Головна Новини Суспільство події Ердоган знову зібрався розмовляти з Путіним та Зеленським: що чекати від цих переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган знову зібрався розмовляти з Путіним та Зеленським: що чекати від цих переговорів

Плюс від цих переговорів заробить собі тільки Анкара, яка намагається максимально викачати політичні та економічні переваги із ситуації, що склалася

9 грудня 2022, 17:48
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган повідомив, що у неділю, 11 грудня, проведе телефонні розмови з президентом Росії Володимиром Путіним (на тему зернового коридору), а також із президентом України Володимиром Зеленським (швидше за все – чергові спроби схилити до переговорів із Москвою). Які очікування – і чому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ердоган знову зібрався розмовляти з Путіним та Зеленським: що чекати від цих переговорів

Реджеп Тайіп Ердоган. Фото: із відкритих джерел

Закінчиться все точно не так, як хоче Путін

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній зізнався, що особливих очікувань від цих переговорів він не має.

"Ердоган продовжує грати свою гру. Намагається максимально викачати політичні та економічні переваги із ситуації. Насамперед – за рахунок Росії. Впевнений, що він розуміє, що Україна здаватися не збирається. Але за чергову спробу поумовляти Україну – він знову "подоїть" РФ. Можливо, якісь питання із Зеленським обговорюватимуть, але закінчиться все точно не так, як хоче Путін", – прогнозує експерт.

Щодо зернової угоди, про яку Ердоган має намір поговорити з Путіним, тут, за словами Тараса Загороднього, важливо розуміти наступне: Росію із зернової угоди, по суті, викинули.

"Після того, як турецький флот оголосив, що фактично бере під охорону каравани суден, які йдуть із України із зерном і до нас – за ним, Туреччина, можна сказати, прийняла Одеську область та акваторію моря там до НАТО. Зернова угода офіційно завершилася 12 листопада, – нагадує експерт. – Після цього Україна, Туреччина та ООН заявили, що вона продовжується. А Росію просто поставили перед фактом. Те саме, що відбувається зараз, можна пояснити східною мудрістю та ввічливістю Ердогана. Викидання із зернової угоди РФ він робить не таким явним та хворим. Розмовляє про цю угоду з Путіним, демонструючи, що той нібито ще щось вирішує. І навіть якщо десь затримуються судна із зерном, гадаю, Туреччина швидко знаходить аргументи, щоб вирішити проблему досить швидко".

Усі миротворчі ініціативи з боку Туреччини – це ні що інше як геополітика та дипломатія

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Телефонні переговори Ердогана окремо із Зеленським, окремо із Путіним, взагалі всі миротворчі ініціативи з боку Туреччини – це ні що інше як геополітика та дипломатія. У глобальній системі світових координат кожна країна визначає – кого підтримувати, кого — ні, стосовно кого дотримуватись так званого нейтралітету. При цьому виходять із політичних, економічних, зовнішньополітичних чинників".

Ми вже спостерігали навесні, нагадує експерт, як Туреччина стала переговорним майданчиком між Києвом та Москвою. Офіційна Анкара неухильно підтримує територіальну цілісність України, активно відстоювала та відстоює зернову угоду, яка розблокувала українські порти. Але при цьому, за словами Ердогана, виступає проти розпалювання протиріч у регіоні шляхом "немислимої політики на адресу РФ".

"Це не що інше як дипломатія. Як кажуть, хочеш дізнатися, що таке політика – подивися на носик комара. Політика – ще тонша. А дипломатія, та ще й східна, це набагато тонше. Цілком очікувано, що саме Туреччина продовжує намагатися створити майданчик для переговорів, коридор для діалогу. Вона обрала таку роль з багатьох причин – і історичних, і сучасних. Насамперед, орієнтуючись на власні національні – інтереси", – пояснює Катерина Коваль.

Ну, а ми, продовжує вона, добре знаємо, що перемогти повинні на полі бою. Для чого нам важливо підвищувати обороноздатність, запроваджувати відповідні реформи в своїй системі безпеки та оборони. А дипломатичні процеси на міжнародній арені – одна із складових частин того, що відбувається, включаючи російсько-українську війну.

"Підсумовуючи. Дипломатія, дипломатичні процеси, дипломатичні відносини в контексті повномасштабної війни, вторгнення – це невід'ємний процес просування до миру. Але ми маємо розуміти, що наша головна мета – звільнення наших територій, зміцнення нашої обороноздатності. Слід робити все для того, щоб перемогти РФ на полі бою, після чого укладати ті чи інші угоди, виходячи із власних інтересів. Лише так можна забезпечити реальну безпеку України", – впевнена Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — загроза нового загострення на Балканах: що відбувається – чому знову простежується рука Кремля.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини