Головна Новини Суспільство події Ескалація загострюється: що насправді відбувається на Донбасі та чого прагне Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація загострюється: що насправді відбувається на Донбасі та чого прагне Росія

Експерти розповіли, чому тиск на Україну посилюється з усіх боків і де той рубікон, який українська влада не повинна переступити

19 лютого 2022, 12:03 comments2038
Поділіться публікацією:

Ескалація на Донеччині наростає. За добу відбувається стільки обстрілів, скільки раніше за 2-3 тижні. Під ударом – мирні жителі. З окупованих територій проводиться евакуація населення до Росії. Чоловіків віком від 18 до 55 років – мобілізують. Експерти проаналізували те, що відбувається, для видання "Коментарі".

Ескалація загострюється: що насправді відбувається на Донбасі та чого прагне Росія

Війна на Донбасі. Фото з відкритих джерел

Українська армія воюватиме вже не з 1 і 2 Армійськими корпусами уявних "ДНР" і "ЛНР", а з реальною російською армією

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько наголошує, що останніми днями, дійсно, різко активізувалися бойові дії на лінії розмежування. І не тільки.

"Українські позиції обстрілюються з великокаліберної зброї. Під обстрілами опинилися дитячий садок, житлові будинки. Відбуваються підриви всередині ОРДЛО, які явно проводять російські спецслужби. Ескалація почалася після заклику Держдуми до Путіна визнати т.зв. "ЛДНР". Остаточне рішення – за російським президентом", – зазначає Манько.

Він наголошує, що за одним зі сценаріїв – велика відкрита війна між Росією та Україною розпочнеться саме з Донбасу.

"Для цього українську армію спровокують на повномасштабні воєнні дії – як відповідь на обстріл. Але навіть за їх відсутності – окупанти влаштовують самообстріли й евакуацію мирного населення. Проводять мобілізацію. За такого розкладу Путін цілком може визнати "ЛДНР", оголосити про підтримку цих т.зв. "республік". І тоді українська армія воюватиме вже не з 1 та 2 Армійськими корпусами уявних "ДНР" і "ЛНР", а з реальною російською армією, – пояснює Володимир Манько. – Усі й так знають про присутність в ОРДЛО російських військових. Але у разі реалізації зазначеного сценарію Росія вже не приховуватиме цього факту. Казус беллі для початку великої війни з Україною в усіх напрямках відбудеться. Щоб не допустити цього сценарію Україні разом із партнерами, слід дуже ретельно прораховувати всі наслідки та діяти відповідно".

Нам потрібна активна позиція та факти фіксації злочинів росіян і їх найманців проти мирного населення

Політичний експерт Світлана Кушнір впевнена, що Україна зараз минає складний період.

"На нас йде тиск з усіх боків, щоб змусити сісти за стіл переговорів із так званими "лідерами" так званих "ДНР" і "ЛНР". Це той рубікон, який ми не маємо перейти. Переговори та вмовляння за допомогою низки політиків з усіх кінців планети не вдалися. Вирішили перейти на нагнітання та тиск провокаціями. Цікаво, що у самих "ЛДНР" не всі підтримують евакуацію. У тому числі, тому що побоюються обстрілів колон, що везуть дітей, жінок і людей похилого віку у Ростов. Та й самі росіяни, схоже, не розуміють, куди їм брати біженців. Губернатор краю навіть звернувся до уряду РФ і Путіна з проханням допомогти та виділити кошти на тимчасове утримання з ОРДЛО, — зазначає експерт. – У цій ситуації наш президент мовчить. І це напружує й українські політеліти, і пересічних громадян".

За словами Світлани Кушнір, від передчуття війни найбільше зараз страждає українська економіка. І якщо припустити, що вторгнення відбудеться, то обвал ми зупинити не зможемо.

"Наразі має бути чіткий єдиний план дій. І озвучити його має саме президент Зеленський, – наголошує експерт. – Щоб усі знали, що робимо у такій напруженій ситуації. А чиновники на місцях не несли ахінею і не робили хаотичних дій".

Для РФ, продовжує Світлана Кушнір, саме зараз є вікно можливостей "продавити" Мінські угоди у своєму трактуванні. І росіяни спробують це використати.

"Максимум — введуть війська на територію ОРДЛО. Але і це вже вимагатиме у відповідь санкцій. Як бачимо, США та Великобританія до цього готові, а от представники ЄС, схоже, ні. Вони вірять, що з Путіним ще можна домовитись. І у них на першому місці – економічний зиск, тоді як в українців – безпека, – пояснює експерт. – Президент Зеленський сьогодні має виступити на конференції з безпеки у Мюнхені. Показово, що там не буде представників РФ. Але вона вже забила інформпростір своїм поглядом на події. І цей погляд для України – шкідливий. Нам потрібна активна позиція та факти фіксації злочинів росіян і їх найманців проти мирного населення. Слід зберігати спокій, не йти на переговори з кремлівськими маріонетками, домагатися реального відведення військ і тиші".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лавров розповів, на який документ Росія чекає від НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини