Головна Новини Суспільство події Фіни та шведи зібралися в НАТО: які перспективи – чому ж для України двері Альянсу зачинені
commentss НОВИНИ Всі новини

Фіни та шведи зібралися в НАТО: які перспективи – чому ж для України двері Альянсу зачинені

Агресія путінського режиму в Україні підштовхнула скандинавські країни швидше визначатися щодо членства в НАТО

11 квітня 2022, 13:25 comments2304
Поділіться публікацією:

Після російської агресії проти України Фінляндія та Швеція планують вступити до НАТО вже влітку, пише лондонська Times із посиланням на американські джерела. Наскільки це є реальна перспектива? Як це може позначитися під час російсько-української війни? Чи нереальний вступ України до НАТО, як це бачиться на даному етапі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Фіни та шведи зібралися в НАТО: які перспективи – чому ж для України двері Альянсу зачинені

НАТО. Фото з відкритих джерел

Офіційний Київ має брати приклад із фінів та шведів

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що гіпотетичний вступ Фінляндії та Швеції до НАТО став би здоровою реакцією двох нормальних демократичних суспільств на сусідство з шаленою ядерною державою, зараженою ідеологією нацизму.

"Ця реакція відображає той простий факт, що тільки НАТО є єдиним реальним, а не міфічним гарантом захисту від агресії РФ, що існує в сучасному світі. Лише НАТО має у своєму арсеналі достатньо зброї, війська та технологій, щоб забезпечити безпеку всім своїм членам від нападу будь-якої країни, включно з РФ та Китаєм. І лише НАТО має 5-ту статтю, яка жорстко зобов'язує всі держави-члени Альянсу негайно застосувати всю наявну силу на захист кожного з членів, навіть якщо жертвою агресії стали найменші або найбідніші з держав блоку", – пояснює Євген Дикий.

На його думку, Фінляндія та Швеція обирають єдиний дієвий механізм захисту від потенційного нападу РФ, що це робить такий напад практично виключеним раз і назавжди.

"Це – приклад для України, яка навіть після перемоги у нинішній війні з РФ залишиться першочерговою метою та мішенню агресивних планів Кремля (при цьому незалежно від того, хто персонально управлятиме у Кремлі). НАТО і лише НАТО може стати гарантом не повторення цієї війни, – упевнений експерт. – Це слід зрозуміти нашим політикам, частина яких, включно з Банковою, стала жертвою антинатівської інформаційної спецоперації РФ під гаслом "НАТО нас не хоче". Слід припинити повторювати це гасло російської пропаганди, припинити шукати якісь нереалістичні альтернативи НАТО у вигляді "угоди про гарантії для України", на що поки що непродуктивно витрачаються дипломатичні зусилля нашої делегації в Стамбулі і не тільки. Слід зрозуміти, що РФ так наполегливо вимагає відмови України від атлантичних перспектив саме тому, що розуміє, що вступ до Альянсу назавжди виключить можливість повторення агресії РФ проти України".

Євген Дикий закликає офіційний Київ брати приклад із фінів та шведів, ставити вступ до НАТО ключовим пріоритетом політики після війни та вперто над цим працювати.

"А щодо "НАТО нас не хоче" і "нас ніколи туди не приймуть" – пригадаємо, що два місяці тому це ж говорили про Євросоюз, кандидатом у члени якого ми, швидше за все, станемо вже влітку. Звичайно, ніхто не прийме нас у НАТО в розпал війни, проте після її завершення ця перспектива стане реальнішою, ніж будь-коли раніше, – прогнозує експерт. – І чим очевиднішою буде наша військова перемога над РФ, тим швидше буде позитивне рішення Альянсу, що є ще одним вагомим аргументом проти будь-яких проміжних "гібридних" рішень на кшталт пропонованих у Стамбулі".

Розширення НАТО викличе істерику у російських пропагандистів та політиків

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак називає перспективу Фінляндії та Швеції стати частиною НАТО – більш ніж реальною.

"Вже навіть обговорюються терміни – середина літа. У цих країн — потужна економіка, відмінна військова інфраструктура, все гаразд із демократією. Стандарти НАТО підтримуються вже давно. І питання їхнього вступу до Альянсу – суто технічне. Вони цілком відповідають усім потрібним стандартам", – зазначає експерт.

Він не сумнівається, що таке зростання НАТО викличе істерику у російських пропагандистів і політиків.

"Посипляться погрози, заяви в стилі: а ми ж казали, що НАТО наступає, НАТО оточує нас, вороги з усіх боків, Росія в кільці. Будуть підкинуті додаткові дрова в багаття російської агресії по відношенню до всього цивілізованого світу. Вираховуватимуть підлітковий час ракет з боку Фінляндії до того ж Санкт-Петербурга. І так далі... Але звертати на це увагу після того, що Росія наробила і продовжує творити в Україні, навряд чи варто. На всі фронти вона не розіб'ється. І якщо полізе війною на ту саму Фінляндію, розвалитися ще швидше, ніж воюючи лише з Україною", – попереджає Іван Ступак.

Що стосується євроатлантичних перспектив нашої країни, то вони, на думку експерта, поки що дуже туманні.

"І тому що юридично є певні обмеження, прописані в статуті Альянсу, які не дають цьому відбутися тут і зараз. Це і пункт про те, що не можна робити членом НАТО країну з територіальним конфліктом (а у нас він є). І пункт, згідно з яким всі члени Альянсу повинні підтримати нового члена (а тут у нас явні проблеми з тією ж Угорщиною). І тому, що інфраструктурно нам потрібно відповідати високим стандартам НАТО. А Росія цілеспрямовано знищує нашу інфраструктуру. Плюс – слід робити певні внески до фонду Альянсу. До чого ми зараз, зрозуміло, також не готові", – резюмує Іван Ступак.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну – це не тільки про Україну, це ще й про глобальну безпеку не тільки Європи, а й усього світу

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Те, що Фінляндія та Швеція можуть найближчим часом стати членами НАТО, – це сигнал для всього світу. Сигнал про те, що міжнародна спільнота активно замислюється з приводу питання глобальної безпеки".

Катерина Коваль акцентує, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну – це ж не тільки про Україну, не тільки про плани російського керівництва, що розкрилися, про знищення українців як нації. Це ще й про глобальну безпеку. Не лише Європи, а й усього світу.

"Росія активно демонструє, що чхати хотіла на санкції, що її "спецоперація" (по суті — війна, геноцид) триватиме. Вже звучать загрози щодо застосування хімічної, ядерної зброї. Від усього, що відбувається, від того, що ще може статися – страждає не лише Україна, а й інші країни. Це і мільйони біженців, і продовольча криза, і зростання цін на все, й інші виклики. Усі останні події підтвердили, що РФ не розуміє та не приймає правил цивілізованого світу. І зупинятись у своїй агресії вона явно не збирається, – зазначає експерт. – Тому навіть до недавнього позаблокові, нейтральні країни — замислюються про безпеку. Не лише свою, наголошую, а й – глобальну".

Україна, за словами Катерини Коваль, наразі не може стати членом НАТО, оскільки є невирішені територіальні питання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ знищили ворожий склад із боєприпасами, який горів майже 3 години.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини