Головна Новини Суспільство події Європейські ціни на електроенергію б'ють рекорди: про що це говорить - чого чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Європейські ціни на електроенергію б'ють рекорди: про що це говорить - чого чекати Україні

Експерти вже називають таке зростання цін безпрецедентним і пов'язують його із тривалою спекою, яка посилила тиск на ринки електроенергії

27 серпня 2022, 11:52
Поділіться публікацією:

Європейські ціни на електроенергію злетіли до нових рекордів у п'ятницю, віщуючи сувору зиму, оскільки вторгнення росії в Україну завдає економічної шкоди всьому континенту, пише AFP. Чехія пропонує провести позачергове засідання Енергетичної ради ЄС якнайшвидше, щоб впоратися зі зростаючими цінами на енергоносії. Чого чекати на енергетичному фронті в найближчому майбутньому? Що важливо розуміти для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Європейські ціни на електроенергію б'ють рекорди: про що це говорить - чого чекати Україні

Електроенергія. Фото: з відкритих джерел

Європа вирішила не йти на шантаж ядерного терориста і протягом 2-4 років повністю відмовиться від російських енергоносіїв

Голова ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон пояснює:

"Вже для всіх очевидно, що Росія створила цю кризу штучно, намагаючись нав'язати свою політичну волю європейцям. І якщо низка країн спочатку намагалися шукати компроміс з Росії, то зараз вони прийняли плани в найближчі роки повністю відмовитися від російських енергоносіїв".

Наприклад, Німеччина вже на 25% скоротила споживання російського газу та планує побудувати сім (!) ЗПГ терміналів на Балтиці, зазначає Сергій Макогон. Перший буде готовий вже до кінця цього року. Німеччина також розконсервувала вугільні електростанції та навіть відклала закриття атомних, хоча ще півроку тому вони навіть боялися говорити про це.

"Отже, мені очевидно, що Європа вирішила не йти на шантаж ядерного терориста і протягом 2-4 років повністю відмовиться від російських енергоносіїв, – наголошує експерт. – Так, це неможливо зробити дуже швидко, тому цей та наступний рік будуть складними для європейських споживачів, ціни зашкалюватимуть. Але уряди цих країн уже пропонують програми підтримки населення".

Щодо України, то Кабмін зафіксував ціни для населення та теплокомуненерго (ТКЕ), тому зростання цін на них не буде, наголошує Сергій Макогон.

"У нас достатньо своєї електрогенерації та видобутку газу, тому ми не залежимо від імпорту з Європи та Росії, – пояснює він. – Але в будь-якому випадку, я закликаю максимально заощаджувати енергію, утеплювати житла та знижувати температуру опалення".

Україні не слід ігнорувати зростання енергоцін на європейському ринку

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук із державного управління Геннадій Рябцев упевнений, що слід очікувати подальшого зростання котирувань на енергоносії. Суть у тому, що вони визначаються не реальним співвідношенням попиту та пропозиції, а апетитами фінансових спекулянтів, наголошує експерт.

"Найкращим виходом у цій ситуації було б використання можливостей європейських фінансових та біржових регуляторів – щодо обмеження доступу на енергетичні хаби компаній, які не виробляють та не споживають енергетичний товар", – вважає Сергій Рябцев.

Без цього рішення, упевнений він, присутні на цих ринках російські контрагенти зможуть і надалі розгойдувати маятник енергетичних цін.

"Україні не слід ігнорувати зростання енергоцін на європейському ринку, – упевнений Геннадій Рябцев. – Внутрішні ціни в нас переважно прив'язані саме до зовнішніх котирувань. Сьогодні необхідне формування низки внутрішніх індикаторів, що ґрунтуються на повній собівартості видобутку нафти та газу, а також генерації електроенергії. Це дозволить обмежити вплив зовнішніх спекуляцій на внутрішній ринок України – та зменшити можливість окремих учасників ринку отримувати надприбутки, наживаючись на українських споживачах".

Читайте також на порталі "Коментарі" – наслідки нічного обстрілу центру Харкова (ФОТО).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 серпня 2022, 12:08

Свого часу, в Україні спрацював егоїзм онуків дідів, які ховались у схронах від правосуддя. Хотіли заробляти на транзиті Імперії, яку звинувачували в усіх гріхах. Позиціонували себе надійними транзитерами - рублі не смердючі. Треба було тоді відмовитись - Росія, без грошей ЄС і досі б не піднялася з колін. Не було б військових дій проти сусідів. А ЄС давно б знайшли інші джерела на Близькому сході. Тобто і близько-східні країни гарно жили і ЄС не страждали з вини України. Доброго вечора, ми з егоїстичної України, яка створює проблеми всьому світу.


Новини