Головна Новини Суспільство події Google розпочинає боротьбу з фейками про українських біженців: чому це важливо – що це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Google розпочинає боротьбу з фейками про українських біженців: чому це важливо – що це дасть

Google допоможе вдарити по російській пропагандистській машині, яка, крім внутрішньої аудиторії, намагається просувати свої фейки на Заході

25 серпня 2022, 13:17
Поділіться публікацією:

Google запустить кампанію боротьби з фейками про українських біженців у Польщі, Словаччині та Чехії. Чому це важливий крок? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Google розпочинає боротьбу з фейками про українських біженців: чому це важливо – що це дасть

Українські біженці. Фото: з відкритих джерел

Блокування таких фейків є необхідним інструментом протистояння російській пропаганді

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що така кампанія Google – це важливий крок із низки причин.

"По-перше, ми маємо справу з активністю вже не державного сектора, а корпоративного. Що говорить про визнання проблеми далеко за межами політичного дискурсу. По-друге, поширення російською пропагандою фейків – один із ключових (але не єдиний) інструментів впливу на західний, а ширший – всесвітній – інформаційний простір", – пояснює експерт.

Відповідно, продовжує він, блокування таких фейків, організованих компаній, що розганяються ботами та проплаченими ЛОМами, є необхідним інструментом протистояння російській пропаганді.

"І таке рішення Google — це дуже добре з погляду зменшення, припинення можливостей Росії маніпулювати інформаційним простором", — констатує Олег Саакян.

Однією такою кампанією не можна вирішити проблему дезінформації щодо українців, але це принаймні хороша спроба

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Фейки про українських мігрантів справді існують. І не складно здогадатися, ким вони розганяються. Для росіян важливо створити уявлення роз'єднаності європейців в "українському питанні". Якоїсь небажаності українців у тих чи інших країнах. Так і з'являються вигадані приклади неадекватної поведінки українців за кордоном".

За словами експерта, російські пропагадисти та спецслужби чудово розуміють ефективність подібних методів. Адже в такий спосіб вибудовується негативне ставлення до українців загалом у світі. Що відображається на іміджі, репутації України як такої. У результаті це ретранслюється на рівень економічної та військової підтримки.

"Так що кампанія, яку запускає Google у боротьбі з фейками про українських біженців у Польщі, Словаччині та Чехії, є правильною. І співвідноситься загалом зі стратегією Google щодо боротьби з фейками, – зазначає Максим Джигун. – До того ж з огляду на те, що Україна зараз на інформаційному піку, демонстрація такої підтримки – додаткові плюси до іміджу самого Google. Я не впевнений, що однією такою кампанією можна вирішити проблему дезінформації щодо українців, але це принаймні хороша спроба. І чудовий приклад для наслідування. Плюс – чудовий меседж полякам, словакам, чехам, їх владі, що корпорація зі світовим ім'ям підтримує українців та розуміє, що росіяни намагаються використати, у тому числі, інформаційну зброю для ударів по громадянам України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вже настав переломний момент у російсько-українській війні: експерти дали відповідь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини