Головна Новини Суспільство події До законопроєкту щодо мобілізації є великі питання: омбудсмен назвав головну загрозу його ухваленню
commentss НОВИНИ Всі новини

До законопроєкту щодо мобілізації є великі питання: омбудсмен назвав головну загрозу його ухваленню

Омбудсмен заявив, що у законопроєкті щодо мобілізації є норми, що суперечать Конституції

28 грудня 2023, 08:00
Поділіться публікацією:

У законопроєкті щодо удосконалення мобілізації, поданого Кабміном, низка норм суперечить Конституції. Йдеться про пропозицію запровадити обмеження для ухилянтів. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в ефірі загальнонаціонального телемарафону зробив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

До законопроєкту щодо мобілізації є великі питання: омбудсмен назвав головну загрозу його ухваленню

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець

"Я завжди ставлюся до всіх процесів, що відбуваються на території нашої держави і не тільки, виключно через національне та міжнародне законодавство. У цьому законопроєкті, на мій погляд, є норми, що суперечать Конституції. Я прямо про це писатиму, коли цей законопроєкт зайде офіційно на узгодження до мене", – заявив Лубинець.

Зокрема порушенням конституційних норм Лубинець називає заборону на операції з нерухомістю.

За словами омбудсмена, якщо людина офіційно володіє, наприклад, будинком, то не можуть парламентарі на рівні закону заборонити йому продати цей будинок чи купити інший. Це прямо суперечитиме Конституції.

"Так, є норма, яка прямо дозволяє обмежувати права в умовах воєнного стану, але ці права не можуть бути обмежені до безкінечності", – сказав Лубинець.

Омбудсмен підкреслив, що Україна не може перетворитися на державу, схожу на РФ, де Конституція буде просто папірцем.

Читайте також на порталі "Коментарі" — проєкт закону, який передбачає значні зміни у порядку мобілізації в Україні, військовому обліку та проходженні військової служби, серйозно сколихнув суспільство. Внесений урядом він, схоже, став несподіванкою навіть для деяких представників провладної фракції "Слуга народу". Ну а лідер всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко (її політсила має 26 місць у парламенті) вже заявила, що не підтримує новий законопроєкт про мобілізацію в тому вигляді. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами резонансний документ та його ймовірну подальшу долю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

30 грудня 2023, 14:02

"Омбудсмен підкреслив, що Україна не може перетворитися на державу, схожу на РФ, де Конституція буде просто папірцем" - золотые слова, но к сожалению именно так все и происходит , точно как под копирку. И с могилизацией и с арестами за "невосторженный образ мыслей" и с правами человека и конституцией, об котрую "гарант" неоднократно вытер ноги.


Новини