Головна Новини Суспільство події Головні підсумки саміту миру: успіхи, розчарування і очікування від осені
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні підсумки саміту миру: успіхи, розчарування і очікування від осені

Незважаючи на шалений спротив Росії саміт таки відбувся

17 червня 2024, 16:25 comments2136
Поділіться публікацією:

В Швейцарії закінчився такий довгоочікуваний саміт миру. По його завершенню було зроблено чимало гучних заяв, в тому числі щодо можливого формату вже нового саміту миру, який може пройти вже цієї осені за участі Росії. Які враження від швейцарського саміту? Чи виправдалися сподівання, які мала Україна, коли ініціювала даний захід? Що, можливо, стало розчаруванням? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Головні підсумки саміту миру: успіхи, розчарування і очікування від осені

Саміт миру. Фото: з відкритих джерел

Цей млинець не можна назвати гливким

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1, керуючий партнер консалтингової компанії "Crowe Michailenko" Вадим Трюхан зізнався, що враження від саміту миру залишилися неоднозначні.

"Перш за все, треба відзначити, що саміт пройшов у досить невдалий момент, коли Росія тисне на різних ділянках фронту і, коли в України не було можливості виступати на цьому саміті з позиції сили. Навпаки, Україні доводилося виступати з позиції прохоча жертви, яка відбивається від насильника. Через це частина держав не схилилася до того, щоби стати на сторону України, не розуміючи, а, як далі розвиватиметься ситуація. По-друге, в комюніке, яке було оприлюднено за результатами саміту, Україна зробила занадто серйозні поступки, намагаючись притягнути на свій бік якомога більше країн, а, натомість, результату це не дало. Тобто маємо поступки і не маємо додаткових держав, які не перебувають під впливом ЄС чи США і які би підписалися під підсумковим комюніке. Більше того, сьогодні зранку побачили досить неприємну і досить рідкісну ситуацію, яка відбувається в міжнародних відносинах – дві держави, яких спочатку швейцарські друзі включили до складу підписантів комюніке, потім свої підписи відкликали. Мова про Йорданію та Ірак. По-третє є позитивні моменти цього саміту зокрема частина держав Глобального півдня таки взяли участь у цьому саміті. Зокрема Саудівська Аравія, Індонезія, Бразилія, Індія, Арабські Емірати. Вони не підписалися під комюніке, але вони були присутні. Це означає їхню зацікавленість і те, що вони  все-таки перебувають в стадії роздуму щодо того, яку позицію врешті зайняти", – зазначив екс-дипломат.

Він наголошує, тут важливо, щоб в процесі підготовки до наступного саміту ми змогли з державами, що ще не визначилися, так щільно попрацювати, щоб вони все-таки схилилися на бік України.

Загалом слід відзначити, наголошує Вадим Трюхан, що проведення цього саміту це напівповний стакан, а не напівпорожній. 

"Все-таки його проведення в плюс Україні, тому що ми зуміли довести цей захід до логічного завершення. Проведена титанічна робота. Росії не вдалося зірвати саміт. Ми навіть можемо похизуватися тим, що на саміті було присутньо більше держав, а ніж зазвичай підтримує відповідні резолюції  Генасамблея ООН і підписалися більше держав, а ніж голосує за рішення в рамках Генасамблеї ООН щодо підтримки України чи щодо позиції, яку відстоює Україна", – наголосив експерт.

Що стосується сподівань, то на думку Вадима Трюхана, багато з них не виправдалися. 

"Не можна стверджувати, що виправдалися сподівання стосовно того, що навколо України об'єднався весь світ, адже 78 держав та міжнародних організацій – це не весь світ. А, якщо відкинути організації, то взагалі 74 держави. Звісно цифра виходить – не понад 100. Адже відомо, що в ООН зареєстровано близько 200 держав. Отже, це не весь світ. А ті держави, які об'єдналися навколо України це Захід та ті країни, які, умовно кажучи, залежать від Заходу. Ті ж, хто незалежні від Заходу, ті ж країни Глобального півдня, вони не підтримали Україну. Єдина країна, яка приємно здивувала, це Аргентина.  Вона взяла участь і в саміті миру, і раніше ще приєдналася до Контактної групи "Рамштайн", — зазначив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Водночас Вадим Трюхан наголосив, що посипати голову попелом не можна. Адже цей млинець не можна назвати гливким. Бо все-таки саміт відбувся, нехай навіть і лише по трьох пунктах, нехай і зі слабкими формулюваннями, але, тим не менше, Україна була в центрі уваги і Україна змусила путінську Росію серйозно понервувати.

"Дійшло навіть до того, що Путін виступив напередодні саміту з ультиматумами, вимагаючи від України вивести свої війська з 4 областей, які РФ записала в свою Конституцію як власні. І це ще більше консолідувало Захід навколо ідеї недопущення перемоги Росії", – вважає Вадим Трюхан. 

Окремо експерт зупинився на розчаруваннях саміту. Головним з яких, на думку Вадима Трюхана, стало те, що Китай взагалі не взяв участь у саміті миру. 

"Без Китаю бачиться слабким досягнення прориву на міжнародній арені. Тим паче в таких питаннях, які стосуються інтересів всіх країн. А російсько-українська війна тією чи іншою мірою зачепила інтереси всіх держав. Мені здається, що був шанс на те, щоб переконати принаймні декілька країн Глобального півдня підписатися під комюніке. Зокрема Індії, яка вважає себе демократичною державою і є конкурентом Китаю. Вона могла б зайняти більш сміливішу позицію. А так виходить, що її кінцева позиція показує, що вона занадто захопилася використанням ситуації на свою користь, скуповуючи російські сировинні ресурси за безцінь. Тому прогнозовано Індія, як кажуть, залишилася при своїх. Плюс Саудівская Аравія та Арабські Емірати. Україна задіяла великі дипломатичні ресурси, зокрема президент Зеленський напередодні саміту здійснив візит до Ер-Рияду. Багато зусиль задіяли США, але переконати не вдалося. Плюс одне з найболючіших розчарувань – це те, що Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке", – зауважив Вадим Трюхан.

Поділився експерт також своїм баченням щодо можливості проведення наступного саміту восени. На думку Вадима Трюхана, проведення саміту восени буде абсолютно не підготовленим і може призвести до ще більш слабких результатів.

Експерт переконаний, що Україні треба виходити на проведення саміту лише після того, як будуть досягнуті серйозні результати на полях битв, коли Україна зможе виступати в ролі не просто вже жертви, а держави, яка вистояла проти Росії і яка може диктувати свою волю світові, держави, яка матиме аргументи для того, щоб пропонувати зміну модальності глобальної системи безпеки і зможе нарешті замахнуться на ініціювання серйозної реформи ООН і Радбезу ООН.

"Наразі ж неодноразові посилання Зеленського під час виступів на ООН, на міжнародне право виглядають дуже слабко. Особливо на фоні того, що РФ має вето в Радбезі ООН. Фактично ці органи є недієздатними, коли йдеться про врегулювання серйозних міжнародних конфліктів, зокрема, ситуації, яка виникла після розпочатої Росією війни проти України. Відтак прогнозую, що восени або цей саміт не відбудеться, або буде проведено якусь вузького формату конференцію, де розглянуть одне з питань формули миру. При цьому слід зазначити, що формула миру якраз озвучувалася в дуже слушний момент, коли Україна фактично витіснила Росію з декількох областей, куди спочатку зайшла російська армія, коли Україна домінувала на полях битв. А зараз ми говоримо про те, що Україні дуже важливо вистояти до кінця цього року, не втратити ще більше території. Тому восени, мені здається, буде пік протистояння на фронті, коли дійде нарешті західна зброя, коли Україні вдасться виснажити російські війська, але перелом ще не наступить. На мою думку, найраніше, коли можна очікувати саміту, який дійсно буде сприятливий для України, це, як мінімум, через рік", – резюмував експерт.

Потрібно набратися сил до осені

Політолог, кандидат філософських наук Олександра Решмеділова зазначила, що зараз основна інтрига буде в тому, наскільки ефективно можна витратити час до осені, а саме до листопада. 

"Швидше за все до листопада орієнтовно планується виходити на нове коло перемовин. Те, що Швейцарія була не фінальним колом перемовин, було зрозуміло з самого початку. Тому цей саміт так і називали інавгураційним або певним установчим. Очікувати на те, що цей саміт поставить якісь фінальні крапки було марно", – зазначила експерт.

При цьому Олександра Решмеділова звертає увагу на позитивні моменти від цього саміту, зокрема щодо допомоги в енергетичній сфері.

"Прозвучали також заяви по енергетичній безпеці, в тому числі атомній безпеці. Мова йшла про контроль над Запорізькою АЕС від України і МАГАТЕ. Досить позитивними є заяви США, зокрема віце-президента США Камали Харріс про те, що Америка передасть 1,5 млрд саме на відновлення енергетичної інфраструктури. Це все підсумки і позитиви. І вони не єдині. Багато світових лідерів робили достатньо аргументовані і жорсткі заяви. Та ж прем'єр Італії Джорджа Мелоні, яка до того була господинею саміту G7", – зауважила експерт.

Вона наголосила, приємно, що є консолідація навколо України. Проте є багато роботи до осені по тому, щоб знайти компроміс і порозуміння з Китаєм, Бразилією, Індією. Саме тому, зауважила Олександра Решмеділова, після саміту в Швейцарії радник з національної безпеки президента США Джейкоб Салліван полетів в Нью-Делі. 

"США намагаються знайти порозуміння з Індією. І від того, наскільки ефективним буде це коло перемовин, буде сигналізувати їхня двостороння робота. Також важливо знайти порозуміння з Китаєм. Те, що частина країн Глобального півдня не підписала фінальне комюніке – це теж говорить про те, що є над чим працювати. Чи буде осінню фінальне коло? Чи буде якийсь фінальний документ? І чи буде там присутня Росія? Про все це говорити поки що зарано, але, я думаю, що всі зусилля докладати точно будуть. Питання в іншому. Чому такі дедлайни? Вони не в останню чергу пов'язані саме з передвиборчими дедлайнами президента США Джо Байдена. Тому що є припущення що, умовно за тих обставин, коли Дональд Трамп переможе, будуть принципово інші дії Сполучених Штатів. Тому є певна часова обмеженість. Будемо сподіватися, що і ювілейний саміт НАТО й інші міжнародні події проходитимуть максимально ефективно. Наразі можна вважати, що одним з головних здобутків цього саміту є те, що він взагалі відбувся. Бо було достатньо багато скепсису, що Росія його може зірвати. Серед приємних несподіванок стало те, що долучився і президент Аргентини, й інші світові лідери, участь яких стояла під питанням. Достатньо масштабна подія, але точно не фінальна. Тому зараз головне – це набратися сил до осені", – констатувала Олександра Решмеділова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — важливість угоди про безпеку зі США: чи не повторить вона долю Будапештського меморандуму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини