Головна Новини Суспільство події Фронт завмер у позиційній боротьбі: коли зміниться ситуація – про що нова заява Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Фронт завмер у позиційній боротьбі: коли зміниться ситуація – про що нова заява Зеленського

Президент України Володимир Зеленський вже попередив, що все те зло, яке ворог заподіяв українцям він все одно забере с собою

16 травня 2022, 13:05
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні увечері 15 травня наголосив, що Україна готується до нових спроб агресора наступати на Донбасі. Говорячи про обстріл України, він підкреслив, що все своє зло російські окупанти заберуть назад у Росію, коли відступатимуть. Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці заяви, загальну ситуацію на фронті, а також те, як це все в результаті позначиться на Росії.

Фронт завмер у позиційній боротьбі: коли зміниться ситуація – про що нова заява Зеленського

Танки. Фото: Генштаб ЗСУ

Зараз на Донбасі триває позиційна боротьба

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес пояснює:

"Заява президента про те, що все зло повернеться до Росії – скоріше емоційна. І Зеленський тут висловлює позицію всіх українців. Ми, ясна річ, відчуваємо негативні емоції – злість, ненависть – стосовно окупантів. І нам хочеться вірити, що біблійні істини у стилі "що посієш – те й пожнеш" працюють у сучасному світі. Але як людина раціональна я розумію, що так відбувається далеко не завжди. Тому важливо концентруватися на тих речах, які знаходяться у прямій залежності від нас. Ми маємо відчувати єднання, об'єднуватися заради того, щоб захищати українську землю та повертати те, що втрачено".

Що стосується того, що відбувається зараз, на Донбасі – керівництво країни агресора намагається здійснити раніше заявлені плани. А саме – отримати контроль над Донецькою та Луганською областями в їхніх адмінкордонах, пояснює експерт.

"Битва за Донбас – не справа одного дня. Ця назва глобальної події, як під час Другої світової війни, була Битва за Британію. Щось подібне відбувається на сході України, де зараз розташована основна арена сухопутних боїв. Але при цьому в небезпеці перебуває вся Україна, – наголошує Енріке Менендес. – Зведення Генштабу та військово-цивільних адміністрацій фіксують постійні ракетні удари по нашій інфраструктурі, чергові жертви. Сьогодні знову був ракетний удар по Одеській області, тяжко поранено дитину. Тобто ніхто в Україні не може відчувати себе у безпеці. Але найгостріша ситуація зараз – саме на Донбасі".

На думку експерта, активна фаза бойових дій на Донбасі триватиме або доти, доки армія окупантів не здійснить повне захоплення двох областей, або поки не втратить надію на здійснення цих планів.

"Звичайно, ми всі сподіваємось на другий варіант, як мінімум. А в ідеалі розраховуємо повернути ВСІ тимчасово окуповані території, — наголошує Енріке Менендес. – Але зараз, виходячи зі зведень та аналітики військових експертів, триває позиційна боротьба. Сил для наступу в жодній армії немає. На фронті – вогневий паритет. За вогневою силою обидві сторони зараз плюс-мінус рівні. І будь-яка спроба наступати (особливо з боку російської армії) наштовхується на таку відсіч наших воїнів, що фактично зазнає краху".

Експерт припускає, що ще місяць-два така ситуація може зберігатись. Росія, накопичуватиме сили, здійснить низку спроб наступу. Україна – протистояти цьому та намагатися контратакувати.

"Найнебезпечніші напрями відомі, вони постійно фігурують у зведеннях Генштабу, – продовжує Енріке Менендес. – Це спроби агресора оточити на Луганщині Сєверодонецьк, Лисичанськ, відрізати "дорогу життя" Лисичанськ-Бахмут, що веде до Сєвєродонецька. Це спроба наступу з півдня на Вугледар, Велику Новосілку. Це спроба прорватися з Ізюмського напрямку на Барвінкове, вийти на Донеччину на Слов'янськ, захопити Лиман. Всі ці гарячі точки цілком очевидні. Є ризики вступу у війну Придністров'я з наступним розпалом ситуації в Одеській області. Упевнений, всі ці погрози знають у нашому вищому воєнно-політичному керівництві. І готові відповідати на дзвінки. І, звичайно, важливо, щоби наші війська повністю звільнили Харківську область. Так ми б позбавили Росію шансів наступати на Ізюмському напрямі. Але для цього треба відбити тимчасово окуповані Чугуєв, Ізюм Куп'янськ, щоб відрізати війська агресора від баз постачання у Білгородській області".

Чим довше продовжиться ця війна, тим швидше Росія перетвориться на країну третього світу

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко вважає, що Росія своїм віроломним, безпідставним нападом на Україну з самого початку опинилася в ролі сторони, що програла.

"Спроби настільки агресивно змінити усталений світопорядок (а зараз уже ніхто не сумнівається, що в Україні росіяни не зупинилися б) призвели до згуртованої євроатлантичної спільноти. І основна мета цивілізованого світу зараз – максимальне послаблення Росії, доведення її до такого стану, щоб вона ніколи і нікому більше не могла загрожувати, – пояснює експерт. – Події, що відбулися в Бучі, які пережив і переживає Маріуполь, усі ці масові вбивства мирних громадян, цілеспрямовані бомбардування та обстріл цивільної інфраструктури, ніяк не пов'язаної з військовою складовою, показали усьому світу оскал російського імперіалізму. І зміцнили цивілізований світ у намірі дати відсіч Росії та максимально підтримати Україну".

Михайло Дяденко впевнений, що США, ЄС, Японія, Канада, Австралія, багато інших робитимуть все для нашої спільної перемоги над тим злом, на яке перетворилася Росія.

"Безумовно, програш РФ у цій війні (коли б він офіційно не був закріплений – через пару місяців, через півріччя, у більш віддаленій перспективі) завершиться підписанням деяких угод. Але ще Путін ще може спробувати анексувати частину українських територій. За які нам однозначно треба буде боротись. При цьому економічні проблеми у РФ наростатимуть, як і військова та фінансова допомога Україні з боку закордонних партнерів", – прогнозує експерт.

За його словами, що довше триватиме ця війна, то швидше Росія перетвориться на країну третього світу. Що відчують на собі усі її громадяни.

"І російські військові з усією своєю агресією повернутися на батьківщину (ті, хто зможе). І агресію свою почнуть виплескувати вже всередині РФ. На тлі соціально-економічної ситуації, що погіршується, виплески такої агресії стануть все більш кривавими і масштабними, – упевнений Михайло Дяденко. – У результаті лихі 90-ті з'являться квіточками. Причому відбуватиметься все ще й під парад суверенітетів. Татарстан, Чечня, Дагестан тут будуть перші — на вихід зі складу РФ. Сценарій розпаду цієї держави набуває все більш реалістичних рис".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий експерт розповів, чому росіянам не захопити Лисичанськ та Сєверодонецьк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини