Головна Новини Суспільство події Головні висновки від блокування поляками кордону: коли ситуація може вирішитись
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки від блокування поляками кордону: коли ситуація може вирішитись

Чинна влада в Польщі може використати протестні настрої фермерів та перевізників у рамках власного протистояння з політичними опонентами

24 листопада 2023, 13:47 comments2098
Поділіться публікацією:

Блокада пунктів пропуску на кордоні з Україною з боку польських перевізників перетворилася на чергове випробування для нашої країни, яка другий рік відбивається від широкомасштабної російської агресії. Деякі вбачають у тому, що відбувається російський слід, враховуючи причетність до подій ультраправої партії "Конфедерація". Видання "Коментарі" продовжує обговорювати ситуацію та можливість її вирішення з експертами.

Головні висновки від блокування поляками кордону: коли ситуація може вирішитись

Кордон України та Польщі. Фото з відкритих джерел

Щойно у Польщі сформується новий уряд, вся ця ситуація на кордоні завершиться

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Я не думаю, що в блокаді нашого кордону поляками є якийсь російський вплив. Це суто внутрішня польська політика. І вона пов'язана з протистоянням партії "Право і справедливість", представленої чинним президентом Анджеєм Дудою та чинним прем'єром Моравецьким з опозиційними силами (на чолі з лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском), які після жовтневих виборів претендують на формування свого уряду. Поки що такої можливості їм не дали, але, швидше за все, дадуть. Дуда тягне час, надавши право формувати уряд Моравецькому. Хоч навряд це вдасться".

Проте, продовжує експерт, поки що чинна влада використовує ті самі протестні настрої фермерів і перевізників у рамках власного протистояння з політичними опонентами.

Як тільки у Польщі сформується новий уряд, вся ця ситуація на кордоні завершиться, упевнений Ілля Куса. Оптимістичний прогноз – у грудні.

"Все залежить від того, як довго президент зможе відтягувати питання формування нового уряду", — вважає експерт.

Те, що відбувається на кордоні – суто політична акція

Голова Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такими думками:

"Ситуація в Польщі обумовлена тим, що організатори та політичні промоутери акції – ультраправа партія "Конфедерація" (на жаль, що пройшла до парламенту) – скористалася моментом, коли один уряд іде, а другий ще не сформований. Чинний прем'єр, представник правлячої партії "Право і справедливість" Моравецький намагається сформувати новий уряд, тому зацікавлений у коаліції з "Конфедерацією". Цим зумовлено те, що влада нічого не робить, щоб припинити блокування держкордону, організоване нею. А ця партія відома своєю антиукраїнською риторикою та зв'язками з Москвою. Не можу стверджувати, що блокування поляками українських вантажівок здійснюється саме на замовлення Москви, але вона, безумовно, є головним вигодонабувачем від цієї ситуації. Оскільки блокада вже сьогодні б'є і по економіці України, і по нашій обороноздатності".

Експерт звертає увагу, що деякі вимоги протестувальників з самого початку були нездійсненні, оскільки вони суперечать нормам ЄС, членом якого є Польща.

Тобто, констатує Сергій Гармша, це чисто політична акція, яка лише прикривається економічними мотивами.

"Та й ці мотиви, по суті, просто придушення нечесним шляхом чесної конкуренції між польськими та українськими перевізниками, – зазначає експерт. – Найімовірніше, ситуація вирішиться лише після формування нового уряду. Звісно, якщо Туску вдасться сформувати його".

Гра за правилами в ЄС – лише декларується

На думку голови Українського аналітичного центру, економіста Олександра Охріменка, блокада на кордоні вкотре показує, що таке ЄС.

"Ми мали багато міфів з приводу того, що там все по закону. Але — ні. У тій самій Польщі є місцеві олігархи, яких цікавлять лише гроші. І вони борються проти українців, які зайшли на їхнє поле діяльності. Причому борються, порушуючи при цьому закон. Адже за всіма правилами ЄС, СОТ – така блокада заборонена. Але поліція вдає, що нічого не бачить, як і влада. А блокада триває", – наголошує експерт.

Він вважає, що вирішити практичну проблему неможливо. Вимоги, які виставляють протестувальники, мають відвертий шантаж, пояснює Олександр Охріменко. І виконай ми хоч щось – перелік "хотілок" буде збільшений.

"А до перевізників уже додалися фермери! Бажають збільшення дотацій за вже проданий урожай. Україна до цього не має жодного стосунку. Але б'ють саме по нам, – наголошує експерт. – Причому б'ють, розуміючи критичність української ситуації. Війна. Повітряного сполучення ми не маємо, морський шлях нормально не працює. І вульгарні люди вирішили скористатися цим у своїх інтересах. Це – жорстке випробування для нашої і так пошарпаної економіки. Автогаз уже дорожчає. Контракти розриваються. Але, може, це дозволить і нашій владі, і звичайним українцям зняти рожеві окуляри. І щодо деяких сусідів, і щодо ЄС як такого. Кожен там хоче урвати, заробити. А гра за правилами – лише декларується".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є російський слід у блокуванні українського кордону: як себе проявили поляки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 листопада 2023, 14:08

Цікаво, аргумент, що Україна їх захищає не діє? Виховали паразитів тепер буде важко знаходити з ними спільну мову. Вони і своїх за кріпаків нахабно і пихато тримають і ні з ким навколо знайти спільну мову не можуть. Достатньо на Ізраїль подивитись і почитати Біблію - що про них їх творець говорить.


Новини