Головна Новини Суспільство події Гуманітарне право тут безсиле, - Верещук про воєнні злочини росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Гуманітарне право тут безсиле, - Верещук про воєнні злочини росіян

Штаб з питань депортованих допомагатиме українцям повертатися

25 червня 2022, 19:55
Поділіться публікацією:

В ефірі Єдиних новин віце-міністерка Ірина Верещук розповіла про те, як українці виїжджають через територію росії та рятуються з окупованих територій.

Гуманітарне право тут безсиле, - Верещук про воєнні злочини росіян

Ірина Верещук, фото Офісу президента

За її словами, воєнних злочинців з росії, що проводять "фільтрацію" на окупованих територіях, вчиняють злочини стосовно цивільних, не було притягнуто до відповідальності. А міжнародні організації не мають важелів тиску на російську владу, що заохочує знущання над цивільними.

"Червоний Хрест є, представники ООН є, але сказати, що вони мають відчутний вплив, я не можу. Я знаю, що Міжнародний комітет Червоного Хреста був (в Маріуполі — ред.), коли відбувалася евакуація цивільних з Азовсталі на початку травня. Були у фільтраційних таборах, бачили що відбувається в цих таборах, фіксували. Але чи є результати? Ні, немає. Чи притягнуті до відповідальності, ті росіяни, які є нацистами, бо це практики нацизму? На жаль, ні і міжнародне гуманітарне право тут безсиле", — говорить міністерка.

З-поміж українців, що пройшли фільтраційні табори та виїхали на територію росії, три четверті врятувалися, й виїхали в інші країни, але не всі вони повертаються в Україну.

"Ми розробляємо маршрути, за якими будуть курсувати маршрутні автобуси, які будуть безкоштовно допомагати людям дістатися до України. Пропускатимемо на кордонах тих, хто зміг дістатися туди, без паспортів, допоможемо людям з документами та білетами, якщо вони нам зателефонують. Я очолюю Штаб з питань депортованих громадян. Ми повертаємо діточок, сиріт — нам це вдається", — говорить Верещук.

Найбільше українців прямують саме через кордони Естонії та Латвії. Крім того, розробляється програма по внесенню документів про освіту в Дію, особливо гостра потреба в цьому є в дітей, що лишилися на окупованих територіях. Однак мова йде про тисячі екземплярів документів, які треба внести в базу, тому це займатиме певний час.

Випускники з ТОТ та окупованих територій Запорізької, Херсонської областей зможуть вступити до ЗВО за співбесідою на бюджет, на них поширюватиметься квота, яка раніше давала пільги для вступників з ТОТ.

Як писав портал "Коментарі", ворог закріплюється в районі Сєвєродонецька та околиць.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ігор

25 червня 2022, 19:39

Евакуювати завчасно треба. Усіх. Щоб потім Зе-Асад не набував популярності відосиками про вбитих. Та, щоб не лишати своє населення окупантам для призову на військову службу. Дайте мотивованим працювати виїхати. Мотивованих бити москалів в рази більше ніж треба.


Новини