Головна Новини Суспільство події Енергетика у дефіциті: що може врятувати ситуацію, чи допоможе підвищення тарифів
commentss НОВИНИ Всі новини

Енергетика у дефіциті: що може врятувати ситуацію, чи допоможе підвищення тарифів

Влада повинна стимулювати громади впроваджувати свою генерацію, як резервну, так і розподілену

25 травня 2024, 10:17 comments1923
Поділіться публікацією:

В Україні після російських ударів по нашій енергетиці почалися серйозні проблеми. Масові відключення відбуваються практично по всій країні. У п'ятницю, 24 травня, Кабміну довелося навіть затвердити постанову, яка зобов'язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії. Також міністр енергетики Герман Галущенко підтвердив, що до кінця травня буде ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію. Про що говорить те, що відбувається в нашій енергосистемі та навколо неї? Які рішення необхідно ухвалити для покращення ситуації? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Енергетика у дефіциті: що може врятувати ситуацію, чи допоможе підвищення тарифів

Енергетика у дефіциті. Фото: із відкритих джерел

Час минає, потрібні робочі інструменти для споживачів

Голова Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин наголошує, що не може бути справедливих відключень. Навіть у блокаді, підкреслює він, коли одні жили на нормі хліба та вмирали від голоду, іншим літаками везли консервовані ананаси.

"Відключення можуть бути технічно обґрунтованими, а для цього потрібно мати інформацію. В енергетиці вона формується на розумному лічильнику, який повинен стояти на всіх споживачах із вагомою потужністю та споживанням. А цього немає", – констатує експерт.

Крім того, продовжує він, потрібно стимулювання громад впроваджувати свою генерацію – як резервну, так і розподілену.

"Одним із стимулів має бути можливість отримувати енергопостачання від мережі, якщо генерація громади у профіциті. Для чого, знову ж таки, потрібні розумні лічильники, – пояснює Ігор Черкашин. – Який сенс відключати село, де на дахах стоять сонячні електростанції (СЕС) лише тому, що немає інформації про громаду в цілому?".

Щодо зими, то кожен споживач має готуватися до проблем, які не зникнуть після підняття тарифів, вважає експерт. А держава, на його думку, має не форуми проводити, а вже сьогодні запустити програми підтримки для населення та малого бізнесу щодо придбання акумуляції, гібридних СЕС та малих вітроелектростанцій (ВЕС), інверторних генераторів.

"Тобто всього, що допоможе людям пережити зиму, що наближається, і – створити умови для ще як мінімум двох-трьох зим. Вистачить піару, селфі та конференцій. Час спливає, потрібні робочі інструменти для споживачів", – резюмує Ігор Черкашин.

Потрібно звикати жити при віялових відключеннях щонайменше два майбутні роки

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон нагадує, що наша енергосистема через атаки ворога втратила близько 9 ГВт генерації. І швидко її відновити чи збудувати нову – неможливо.

"Нам потрібно звикати жити при віялових відключеннях щонайменше два наступні роки, – попереджає він. – І це за умови, що прямо зараз розпочнуться активні роботи у цьому напрямі".

Сергій Макогон не бачить прямого зв'язку між підвищенням цін для населення та будівництвом нової генерації.

"Переважну частину коштів від підвищених тарифів отримає Енергоатом, а не ТЕС та ГЕС, які постраждали від атак. А Енергоатом зараз займається імітацією будівництва нових атомних блоків, необхідність яких є дуже спірною, а побудувати їх можна не раніше, ніж за 7-10 років. Нам слід будувати те, що запрацює через рік – газові електростанції", – упевнений експерт.

Тому, продовжує він, підвищувати тарифи для населення варто лише у разі, якщо отримані кошти підуть на погашення боргів на ринку та частково – на нову газову генерацію. Але не на фінансування будівництва нових атомних блоків.

"Побудова нової генерації має фінансуватися за рахунок приватних інвестицій чи державних кредитів, а не за рахунок тарифу, – наголошує Сергій Макогон. – Через тариф ці інвестиції мають компенсуватись, але не одразу, а поступово за 10-15 років, забезпечуючи інвестору розумний дохід. Ніхто у світі прямо не фінансує такі проекти через тариф".

Експерт резюмує:

– потрібно сфокусувати сили та засоби на найважливішому – побудувати нову розподілену маневрену газову генерацію, не витрачаючись на непотрібні нові атомні блоки; призначити відповідального (Міненерго), поставити йому конкретні завдання;

— створити справедливі умови та тарифи, які залучать інвесторів, забезпечити доступним фінансуванням, спростити дозвільну систему.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи спрацював план Кремля з ударами по енергетиці: з чим в України почалися проблеми.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Игорь

25 травня 2024, 19:49

в стране почти не осталось здоровых мужчин, те кто выехали - сюда не вернутся. ну а эти пару сотен "властьимущих" планируют повысить налоги, тарифы в разы... а еще долги за ленд-лиз. как пробка-фильтр - сколько ни дай, все никак стране не доходит, оседая в карманах конченныхзасповцев.

Донбам

25 травня 2024, 13:44

Что этот нелегитимный несет, опять обдолбался - "Война меня поменяла очень сильно. Ценности, главные, которые есть: страна, семья, дом, дети." Ценности ваши - это побольше наворовать и набить карманы, пока дают помощь. Мерзкая циничная тварь. Чтоб язык у тебя отсох за циничную, наглую ложь. Гнида.


Новини