Головна Новини Суспільство події Хімозброя на Донбасі: що задумали у Кремлі для нової провокації проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Хімозброя на Донбасі: що задумали у Кремлі для нової провокації проти України

Експерти розповіли, чому в стилі Росії звинувачувати інших у тому, до чого самі готові вдатися

22 грудня 2021, 09:42 comments1246
Поділіться публікацією:

Глава оборонного відомства РФ Сергій Шойгу зробив заяву про те, що нібито приватні військові компанії (ЧВК) з Америки готують провокацію з використанням хімічних компонентів у східному регіоні нашої країни. Спікер Пентагону Джон Кірбі та спікер Держдепу США Нед Прайс запевняють, що Шойгу бреше. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви та ймовірність того, що Росія сама влаштує провокацію.

Хімозброя на Донбасі: що задумали у Кремлі для нової провокації проти України

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін діятиме за вже відпрацьованими схемами

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук упевнений, що Москва й надалі продовжуватиме нагнітати ситуацію.

"Дикувальні заяви Путіна та Шойгу, у тому числі про те, що американські ПВК нібито готують провокацію в Україні з хімічними компонентами, показують, що Москва не збирається залишати нас у спокої. Ці заяви можна було б сприймати як повний політичний сюрреалізм, якби не сумний приклад Сирії, на території якої Кремль уже застосовував заборонену хімічну зброю. Потім звинувативши у цьому супротивників незаконного "президента" Башара Асада", – нагадує Віктор Каспрук.

На його думку, схоже, що Путін шукає привід різкого збільшення ескалації на російсько-українському фронті на Донбасі.

"Ймовірно, вже розписано кілька сценаріїв, – зазначає експерт. – Одним із них стане застосування хімічної зброї. Після цього кремлівські пропагандисти розтрублять на весь світ, про нібито "злочини київської воєнщини", на які, звичайно, у Москві не можуть заплющувати очі. Тому, мовляв, для того, щоб "врятувати мешканців Донбасу", російська армія змушена буде відреагувати. Все можуть зробити в дусі КДБ/ФСБ та Путіна. Самі отруять ОРДЛО, самі і прийдуть їх захищати та воювати з усією Україною".

Віктор Каспрук наголошує: якщо Кремлем уже ухвалено рішення про нове вторгнення в Україну, то контекст провокацій не важливий, чисто формальний. Ніхто в нього все одно не повірить, але факт вторгнення це не скасує.

"Путін діятиме за вже відпрацьованими схемами, – вважає експерт. – Спочатку піднімається страшна антиукраїнська істерія на кремлівському телебаченні. Потім "іхтамнети", які вдають, що вони армія "молодих республік", зі знятими шевронами та замальованими номерами на російських танках, розпочнуть широкомасштабну провокацію проти Збройних Сил України. За версією Москви — проти тих, хто обстрілює або отруює хімікатами, "своїх" мирних жителів. Не виключено, що у Генштабі збройних сил РФ задумали легітимізувати російських військових на Донбасі. Для початку використавши авіацію для ударів по лінії оборони ЗСУ. А потім увівши, вже не приховуючи, нові російські війська в ОРДЛО. Ну, а виправдання вже готове. Залишається лише провести провокацію та чекати на реакцію ЗСУ та західного світу. Якщо ця реакція у відповідь буде слабкою, то Москва нагнітатиме військову конфронтацію і далі".

Росія використовує заїжджений привід для загрози силою Україні та шантажу президента Зеленського

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі наголошує, що прецеденти застосування сили у відповідь на використання забороненої хімічної зброї були, причому не лише у Сирії.

"У 2017 році США завдали ракетно-бомбових ударів по авіабазі Шайрат після застосування режимом сирійського президента Башара Асада хімзброї в контрольованому опозицією місті Хан-Шейхун. Також американці бомбили промислові об'єкти Іраку в 1998 р. (операція "Лиса пустелі") після того, як режим президента Саддама Хуссейна вирішив завадити комісії ООН проводити в країні інспекції щодо виробництва та наявності хімічної зброї. Крім того, формальною причиною для вторгнення військ США до Іраку у 2003 р. для зміни правлячого режиму та встановлення контролю над іракською нафтою став пошук зброї масового враження, яку так і не знайшли", – нагадує експерт.

Отже, продовжує він, Росія використовує заїжджений привід для загрози силою Україні та шантажу президента Володимира Зеленського, щоб змусити його провести вибори до ОРДЛО та надати особливий статус Донбасу (політична частина Мінських угод).

"Росія чинить психологічний тиск на Україну та НАТО, розуміючи, що ніхто не зацікавлений у новій великій війні в Європі, – пояснює Георгій Кухалейшвілі. – Путін користується пацифістськими настроями адміністрації президента США Джо Байдена, який уже заявив, що питання відправлення в Україну американських військ не розглядалося. Окрім дезінформації щодо хімзброї, російська влада заговорила про можливість розміщення ядерної зброї в Білорусі. Всі ці маніпуляції розраховані на вирішення одного завдання. Москва створює нові точки напруженості, щоб домогтися ревізії порядку європейської безпеки, що сформувався після закінчення холодної війни, а саме сприяти укладенню формального пакту про мораторій на вступ до НАТО України, Грузії, Молдови, про виведення системи ПРО США з Європи та військових контингентів США , Великобританії, Німеччини, Канади з країн Балтії та Польщі".

Експерт сумнівається, що Росія готова до повномасштабного вторгнення до України.

"У цьому немає сенсу, – запевняє він. – Росія й так має важелі тиску на Київ у вигляді анексованого Криму та конфлікту на Донбасі. Згідно з критеріями НАТО, до організації не можуть вступити країни з такими проблемами".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, що задумали у Кремлі напередодні католицького Різдва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини