Головна Новини Суспільство події Головні внутрішні зміни в Україні в 2022 році - чого очікувати в 2023-му
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні внутрішні зміни в Україні в 2022 році - чого очікувати в 2023-му

Армія стала найпопулярнішим державним інститутом, довіра до ЗСУ набагато вища, ніж до інших структур у державі

2 січня 2023, 12:40
Поділіться публікацією:

Почався для України повний сподівань 2023 рік. Саме час проаналізувати, які головні внутрішні зміни відбулися в Україні 2022 року. Яких очікувати в 2023-му? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головні внутрішні зміни в Україні в 2022 році - чого очікувати в 2023-му

Прапори України. Фото: з відкритих джерел

Ми стали набагато вільнішими і тепер державі буде набагато складніше будувати відносини з громадянами

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов вважає, що головну зміну у внутрішньому житті України визначити складно. Війна, пояснює він, багато на що змусила нас дивитися інакше. Вона змінила звички, побут, принесла багато горя і змусила людей змінити ставлення одне до одного.

"Головні зміни, гадаю, відбуваються не всередині країни, а всередині її громадян. Армія стала найпопулярнішим державним інститутом. Довіра до ЗСУ набагато вища, ніж до інших структур у державі. І це неминуче вплине на політичний ландшафт після перемоги України", – упевнений Кирило Сазонов.

Феномен волонтерського руху, на його думку, теж заслуговує на окрему увагу.

"Виявилося, що цільові збори волонтерів є настільки ефективними, що ставлять під сумнів ефективність податкової служби взагалі, – пояснює експерт. – І з цим також треба буде щось робити після перемоги. Адже українці, як виявилось, готові без нагляду, без штрафів та перевірок добровільно фінансувати те, що вважають за необхідне. І якщо волонтери ефективніші за податкову – це історія не лише про волонтерів".

Роль України у світі змінилася, акцентує Кирило Сазонов – і це змусило нас зовсім інакше дивитись у умовне дзеркало.

"Ми стали набагато вільнішими. І тепер державі набагато складніше будувати відносини з громадянами. Тому що громадяни України тепер не сприймуть іншого діалогу, окрім рівних", – констатує експерт.

Багато українців, які виїхали на Захід і побачили тамтешні реалії, вже по-іншому дивитимуться на Україну

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, головними внутрішніми змінами у 2022 році стало те, що українська держава показала себе абсолютно дієздатною у боротьбі проти російського військового вторгнення.

"Раніше було багато припущень, наскільки українська армія, українська держава, суспільство загалом здатні відбити подібну повномасштабну агресію. І ми побачили, що у цьому плані Україна пройшла тест на зрілість. А саме такою, так чи інакше, є війна", – зазначає експерт.

Другою найважливішою зміною він вважає те, що українці показали – незважаючи на міфи у стилі, що наша нація схильна до анархії, вона готова згуртуватись навколо вищого військово-політичного керівництва країни в доленосні моменти.

"Третій момент, – продовжує Олексій Якубін, у тому, що Україна, по суті, стала частиною Західного світу. Безпрецедентна підтримка, яку ми отримуємо від країн Заходу, отримання нами у такий складний період статусу кандидата у члени ЄС – кажуть самі за себе. По суті, наголошує політолог, де-факто склався альянс між нашою країною та західними. Все це, впевнений він, матиме стратегічний – геополітичний – вплив на майбутнє. У плані того, що важко буде говорити, що Україна є частиною пострадянського світу. Для України такий світ остаточно закінчився 2022 року, констатує Олексій Якубін. Тепер ми точно перебуваємо в іншій геополітичній реальності".

"Серед внутрішніх процесів варто зазначити, що для багатьох українських політиків війна стала своєрідним тестом на готовність бути з Україною – чи зрадити її. Ми це побачили і щодо голосування в Раді, і щодо зникнення низки політиків, які відкрито перейшли на бік ворога. Змінився політичний ландшафт в Україні. Величезна кількість населення переміщується всередині країни – за різними оцінками близько 10 млн. Близько 6 млн. виїжджало за кордон. 2023-го і надалі ми відчуватимемо додатковий вплив усіх цих факторів, – прогнозує експерт. – Низка українців, які виїхали на Захід, побачили тамтешні реалії, вже по-іншому дивитимуться на Україну. Причому як у плані плюсів, так і щодо мінусів. Десь більше вимагатимуть від нашої держави, десь зрозуміють, що в них були завищені очікування від Заходу, а в Україні навіть певною мірою краще".

Став зрозумілим інститут, навколо якого вибудовуватиметься нова Україна – це армія

Політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що 2022 року в Україні різко помер "русский мир". Ті, хто ще в чомусь сумнівався щодо росіян, потрапивши під їх обстріл – остаточно прозріли.

"Проросійські настрої не випаруються остаточно, залишаться на рівні 5%, насамперед серед старшого покоління. Але це вже небагато, на загальну картину не вплине. І відсоток цей зменшуватиметься", – вважає експерт.

Українці, на його думку, здивували себе високим рівнем самоорганізації в масштабах усієї країни.

"Певною мірою ми бачили приклади самоорганізації під час проведення АТО на Донбасі. Але тоді в цьому процесі було задіяно приблизно 20% населення, кого так чи інакше торкнулася гібридна війна. Широкомасштабне вторгнення з боку РФ зачепило вже 100% українців", – пояснює Тарас Загородній.

На його думку, створюється нове суспільство, побудоване на здорових засадах довіри, взаємодопомоги. Коли волонтери, які не знають один одного, забирають-перевозять товари по всій країні, переказують кудись гроші і таке інше. Створюються горизонтальні зв'язки, необхідні створення реально здорового суспільства, здатного демонструвати стрімкий розвиток, зокрема економічно.

"Став зрозумілий інститут, навколо якого вишиковуватиметься нова Україна – це армія. Думаю, ми підемо за ізраїльським принципом. Коли армія є не лише способом захисту країни, а й – джерелом інновацій (через інвестиції у ВПК), кадрів для бізнесу та політики. У тій же армії Ізраїлю рівень підготовки багатьох підрозділів настільки високий, вирішують так багато завдань, що це дозволяє їм потім ефективно реалізувати себе на громадянці. З такої армії виходять люди з моральними принципами (чого так не вистачає українському політикуму), з етикою служіння суспільству", – наголосив експерт.

Він не сумнівається, що українці після цієї війни будуть людьми зовсім іншого складу. Різко негативно налаштовані до несправедливості, корупції.

"Це будуть чудові кадри для ефективного управління країною, – вважає Тарас Загородній. – І сама українська армія у майбутньому стане кузнею таких кадрів. Думаю, це допоможе нам розбити хибне коло корупції. Чим сильна корупційна система, що пронизує в Україні все і вся, включаючи державний апарат? Тим, що в цьому павутинні – багато людей. І якщо в таке середовище потрапляє чесна людина, з нею відбувається те саме, що зі свіжим огірком, який потрапляє у розсіл. Рано чи пізно він також стає солоним. А зараз ми маємо можливість зробити спочатку чисту воду. Так, не кришталево чисту. Так, нова система також буде не без недоліків. Але це буде інша система, ніж та, де ми варилися раніше. Краще. У рази краще".

Крім того, констатує експерт, українці побачили, що слова тих самих європейців (особливо політиків Старої Європи на кшталт Франції, Німеччини, Італії) часто не співпадають із справами. Що міжнародні інституції на кшталт ООН, МАГАТЕ не працюють.

"Все це свого часу пережив Ізраїль, – нагадує Тарас Загородній. – І зробив правильний висновок, який маємо зробити і ми – вірити можна тільки в себе, власну армію, свій народ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи готові українці піти на поступки Путіну після ракетного терору: дані опитування КМІС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини