Головна Новини Суспільство події Ескалація посилюється: чи піде Росія на оголошення війни Україні – що чекати на найближчі дні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ескалація посилюється: чи піде Росія на оголошення війни Україні – що чекати на найближчі дні

Кремль готується перейти до другої фази війни в Україні

17 квітня 2022, 16:00 comments2644
Поділіться публікацією:

Ситуація на Донбасі загострюється, Росія жене туди дедалі більше сил і засобів, а вся Україна переживає масовані ракетні обстріли. Все частіше звучать заяви, що Росія може відкрито оголосити війну Україні (зараз вона називає своє вторгнення "спеціальною військовою операцією") з метою ще більших ударів по нашій країні. Не виключається навіть застосування тактичного ядерного озброєння, що обговорюється на деяких російських ток-шоу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від країни-агресора найближчим часом – і наскільки великий ризик ядерної атаки.

Ескалація посилюється: чи піде Росія на оголошення війни Україні – що чекати на найближчі дні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Чим більше Путін загрожуватиме ядерною зброєю – тим швидше буде крах Росії

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж зазначає, що, зазнавши поразки у першій фазі відкритого вторгнення, Путін трохи відступив. Але можна не сумніватися, що він намагатиметься взяти реванш, сконцентрувавши певні сили, резерви, які підтягнув, ті бригади, які зазнали поразки, але тепер об'єднані – на південно-східному напрямку.

"Кремль намагатиметься показати росіянам, що "все йде за планом", що агресор має в Україні якийсь "успіх". При цьому висувати нові пакети пропозицій щодо мирного процесу. З урахуванням нових позицій, що їх визначить друга фаза зіткнення. Позиції ці, гадаю, будуть визначатися найближчими тижнями. І цей формат дає певні перспективи миру за певних умов. Ми, звісно, сподіваємось, що превалювати у цих домовленостях будуть цікаві Україні умови. Але при цьому треба розуміти, що режим Путіна не впаде відразу навіть, якщо ми зуміємо перемогти в умовній "битві за Донбас". І що переговорний процес, у будь-якому разі, буде вкрай складним, який передбачає взаємні поступки", – пояснює генерал.

Але є, за його словами, ще один сценарій – перемога радикальніших силовиків в оточенні Путіна. Людей, яким уже нема чого втрачати.

"Це і той самий кинутий в Україну генерал Дворніков, та інші, зав'язані на військові злочини, на геноцид, на репресії. Ті, що відточили ці навички в Чечні, Сирії. І вкрай небезпечно, якщо ці радикали підштовхнуть Путіна до ще страшніших рішень у стилі – обрушити на Україну всі види озброєнь, які є у Росії. Аж до тактичної ядерної. Думаю, що ядерну зброю РФ навряд чи наважиться застосувати. Такий вид озброєння відстежується усім світом, усіма ядерними державами. І ті ж російські військові вищої ланки – не самогубці, щоби йти на такий крок. Але й абсолютно відкидати такий варіант не можна, – вважає Микола Маломуж. — Під приводом того, що втрачати нічого, Путіна можуть підштовхувати до подібних рішень. Які точно стануть кінцем для Росії. У разі подібної загрози ядерні держави, певен, діятимуть дуже активно. Можливо навіть превентивно. Задіявши всі найсучасніші засоби відстеження (включаючи космічні) та придушення. І чим більше Путін загрожуватиме ядерною зброєю – тим швидше буде крах Росії. Вважаю, що у Кремлі це розуміють. І не наважуться втілити ядерні загрози у життя".

Очікується посилення обстрілів Києва та захід російських диверсійних груп з боку Білорусі

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Офіційно оголосити війну – від цього ні холодно, ні жарко. У нас часто політики дискутують із цього приводу, абсолютно не розуміючи, що ситуація у світі давно відійшла від 40-х років минулого століття. Війни ведуться без жодних офіційних оголошень".

Щодо подальшого розвитку ситуації, екс-губернатор підтримує точку зору не політиків, а військових експертів, насамперед наших союзників, які кажуть, що зараз триває перегрупування російської армії.

"Вони готуються до наступу на південному сході. І перші ознаки цього ми вже спостерігаємо. Другий день триває підвищення інтенсифікації ракетних та артилерійських обстрілів. Як правило, такі дії віщують атаки сухопутними підрозділами, просування танкових колон. Думаю, в районі тижня ми можемо стати свідками такого розвитку подій, – попереджає Георгій Тука. – Я говорив днями із професійними військовими. Вони розуміють усі ризики. У тому числі, що приблизно на цей же період можуть прийти посилення обстрілів Києва і захід російських диверсійних груп з боку Білорусі. Все це – щоб відволікати ЗСУ на захист, у тому числі столиці, сковуючи їхню маневреність. Не дозволяючи направити більше допомоги на південний схід".

Наші військовослужбовці, наголошує експерт, усе це чудово розуміють. Розуміють рівень небезпеки, який продовжує зберігатись, у тому числі для Києва, з північного напрямку.

"А тому я абсолютно не вітаю масового повернення жителів столиці, які раніше виїхали звідти, – каже Георгій Тука. – Я усвідомлюю, яку загрозу ці люди, які повернулися, вирішили, що "війна закінчилася" (принаймні, для Києва), становитимуть для захисників Києва, коли при посиленні обстрілів ламанутимуться покидати місто. Інфраструктура зруйнована, велика кількість мостових переходів зруйнована. І чергова величезна хвиля тих, хто виїжджає, може створити колапс у північно-західній зоні навколо міста. Я розумію емоційне бажання якнайшвидше повернутися додому. Але дивлюся на все це з великою часткою скепсису".

Не варто сподіватися, що Путіна хтось там, у РФ, зупинить

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса впевнений, що Росії нема чого оголошувати війну Україні. Адже війна й так іде.

"Ядерний удар можливий лише в тому випадку, якщо Росія зрозуміє, що іншого шляху уникнути принизливої розгромної поразки не буде. Поки що такого не спостерігається", – зазначає експерт.

Він закликає не сподіватися, що Путіна хтось там, у РФ, зупинить.

"Для цього потрібний повноцінний розкол еліт. У нас дуже мало інформації про те, що відбувається усередині Кремля. Але зараз видимих індикаторів розколу немає", – вважає експерт.

Щодо недостатньої військової допомоги Україні та санкційного тиску на Росію з боку Заходу, то це відбувається з двох причин, вважає Ілля Куса.

"Перша — не всі країни Заходу можуть відразу відмовитися від російських нафти і газу, не ризикуючи впасти в соціально-економічний колапс. Запровадять ембарго ті, хто може собі це дозволити, – пояснює експерт. – Друга – у них не так багато інструментів примусу РФ до миру. Вони обмежені у своїх діях. А воювати з Росією ніхто не має жодного бажання. І навіть це не факт, що допомогло б зупинити війну, особливо з огляду на ядерний фактор".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, чому Захід не поспішає постачати Україні зброю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини