Головна Новини Суспільство події Геноцид проти українського народу: про що говорять рішення США та інших країн Заходу – що чекає на Росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Геноцид проти українського народу: про що говорять рішення США та інших країн Заходу – що чекає на Росію

Насамперед збільшиться кількість юридичних документів, які закликають або запрошують до конкретних дій проти конкретної держави-агресора

8 грудня 2022, 12:40
Поділіться публікацією:

Комітет Сенату США з міжнародних відносин ухвалив резолюцію, в якій дії Росії проти України називаються геноцидом українського народу. А Канада та Нідерланди приєдналися до справи "Україна проти РФ" у Міжнародному суді ООН, подавши туди спільну заяву про вступ до справи за звинуваченнями у геноциді. Про що говорять такі дії? Які і коли можуть бути наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулися до експертів.

Геноцид проти українського народу: про що говорять рішення США та інших країн Заходу – що чекає на Росію

Геноцид проти українського народу Фото: із відкритих джерел

Нові санкції будуть бити вже не тільки по російських політиках, чиновниках, бізнесменах, а й по середньому класу, по простому населенню

Доктор права, адвокат Іван Ліберман наголошує, що, згідно з нормами міжнародного права, якщо є рішення про те, що існує агресор та жертва агресії, є конкретний факт геноциду, військових злочинів, то проти агресора починають діяти індивідуальні, персональні та загальноприйняті обмеження та санкції. Як відбувається і продовжуватиме відбуватися щодо РФ.

"І офіційне визнання її країною-терористом, спонсором тероризму, з терористичним режимом, державою, яка здійснює геноцид – лише прискорить запровадження санкцій з боку інших держав, різноманітних організацій, управлінь, відомств, об'єднань та цілих груп. Тому що відповідне тавро поставлене вже не лише на політичному, а й на юридичному рівні", – наголошує доктор права.

"Наслідками стане жорсткість санкцій, ембарго, все більша ізоляція країни-агресора від цивілізованого світу, – пояснює Іван Ліберман. – Збільшиться і кількість юридичних документів, які закликають чи запрошують до конкретних дій проти конкретної держави-агресора. І щодо його конкретних громадян. Тих, хто прямо чи опосередковано брали участь в агресії (навіть будучи фінансовим донором, допомагаючи обминати санкції). Бити будуть уже не лише по політиках, чиновниках, бізнесменах високого рівня, а й по середньому класу, по простому населенню, залученому у війну. Активізується також робота служб та спецслужб щодо росіян, які виїхали за кордон. Проти них також можуть бути певні переслідування, санкції, контроль, штрафи. У тому числі – арешт їхнього майна. Тож бити агресора стануть болючіше, зокрема матеріально. Не виключені навіть заочні рішення судів, зокрема про кримінальну відповідальність, винесення конкретних вироків – до моменту можливого їхнього реального виконання".

Як і з варварами – з росіянами можна говорити лише силою

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко впевнений, що можна вітати подібні ініціативи та рішення з боку американців та європейців. Вони, на його думку, чітко свідчать, що РФ позиціонувала себе на світовій арені як варварська держава.

"Або навіть як недодержава, бо у варварів держави не може бути. Дикуни його апріорі не мають", – пояснює експерт.

Але питання, наголошує він, в ефективності вживаних проти РФ заходів.

"Мені здається, немає у світі розсудливої людини з достатнім рівнем інтелекту, хто б уже не зрозумів, що Росія не розуміє слова. Рашисти розуміють лише силу. Їхня нинішня армія складається з зеків, які вчинили злочини проти власного народу, а тепер їх випустили з метою вчиняти військові злочини в Україні. Як із варварами, з дикунами можна говорити? Тільки силою, – упевнений Сергій Войченко. – Тому рішення, звісно, добрі. Але цього мало. Можливо, десяток чи сотню рашистів не випустять у цивілізований світ, щоб вони сиділи та вили у себе на болотах. Можливо, заарештують якісь рахунки компаній країни-агресора. Але нафту і газ у неї продовжують купувати, чудово розуміючи, що рашисти на виручені гроші продовжують вести агресію проти України, яка зараз розплачується життям своїх синів і дочок, обстоюючи цінності всього демократичного світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ППО Patriot в Україні не буде: як пояснити рішення Заходу – чому воно не стало несподіванкою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини