Головна Новини Суспільство події Друга фаза війни – на кону частина півдня та схід України: які варіанти подій вже проглядаються
commentss НОВИНИ Всі новини

Друга фаза війни – на кону частина півдня та схід України: які варіанти подій вже проглядаються

Експерти спрогнозували, на що може робити ставку противник, починаючи другу фазу вони проти України

21 квітня 2022, 12:52 comments1924
Поділіться публікацією:

Росія розгортає другий етап агресії. На кону – Донбас та частина півдня України. Які тенденції вже видно? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Друга фаза війни – на кону частина півдня та схід України: які варіанти подій вже проглядаються

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Керівництво країни-агресора робить ставку на радянську школу – вогняні вали арти, високоточна зброя, авіація, бронетехніка з танками, а потім вже піхота

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, військовий експерт Сергій Згурець вважає, що ми поки що можемо говорити швидше про підготовку другого етапу, ніж про власне другу хвилю агресії.

"Була спроба бліцкригу, коли маса валила, але вперлася у проблеми з логістикою, проблеми з командуванням та самовідданість української армії та цивільного населення. У результаті російські війська першої хвилі отримали по зубах – і частково відійшли за територію України, розпочавши перегрупування. І зараз триває підготовка до другого етапу бойових дій, де, можливо, Росія змінить якісь підходів. Але поки що, схоже, найвище військово-політичне керівництво країни-агресора, як і раніше, робить ставку на радянську школу – вогняні вали арти, високоточна зброя, авіація, бронетехніка з танками. А потім – піхота. Думаю, на Донбасі ми побачимо саме відголоски радянської школи ведення наступу на широкому фронті, на відкритих територіях", – розмірковує експерт.

Друга складова, на його думку, у тому, що під час особливо напруженого етапу бойових дій на Донбасі застосовуватиметься ракетне озброєння, зважаючи на все, по всій території України. З метою або відволікання уваги, або деморалізації військово-політичного керівництва України, або, щоб залякати взагалі українців. Не виключаючи завдання агресором ударів по якихось культурно значущих місцях у тому ж Києві і не тільки.

"Третя схема, мабуть, найгірша. Коли ми, незважаючи ні на що, тримаємось і даємо противнику по зубах, а Кремль починає використовувати, умовно кажучи, останні аргументи. А саме – вибіркове застосування тактичної ядерної зброї чи хімічної зброї. Це концепція "ескалація задля деескалції", коли відбувається спроба залякати супротивника, осередково використовуючи надпотужне озброєння. Мета – зламати бойовий дух, щоб вийти на переговорний процес на своїх умовах, або використати певне замішання супротивника для розвитку атаки за допомогою вже звичайних зразків озброєння, – пояснює Сергій Згурець. – Упевнений, найвище військово-політичне керівництво України прорахувало всі кроки супротивника. І ми продовжимо давати гідну відсіч".

Кремль не зможе забезпечити гарячу фазу війни у середньостроковій перспективі

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко наголошує, що точні оцінки військової обстановки може дати лише Міноборони України, Генштба, де цілком і повністю володіють відповідною інформацією. Але певні висновки та прогнози, виходячи із загальнодоступної інформації, надав.

"Ситуація принципово змінилася порівняно із початком агресії 24 лютого. Сьогодні все більше країн сприяють офіційному Києву різними видами озброєння, посилюють фінансові вливання на підтримку нашої економіки та бюджету. Інтенсифікація цього процесу очевидна. Україна своїми успіхами за майже два місяці протистояння "другої армії світу" повністю зруйнувала російські пропагандистські штампи про failed state, про "другий Афганістан". Ми довели, що є невід'ємною частиною цивілізованого світу", – наголошує експерт.

При цьому констатація успіхів України не повинна викликати фурору, впевнений він. Адже це означає відсутність проблем. Проте показує оперативне знаходження їхнього рішення військово-політичним керівництвом України та нашими союзниками.

"У свою чергу, Росія входить у другий етап, втративши понад чверть свого потенціалу. Безпрецедентні санкції ламають фінансовий фундамент проведення загарбницької операції, а також унеможливлюють поповнення запасів високоточних ракет типу "Калібр" та "Іскандер", якими бомбардують українські цивільні об'єкти. Зливи розмов російських окупантів свідчать, що їм не платять обіцяні винагороди, урізаючи суми у кілька разів. Відмова Кремля від великоднього чотириденного перемир'я, показова жорстокість під час бомбардування "Азовсталі" у фактично знищеному Маріуполі демонструє, що військове керівництво РФ поспішає. І питання тут не просто у 9 травня та решті пропаганди. Економіка країни-агресора складається як картковий будиночок. Не дарма голова російського Центробанку Ельвіра Набіулліна почала прямо говорити про так звані "структурні трансформації" з другого кварталу цього року. Додайте сюди цілком імовірне використання ембарго на російські нафту і газ – отримайте картину маслом", – пояснює Ігор Чаленко.

Зважаючи на спадні тенденції, Кремль не зможе забезпечити гарячу фазу війни в середньостроковій перспективі, акцентує керівник ЦАС.

"Сьогодні завданням для українських захисників є по-перше реалізувати подальшу активну оборону з максимальним збереженням людського ресурсу. По-друге, після пригнічення сил агресора – перейти у стійкий контрнаступ із використанням нової допомоги Заходу для звільнення тимчасово окупованих територій. У разі остаточного провалу РФ у наступні місяці не виключена поява другого – внутрішнього фронту у самій федерації на основі не вирішення соціально-економічних та національних проблем. Щодня продовження "спеціальної військової операції" в Україні заганяє РФ у становище цугцвангу. Авантюра ховає своїх авторів", – резюмує Ігор Чаленко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента розповіли, чому переговори з Росією про припинення війни зайшли в глухий кут і фактично заморожені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини