти життєзабезпечення – ТЕС, ТЕЦ, мережі, основні дороги. І, звичайно, мости, багато з яких підірвано.

"Ми не знаємо, що й у який термін можна буде відновити після завершення військових дій. Щось необхідно буде зводити з нуля. Абсолютно в іншому вигляді, ніж було раніше. Можливо, за новою схемою, дослухаючись рекомендацій західних фахівців, – пояснює експерт. – А ті будуть зацікавлені і у фінансовому, і в іміджевому плані, запропонувати нам свої послуги. Максимально працювати на відновлення України. І ми на це погоджуватимемося, бо самостійно не зможемо це зробити, не розтягнувши на десятиліття. А нам треба відновитись за лічені роки. Тому доведеться залучати величезну кількість іноземних компаній, які впораються з цим".

Борис Кушнірук також зазначає, що з огляду на проблеми з наповненням бюджету, з тими самими податками, частина коштів, які надходитимуть до нас з-за кордону, підуть одразу на найнеобхідніші соціальні послуги. На ті ж пенсії і таке інше.

"А потім уже постане питання відновлення Маріуполя, Ізюма, Харкова, Гостомелю, Бучі. Не кажучи вже про те, що багато територій доведеться довго розмінувати. Думаю, постане питання щодо формування певного Фонду з відновлення України. Він буде грантовим, міжнародним. І саме міжнародні організації, інституції контролюватимуть використання коштів. Частина коштів піде до бюджету, а частина саме до такого грантового фонду", – резюмує експерт.

Україна може створити індустріальну платформу, яка розташована поруч із великим ринком збуту, у нашому випадку – це Євросоюз

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ згоден з тим, що поки що говорити про цифри не доводиться. Їх можна називати лише після остаточного припинення війни. Після відповідних підрахунків. Поки що, на жаль, інфраструктура продовжує руйнуватися, удари по наших містах не припиняються.

"Саму цифру економічних втрат треба розбити на низку складових, – вважає експерт. – Перша – прямі інфраструктурні втрати. Дороги, мости, аеропорти, лікарні, школи, житловий фонд тощо. Тут зараз, гадаю, втрати обчислюються десятками мільярдів доларів. Швидше за все, доведеться створити якийсь Донорський фонд у розмірі 30-50 млрд. доларів для відновлення зруйнованої інфраструктури. Частково цей фонд можна формувати за рахунок наших країн-партнерів, частково можливо доведеться шукати гроші самим. Друга цифра – набагато більша. І вона пов'язана з необхідністю структурної розбудови української економіки. Навіть з огляду на те, що наслідки війни в економічному плані поки що не зрозумілі, вже зрозуміло, що 2021 рік став останнім для пострадянської економіки, яка була в Україні. І після війни ми маємо перейти до абсолютно нового формату економіки".

Основний удар, продовжує Олексій Кущ, був завданий індустріально розвиненим центрам. Найбільше постраждали Київ, Харків, Маріуполь, Миколаїв. Донецька, Харківська, Сумська, Запорізька області.

"Тому індустріальному ядру, яке збереглося у нас з часів СРСР, завдано настільки серйозної шкоди, що навряд чи буде сенс відтворювати все це в колишньому вигляді. Саме тому з'являтимуться нові підприємства, нове економічне ядро. І ось на це вже потрібні сотні мільярдів доларів, – пояснює експерт. – Плюс у тому, що під таку структурну розбудову, якщо ми запропонуємо ефективну економічну модель, ми можемо залучити зарубіжних інвесторів. У тому числі тих, які зараз масово йдуть із Росії (у сфері машинобудування)".

На думку Олексія Куща, ми можемо створити своєрідну модель ніаршорінгу (аутсорсинг бізнес-процесів у компанії, розташовані у сусідніх країнах стосовно замовника). Простіше кажучи – індустріальну платформу, яка розташована поруч із великим ринком збуту (у нашому випадку – це Євросоюз).

"Та сама Туреччина хоче відіграти зараз таку роль під європейський ринок. І туди переходить багато компаній із азіатських країн, включаючи Китай та Південну Корею. Та сама Мексика – це індустріальна платформа під ринок США. Ось і ми можемо стати таким ніаршорингом під ринок ЄС, – упевнений експерт. – Суть у тому, щоб сотні мільярдів доларів ми отримали у вигляді інвестицій. Не у вигляді кредитів або навіть безплатної допомоги, а саме у вигляді інвестицій. Для створення нової моделі української економіки".

Олексій Кущ закликає розуміти – незважаючи на те, що до України майже в усьому світі зараз ставляться дуже добре, просто так безповоротно сотні мільярдів доларів нам ніхто не дасть. Частину дадуть – на інфраструктурне відновлення. А частину (причому основну) нам важливо зібрати саме як інвестицій, якщо зможемо запропонувати цікаві проекти.

"Зараз багато хто сподівається, що ті ж заморожені резерви Центробанку РФ, інші російські заморожені активи будуть якимось чином передані Україні. Можливо, якісь символічні факти й будуть. Наприклад, яхту якогось російського олігарха показово продадуть, а гроші перерахують нашій країні. Але розраховувати на те, що так зроблять майже з усіма замороженими активами РФ, тим більше з резервами Центробанку, не доводиться. Ці активи Захід, швидше за все, зберігатиме під "заморозкою" на роки, а то й десятиліття – для торгів із майбутніми політичними елітами РФ, – прогнозує експерт. – Як робив це щодо Ірану. Свого часу розморожування 40 млрд доларів іранських коштів прив'язувалося до так званої "іранської угоди". Так само буде з російськими активами. Їхня розморозка буде прив'язана до підписання нової угоди з майбутніми політичними елітами РФ, які спробують відновити зв'язки із Заходом".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у МВС розповіли, який торг окупанти можуть влаштувати довкола "ЛДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Лана

22 січня 2023, 21:00

Самое главное, остаться в живых, людям, детям...


Новини