Головна Новини Суспільство події ЄС знову б'є по російських банках і нафті: чому це важливо – чи допоможе це зупинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС знову б'є по російських банках і нафті: чому це важливо – чи допоможе це зупинити війну

Нові санкції ЄС вдарять по російському бюджету

4 травня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

Євросоюз представив шостий пакет санкцій проти Росії, в рамках якого відключить нові банки від системи SWIFT, запровадить заходи щодо відповідальних за дезінформацію, а також поступову відмову від російської нафти. Експерти оцінили ці рішення та дії колективного Заходу на третьому місяці російсько-української війни.

ЄС знову б'є по російських банках і нафті: чому це важливо – чи допоможе це зупинити війну

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Позиція колективного Заходу на третьому місяці війни набагато проукраїнськіша й антиросійськіша, ніж була до 24 лютого

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ називає шостий пакет санкцій, мабуть, одним із наймасштабніших на даний момент.

"При цьому треба розуміти, що будь-яка санкційна політика має тривалий характер, працює за принципом пружини, що стискається. У цій моделі багато тактів (якщо скористатися фізичним терміном, де такт — одна з частин загального процесу). Думаю, в результаті ми побачимо понад десять тактів. Тобто ще як мінімум чотири санкційні пакети", – прогнозує експерт.

За його словами, завдання санкцій не так у тому, щоб змусити РФ щось зробити, скільки – змусити щось не зробити.

"Не перейти до ще жорсткішого етапу ескалації війни. Ми думаємо – куди жорсткіше? Але якщо міркувати раціонально, на жаль, у жахів війни немає меж. І Захід намагається ці страхіття обмежувати тими самими санкціями, не давай перейти війні на більш нелюдський рівень. Плюс завдання санкцій – заподіяння російській економіці максимальної шкоди, щоб цінник війни для РФ був якомога більшим, а можливості продовжувати його – якнайменше", – пояснює Олексій Кущ.

Він акцентує, що енергетичне ембарго, яке входить у новий пакет санкцій, не миттєве і поки що лише часткове (не для всіх країн ЄС, з певними часовими рамками).

"Але воно і не може бути повним у контексті енергетичної безпеки самого Євросоюзу, – запевняє експерт. – Так, у нас закликають запровадити повне та швидке ембарго на імпорт вуглеводнів із РФ. Але якщо ЄС піде на такий крок, це означатиме серйозну економічну кризу для неї самої, рецесію. У результаті Євросоюз має менше можливості допомагати Україні, зокрема грошима. До того ж такий крок породить колосальні проблеми у соціальній сфері. І тоді громадська думка, яка працює не лише через систему цінностей, а й через рівень життя, може хитнутися у бік невдоволення".

У тій же Франції, нагадує Олексій Кущ, як показали останні президентські вибори, понад 40% підтримує Марін Ле Пен, яка виступає за нормалізацію відносин із Росією. А близько 60% підтримує чинного президента, який пішов на другий термін – Емманюеля Макрона, який займає проукраїнську позицію (якщо умовно поділити за маркером війни).

"І нам потрібно, щоб прихильників Ле Пен у Франції, аналогів подібних політиків та їхніх прихильників у Німеччині, Італії, в інших країнах ЄС – ставало якнайменше. А прихильників проукраїнського курсу – якнайбільше. Тому до тих самих санкцій треба підходити раціонально. І розуміти, що тотальне ембарго сьогодні неможливо, т.к. Європа поки що не знайшла повної заміни російським енергоносіям", – пояснює експерт.

Щодо відключення нових банків від системи SWIFT (за деякими даними, йдеться навіть про "Сбербанк") – це сильне рішення, упевнений Олексій Кущ. Адже з урахуванням тих банків, що вже відключено, понад 50% валютних депозитів росіян можуть стати технічно недоступними.

Експерт резюмує:

"Якщо підсумувати – позиція колективного Заходу на третьому місяці війни набагато проукраїнськіша й антиросійська, ніж була до 24 лютого, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. І в цьому плані значну роль відіграла сильна, певною мірою навіть харизматична позиція президента України Володимира Зеленського. Ряд його виступів перед парламентами багатьох країн справляв серйозне враження на європейських і не лише політиків. Але вирішальну роль, безперечно, відіграла загальна позиція українського народу, його опір російській агресії, героїзм. Все ж таки, на відміну від низки азіатських країн, Європа – це спільність, де цінності переважають над меркантильними інтересами. І в даному випадку система цінностей змусила Європу діяти рішучіше у підтримці України".

Чим швидше буде введено найжорсткіші санкції, тим швидше закінчиться війна і менше втрат зазнає Україна

Політичний експерт Денис Гороховський наголошує, що кожен новий пакет санкцій послаблює Росію. І з кожним наступним пакетом санкції стають все серйознішими.

"У цьому, безперечно, заслуга українського дипломатичного корпусу. Водночас, ми бачимо, що війна в Україні розколола європейський політикум, – зазначає експерт. – Є кілька країн, які вже відкрито намагаються саботувати прийняття будь-яких колегіальних рішень країн ЄС. Упевнений, що такі дії матимуть свої наслідки для керівництва цих країн".

Що ж до України, сьогодні нам вигідно будь-яке посилення санкцій щодо РФ, наголошує Денис Гороховський.

"У лютому-березні американські та європейські дипломати виправдовували поетапність санкцій необхідністю мати якісь "козиря" для переговорів із Росією (у вигляді додаткових обмежень). Але сьогодні можна з упевненістю говорити, що настав час викладати карти на стіл, – упевнений експерт. – І чим швидше будуть введені найжорсткіші санкції, тим швидше закінчиться війна і менше втрат зазнає Україна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — британській розвідці стало відомо – росіяни збираються окупувати два ключові міста на Донеччині.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини