Головна Новини Суспільство події Хто і чим готовий допомогти з відновленням України – які успіхи та провали вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і чим готовий допомогти з відновленням України – які успіхи та провали вже зараз

Експерти розібрали по поличках, чи є передумови для помірного оптимізму щодо відновлення України, адже без допомоги Заходу нам точно не впоратися

7 липня 2022, 13:50
Поділіться публікацією:

На Міжнародній конференції в Лугано (Швейцарія) досягнуто домовленостей на суму майже 1,9 млрд доларів для підтримки України. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі. Які основні висновки можна зробити після луганівської конференції ? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Хто і чим готовий допомогти з відновленням України – які успіхи та провали вже зараз

Конференція у Лугано. Фото: із відкритих джерел

Конференція у Лугано дала розуміння, яким чином кожна держава залучатиметься до великого відновлення України

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що конференція у Лугано показала наочно – наша країна може розраховувати на масштабну підтримку цивілізованих держав після Перемоги у війні з Росією. Причому підтримка буде дуже масштабною.

"Озвучуються певні суми, на які ми можемо розраховувати. Поки що йдеться про 750 млрд доларів. Але я впевнений, що після деокупації всіх українських територій, включно з Кримом, сума збільшиться. Коли ми підрахуємо всі матеріальні збитки, гадаю, вийдемо на суму не менше 1 трильйона доларів. Вже зрозуміло, що десятки країн буде залучено до відновлення України, а дехто візьме шефство над певними регіонами", – зазначає експерт.

На його думку, конференція була не просто оціночною та загальною.

"З'явилися конкретні риси. План відновлення має певні напрямки, пункти. Конференція у Лугано дала розуміння, яким чином кожна держава залучатиметься до великого відновлення України. Навіть те, що за підсумками конференції ми найближчим часом отримаємо на оперативні потреби близько 2 млрд. доларів, говорить про те, що зустріч вийшла конкретною, прагматичною", – резюмує Андрій Новак.

П'ятий місяць війни, а загальних звітів про націоналізовані об'єкти окупантів в Україні немає

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос, загальний підсумок конференції підбив трьома словами.

Вчасно.

Важливо.

Замало.

"Влада та суспільство досягли негласного громадського договору про те, що програмами відновлення слід займатись ще до Перемоги. Бо повертатися до планування після Перемоги буде пізно. Також слід врахувати, що такої консолідації світу навколо України ще ніколи не було, тому правильна взаємодія та комунікація зі світом саме зараз дає шанс залишатися на порядку денному не лише під час війни, а й після Перемоги", – пояснює експерт.

За його словами, оголошення на конференціях, подібній до Лугано, дійсних потреб – є найважливішим.

"На жаль, Кабінет міністрів додав у необхідності навіть перезапуск САП, НАБУ, корпоратизацію держпідприємств за 100 млн. дол. Однак у суспільства та іноземних партнерів очікування – бачити серед важливого справді те, що робитимемо разом, а не "домашні завдання" влади. Громадянська інфраструктура та оновлення виробництва – єдине важливе на сьогоднішній день на конференціях такого рівня. А все інше влада і так має сама зробити. Мало відповідальності. Мало деталізації. Мало затверджених рішень, – наголошує Андрій Кривонос. – Доставка на конференцію 140 депутатів-слуг не вказує, що країна є відповідальною за свої рішення. Як мінімум, це виглядає безглуздо. Відповідальність полягає у нормативних кроках, які держава здійснить для здійснення планів відновлення".

Дуже загальні цифри потреб України також виглядають не розрахованими, а вигаданими, вважає експерт.

"Можна погодитися, що немає часу і можливості точно рахувати, однак мають відштовхуватися від типових проектів: один будинок, вартість "ікс", потрібно стільки штук; один міст, вартість "ігрок", треба стільки… П'ятий місяць війни, а загальних звітів про націоналізовані об'єкти окупантів в Україні немає. Літак та гелікоптер Медведчука передали ЗСУ – це добре, але це не системне рішення, а разова акція, – зазначає Андрій Кривонос. – Де складені та оприлюднені списки всього майна? Де процедура передачі? Чи всі ми знову передаватимемо АРМА, в якій весь персонал у 130 осіб бажає їздити Києвом у "броніках"? Де конфіскація майна тих, що потрапили під санкції? Де подання до міжнародного розшуку депутатів, чиновників, як з окупованих територій, так і з вільної України, які втекли та сховалися? Які дистанційні голосування (Одеса, приклад), коли кожен має бути у місті? Без жорсткості відстоювання інтересів держави і суспільства ми наражаємося на град питань від іноземних партнерів, головне з яких: якщо вам це не потрібно, то навіщо це світу?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міноборони РФ зухвало відреагували на встановлення українського прапора на Зміїному.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

FinanceCats

8 липня 2022, 09:29

Фінансова підтримка зараз вкрай необхідна Україні, зокрема на фінансування бюджету, щоб зупинити друкарський верстат і уникнути гіперінфляції. Більше фінансових новин з України на https://t.me/FinanceCats


Новини