Головна Новини Суспільство події Фейковий «референдум» у Херсоні покладе край переговорам: що може змусити Кремль передумати
commentss НОВИНИ Всі новини

Фейковий «референдум» у Херсоні покладе край переговорам: що може змусити Кремль передумати

Росія готується частинами "відгризати" в України території, тому готується провести постановочний "референдум" у Херсоні

25 квітня 2022, 13:10
Поділіться публікацією:

У планах російської влади – проведення референдуму в Херсоні для виправдання окупації міста, заявляє міноборона Британії з посиланням на свою розвідку. Радник голови Офісу президента Олексій Арестович не відкидає, що псевдореферендум може бути проведений у період до 10 травня. Президент Володимир Зеленський на великій прес-конференції попередив, що якщо буде знищено захисників і мирних жителів у Маріуполі, якщо буде проголошено "референдум" на тимчасово окупованих територіях, Україна вийде з будь-яких переговорних процесів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", навіщо РФ черговий фейковий "референдум" – і чи вона зважиться на нього?

Фейковий «референдум» у Херсоні покладе край переговорам: що може змусити Кремль передумати

Херсон. Фото: з відкритих джерел

Все упиратиметься в концентрацію військових дій на Донбасі та взагалі на південному сході. Саме вони остаточно дадуть зрозуміти – чи буде черговий фейковий референдум

На думку аналітика Фонду громадської дипломатії Олександри Решмеділової, схоже, що для Росії вже немає жодних запобіжників. І не можна стверджувати, що щось її може зупинити.

"Чи увійдуть вони в раж для того, щоб показати собі якісь "перемоги" — на своїй пропагандистській ниві, через ТБ і т.д. — Для внутрішнього споживача? Цілком можливо. Їм важливо продемонструвати хоч якісь успіхи, адже війна йде явно не так, як розраховували у Кремлі. А Херсон – важливий пункт, який не лише відповідає за Таврію. Він міг би прикривати Маріуполь, Крим та інші напрямки. Не дарма саме на Херсонщині проводилися численні навчання", – нагадує Олександра Решмедилова.

Вона зазначає, що російські загарбники поки що досить бережено ставляться до Херсона. Наразі вони, схоже, не налаштовані його руйнувати. Сконцентровані на Маріуполі, який, як промисловий конкурент, не цікавий РФ – саме тому вони рівняють його із землею.

"А до Херсона – інше ставлення. У тому числі, мабуть, через намір провести там псевдореферендум. Останній, за планами Кремля, має нібито показати, що росіяни можуть діяти таким чином, – пояснює аналітик. – При цьому треба розуміти, що це не буде "референдум" на кшталт тих, що пройшли 2014-го в Криму чи на Донбасі. Там росіяни та проросійські сили намагалися створити хоча б видимість певної "легітимності", завозили політиків, "спостерігачів". Так, це теж були одні великі фейки, але те, що вони мають намір провести зараз, це взагалі за межею. І того ефекту, який від цього заходу розраховує отримати Росія, вона точно не отримає. Тим більше, що всі бачили, поки що була можливість отримувати такого роду відео, наскільки у Херсоні є проукраїнські настрої. Росіяни можуть малювати будь-які цифри, будь-яку картинку паралельної реальності, але це не скасує того факту, що люди на тимчасово окупованих територіях проти них".

Розмірковуючи з приводу ймовірного виходу України з переговорних процесів, якщо такий псевдореферендум все ж таки відбудеться, Олександра Решмеділова акцентує, що переговори й так малоефективні. Ті самі смертоносні обстріли Одеси напередодні Великодня, ті ж численні звірства росіян у Київській області і не тільки – не сприяють переговорам.

"І тут швидше все упиратиметься в концентрацію військових дій на Донбасі і взагалі на південному сході. Саме вони, думаю, остаточно дадуть зрозуміти – чи буде черговий фейковий референдум (у разі якихось успіхів агресора з можливим зривом переговорів) чи саме Україна, відкинувши війська загарбників, вийде на переговори з куди сильніших позицій", – резюмує аналітик.

Зеленському, генштабу та ЗСУ треба бути готовими, що переговорний процес буде зупинено

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих припускає, що Росія збирається частинами забирати окуповані території України через постановочні референдуми.

"Розуміючи, що утримати окуповані території надалі буде досить складно, влада РФ проштовхуватиме псевдореферендуми, які визнаватимуть країни-пособники агресора. Те, що під дулом автоматів проводити "референдум" на щойно захопленій території – це порушення всіх міжнародних законів, окупаційну владу не хвилює. Її цілі та завдання – повне знищення України. Бліцкриг (з метою поневолення всієї України) був провалений, а тому розпочато етап "відкушування" частинами, – пояснює експерт. – І Херсон, схоже, у Кремлі хочуть зробити наочним прикладом такої тактики".

На думку Олега Вострих, найімовірніше, російська влада піде на такий сценарій. Адже Путін вважає, що лише силою можна змусити нас до вигідних для Росії рішень. І відмовлятися від такої стратегії Кремль, схоже, не збирається.

"Гуманітарні коридори, які постійно зриваються у Маріуполі – тому яскравий доказ, – зазначає експерт. – "Денаціоналізація" в їхніх запалених головах – це полк "Азов", що здався, героїв якого окупанти хочуть провести полоненими на "параді" 9 травня. І ця перемога потрібна їм для своїх обдурених глядачів. Заради чого загарбники готові знищити хоч усе мирне населення Маріуполя, не вважаючи, зокрема, власними втратами – і живої сили, і техніки, і іміджевими. "Показушні картинки перемог" — це все, на чому побудована російська держава. "Потьомкінські села" втілюються в "переможні картинки досягнень" на РосТВ у так званій "спецоперації" в Україні".

Президенту Зеленському, генеральному штабу та ЗСУ треба бути готовими, що переговорний процес буде зупинено, вважає Олег Вострих. Він упевнений, що тільки наші перемоги на фронті (справжні, на відміну від фейкових перемог окупантів) змусять Росію конструктивно поставитися до переговорів.

"Іншого шляху у нас немає, – наголошує експерт. – Росія не виконує міжнародних угод, не підпорядковується міжнародному законодавству. Вона веде війну повне знищення нашої країни. Без правил усіма доступними способами. Тому нам треба покладатися лише на свої сили на полі бою, на дипломатів, які допомагають збирати зброю з усього світу, на командирів та бойовий дух усього нашого народу. Котрий – кожен на своєму місці – кує нашу спільну перемогу. І лише разом ми досягнемо перемоги і змусимо Росію визнати свою поразку або вийти на угоду, яка задовольнятиме нас".

Читайте також на порталі "Коментарі" — незважаючи на Великдень, російські війська намагалися наступати з Ізюму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини