Головна Новини Суспільство події Експерт оцінив перспективи України вступити в НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт оцінив перспективи України вступити в НАТО

На думку Ігоря Тишкевича, ймовірність консенсусного рішення стосовно України - нульова

13 червня 2021, 22:00
Поділіться публікацією:

Голова Офісу Президента (ОП) України Андрій Єрмак сподівається на швидке приєднання нашої держави до Північноатлантичного Альянсу (НАТО). Він висловив бажання, щоб країни блоку якомога швидше досягли згоди в цьому питанні. Крім того, завтра, 14 червня, має відбутися саміт НАТО.

Експерт оцінив перспективи України вступити в НАТО

Експерт оцінив перспективи України вступити в НАТО - фото з відкритих джерел

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич, коментуючи євроатлантичні перспективи нашої країни, яку на саміт не запросили, закликає зіставити наявні факти.

"Перший — в НАТО приймають рішення консенсусом. Згадаймо позицію тієї ж Угорщини блокувати всі прямі контакти, спрямовані на посилення комунікації НАТО-Україна, поки не буде вирішено низку конфліктних моментів навколо Закарпаття. В тому числі, мовних. Здогадайтеся, як проголосує Угорщина?
Ще є Німеччина, глава МЗС якої нещодавно негативно висловився про перспективи продажу зброї Україні. Тому що Німеччина не хоче злити РФ, з якою в неї є певні економічні відносини. А Путін чітко заявив про "червоні лінії" в ракурсі України і НАТО.
Тобто, маємо як мінімум два голоси, які будуть "проти". І, швидше за все, таких голосів ще більше. А тому ймовірність консенсусного рішення щодо України — нульова", — впевнений Ігор Тишкевич.

При цьому він прогнозує заяви членів Альянсу в стилі: ми цінуємо євроатлантичні прагнення України, з оптимізмом дивимося в світле майбутнє країни, нагадуємо про необхідність реформ.

Він підкреслює, що в НАТО є і внутрішні проблеми. Ті ж конфліктні відносини з Туреччиною, та ж конфронтація між США і Німеччиною, в тому числі в ракурсі "Північного потоку-2". Ослаблення Штатами санкцій тиску на цей проєкт пов'язано, на думку Ігоря Тишкевича, з небажанням Штатів мати ще одну зону конфлікту всередині НАТО.

"Ми також маємо завершення ери Меркель, переосмислення діяльності НАТО в низці країн. У тому числі — вихід з Афганістану, де влада знову переходить до талібів. У тому числі — рішення Франції про виведення військ із Субсахарської Африки (на південь від Сахари). Проблеми в Лівії, необхідність вироблення нової стратегії щодо ставлення до Китаю і РФ, — перераховує аналітик. 

З точки зору внутрішньої організації, геополітичних рішень переговори будуть складними. Але можливі досить гармонійні вирішення хоча б у вигляді заяв. Україна могла б стати частиною цих процесів, якби ми мали чітко окреслені перспективи, тактичні цілі і плани. Але, на жаль, на цьому етапі ми маємо лише загальний напрямок, закріплений у Конституції, і бажання отримати ПДЧ. На мій погляд, це швидше перелік бажань, а не того, що ми готові зробити, чим ми можемо бути корисними для Альянсу. А саме це було і є ключовим".

Раніше портал "Коментарі" писав, якою буде нова стратегія НАТО. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини