Головна Новини Суспільство події Франція дала відповідь – чи видасть Україні мільярдера-втікача Жеваго
commentss НОВИНИ Всі новини

Франція дала відповідь – чи видасть Україні мільярдера-втікача Жеваго

З 2019 року підприємець і екс-депутат, який перебуває під слідством, ховається за кордоном.

30 березня 2023, 17:25 comments2221
Поділіться публікацією:

Франція відповіла відмовою Києву і планує видавати Україні мільярдера Костянтина Жеваго, проти якого порушено низку кримінальних справ про корупцію. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє французьке видання "Le Dauphine".

Франція дала відповідь – чи видасть Україні мільярдера-втікача Жеваго

Костянтин Жеваго. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі йдеться про те, що французька прокуратура не заперечувала проти екстрадиції. Рішення про відмову у видачі ухвалила слідча палата Апеляційного суду міста Шамбері у четвер, 30 березня.

Своя відмова Слідча палата аргументувала тим, що Україна, перебуваючи у стані війни та "у невизначеній ситуації" просто "не в змозі зберегти суд, який гарантує основні свободи".

Таким чином затриманий наприкінці грудня на курорті Куршевеле український бізнесмен залишиться у Франції. Але чи знімуть із нього накладені обмеження на свободу пересування – поки що невідомо.

У 2018 році Фонд гарантування вкладів заявив, що перед банкрутством банку "Фінанси та Кредит", який належав тодішньому нардепу Костянтину Жеваго, із нього незаконно вивели близько 5 млрд гривень. Після довгої судової тяганини Нацбанк почав примусово стягувати з олігарха 1,5 мільярда гривень у рахунок боргів банку, що лопнув.

Восени 2019 року Жеваго втік за кордон, після чого ГБР оголосило його у розшук у справі про розтрату 2,5 млрд. гривень. Влітку 2020 року суд дозволив заарештувати бізнесмена.

28 грудня 2022 року Жеваго було затримано французькою владою в Куржавелі на запит України. Досить швидко його випустили під заставу, але олігарх все одно змушений тричі на тиждень відзначатись у місцевій поліції.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування на дипломатичному та військовому фронтах в Україні – на що робить ставку Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини