Головна Новини Суспільство події Експорт українського зерна – Туреччина говорить про прогрес: чи так це – коли Україна розмінує свої порти
commentss НОВИНИ Всі новини

Експорт українського зерна – Туреччина говорить про прогрес: чи так це – коли Україна розмінує свої порти

Пропозиція Москви щодо розблокування українських портів та відновлення експорту зерна неприйнятна для України. Київ вимагає гарантій безпеки, а Туреччина намагається грати роль "доброго поліцейського"

27 червня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

Глави управління зв'язків адміністрації президента Туреччини Фахреттін Алтун в інтерв'ю італійському виданню Il Messaggero заявив про певні успіхи в переговорах щодо вивезення українського зерна із заблокованих росіянами портів. Нібито було досягнуто консенсусу щодо створення операційного центру в Стамбулі. І є надія, що кораблі, завантажені зерном, будуть виведені якнайшвидше. Експерти спеціально для видання "Коментарі" оцінили перспективи переговорів про гуманітарні коридори у Чорному морі.

Експорт українського зерна – Туреччина говорить про прогрес: чи так це – коли Україна розмінує свої порти

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Країна-агресор не має отримати можливості використовувати розміновані гуманітарні коридори для спроби висадити десант

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер пояснює:

"Щодо можливості розблокування українських портів для вивезення зерна. Наразі тривають переговори між Україною, Туреччиною, Росією та представниками ООН. Були окремі переговори між міністрами МЗС та оборони РФ та Туреччини. Але поки що зрушень на цьому напрямі немає".

Ключовими, зазначає експерт, залишаються абсолютно справедливі вимоги України – не просто про якісь запевнення про ненапад РФ з моря у разі розмінування портів (словам росіян ми не віримо), а про реальні механізми, які б убезпечили той самий Одеський порт.

"Країна-агресор не має отримати можливості використовувати розміновані гуманітарні коридори для спроби висадити десант. Переговори точаться, різні формати розглядаються. Але значно більше перспектив у силовому варіанті вирішення цього питання, ніж у деяких угодах", – вважає Євгенія Габер.

Туреччина намагатиметься виправити свій імідж на Заході

За словами експерта Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Замікули, виходячи з сигналів, які звучать в інформаційній площині, є передумови для досягнення певних домовленостей та компромісів. Але поки що чіткого плану та графіка його виконання не видно.

"Проговорюється варіант, що Туреччина забезпечуватиме конвоювання судів з Одеси до безпечного місця до Босфору. Але все спирається на питання розмінування Україною підходів до Одеського порту для забезпечення гуманітарного коридору. Адже це підриває обороноздатність Одеси. Під питанням і роль російського флоту цих операціях. Зрозуміло, що Росія хоче використовувати ситуацію з вигодою для себе. Наполягаючи то на конвоюванні суден із зерном, то на їхньому огляді, що для України неприйнятно", – пояснює Микола Замікула.

Тобто, зазначає він, переговори, хай і не публічні, продовжуються.

"Якщо якихось домовленостей буде досягнуто, Анкара використає це у своєму діалозі із Заходом, щоб показати конструктивну роль Туреччини у вирішенні актуальних питань безпеки Чорноморського регіону, які торкаються глобальних проблем продовольчої кризи. Тим самим Туреччина намагатиметься виправити свій імідж на Заході, який похитнувся і після не введення їй санкцій проти РФ, і через блокування євроатлантичної інтеграції Швеції та Фінляндії, і через наміри розпочати нову операцію в Сирії", – зазначає експерт.

Також видання "Коментарі" повідомляло – ЗСУ ліквідували командира мотострілецької роти окупантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини