Головна Новини Суспільство події ЄС забороняє чипси з популярним смаком через шкоду для ДНК: в Україні вони досі дозволені
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС забороняє чипси з популярним смаком через шкоду для ДНК: в Україні вони досі дозволені

Європейський Союз забороняє рідкий дим, який виробники використовують як ароматизатор копченя у продуктах.

16 червня 2024, 12:50 comments4688
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Після серії наукових досліджень Європейський Союз забороняє вісім штучних ароматизаторів диму, зокрема і ті, що використовуються в чипсах зі смаком бекону. Заборону на ці чипси та інші продукти ухвалили через генотоксичність ароматизаторів диму, яка може викликати зміни клітинного генетичного матеріалу, зокрема призводити до раку.

ЄС забороняє чипси з популярним смаком через шкоду для ДНК: в Україні вони досі дозволені

В ЄС забороняють рідкий дим, який використовують у чипсах зі смаком бекону

У квітні 2024 року країни-члени ЄС підтримали пропозицію не продовжувати дозвіл на вісім ароматизаторів диму, які використовуюся у багатьох продуктах для надання їм смаку копченя. Після періоду поступової відмови ці речовини будуть повністю заборонені в ЄС.

Ароматизатор диму утворюється шляхом конденсації звичайного диму та видалення з нього шкідливих елементів, наприклад смол. Крім натурального способу, харчова індустрія навчилась створювати рідкий дим штучно. Незалежно від методу, рідкий дим додають у продукти для покращення їх смакових властивостей, а також кольору. 

Проте дослідження Європейської агенції безпеки харчової продукції (EFSA)підтвердили генотоксичність ароматизаторів диму та їх можливу здатність викликати рак. Нові висновки EFSA розглянули всі країни ЄС, які остаточно погодилась заборонити рідкий дим, а також продукти, які використовують його як ароматизатор, наприклад чипси зі смаком бекону.

За новими правилами ароматизатори, які використовуються як традиційні замінники копчення в таких продуктах, як шинка та сири будуть заборонені через п’ять років. А ароматизатори диму, що додаються для додаткового смаку в такі продукти, як супи, чипси та соуси ЄС повністю заборонить за два роки. 

Менеджер з компанії Sensient Flavors, яка займається виробництвом ароматизаторів для харчових продуктів і напоїв Джеремі Марічез, вважає, що заборона дозволить створити більш здорові варіанти їжі для споживачів.

"Прикладом є м’ясо, риба чи сир, де рідкі ароматизатори диму використовувалися для додання кольору, текстури та впливу на мікробіологічну стабільність поряд із смаком. Ці виклики можуть запропонувати нові можливості для розробки більш чистих альтернатив", — сказав Марічез.

Зазначимо, що в Україні рідкий дим не підпадає під заборону та використовується у багатьох продуктах зі смаком м’яса та копчення.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні з’явились чипси зі смаком жіночих та чоловічих статевих органів.

Також "Коментарі" писали про підлітка, який помер після того, як з'їв один чипс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини