Головна Новини Суспільство події Експерт розповів, для чого насправді могли створити закон про олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт розповів, для чого насправді могли створити закон про олігархів

Анонсований Зеленським закон повинен визначити критерії, за якими той чи інший бізнесмен потрапить під термін "олігарх"

4 червня 2021, 08:40
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді 2 червня зареєстрований як невідкладний президентський законопроект №5599 про боротьбу з олігархами, а вже наступного дня на сайті українського парламенту був опублікований текст проекту закону.

Експерт розповів, для чого насправді могли створити закон про олігархів

Закон про олігархів - фото з відкритих джерел

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат поділився з порталом "Коментарі" думкою, для чого насправді міг бути створений закон про деолігархізацію.

За словами фахівця, заявлений сенс "Проекту закону про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" №5599 гранично простий — відключення можливості у фінансово-промислових груп і окремих осіб задавати свій власний порядок денний в українських медіа. І, на перший погляд, все виглядає логічно і швидко піддається реалізації. Але вдаючись в деталі глибше, починають вимальовуватися цікаві нюанси, сукупність яких підсвічує законопроект вже в іншому світлі та з іншим змістом.

"... Що відразу ж спадає на думку — що завадить особам, які мають статус "олігарха" і які пройшли позитивно за критеріями "політик, контролює ЗМІ, має значні активи і монопольний бізнес", розмити одну зі складових свого статусу? Адже подібний фокус, але в більш дрібних масштабах, ми можемо спостерігати на прикладі різного рівня чиновників по всій країні, коли активи оформлюються на не пов'язаних осіб і в такому форматі існують роками, без можливості того ж НАЗК вплинути на ситуацію", — говорить експерт.

Він нагадує, що президент обґрунтовує необхідність прийняття даного законопроекту словами: "олігархи не будуть впливати на ЗМІ і політику".

"Але дозвольте, навіть якщо припустити крайній ступінь "перемоги над олігархізмом", коли останні втратять всі свої ЗМІ, що завадить вкласти вивільнені кошти в режимі інкогніто в 30-50 YouTube каналів і сторінок в соціальних мережах, які вже стають новими ЗМІ? І таким чином продовжити впливати на уми електорату, але тільки в ще більш широкому спектрі. Адже ефірне TV зараз має досить вузький спектр цільової аудиторії і, фактично, не захоплює молоде покоління", — пояснює Андрій Гарнат.

З огляду на вищенаведене, експерт ставить ще одне питання: "А чи не переділ це медійного ринку під угодних пропрезидентських осіб?"

Раніше портал "Коментарі" писав, чи потрібен Україні закон про олігархів.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини