Головна Новини Суспільство події До Ради внесли важливий законопроект про волонтерів: експерти дали оцінку такій ініціативі
commentss НОВИНИ Всі новини

До Ради внесли важливий законопроект про волонтерів: експерти дали оцінку такій ініціативі

Волонтери під час війни з Росією стали надійним тилом для української армії

7 квітня 2022, 13:20
Поділіться публікацією:

До Верховної Ради внесли законопроект, у якому пропонують криміналізувати перешкоджання волонтерській діяльності. Експерти проаналізували цю ініціативу для видання "Коментарі".

До Ради внесли важливий законопроект про волонтерів: експерти дали оцінку такій ініціативі

Гуманітарна допомога. Фото: з відкритих джерел

Волонтери мають бути зареєстровані або у держреєстрі волонтерів-фізосіб, або як юридичні особи

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що перешкоджання волонтерській діяльності має мати кримінальну відповідальність не лише в Україні, а й у світі.

"З самого початку волонтерська діяльність передбачає безоплатну допомогу іншим – незалежно від того, в якій формі це надається. Насамперед – це дія відкритої душі, відкритого серця. При цьому волонтерська діяльність не має бути хаотичною, – наголошує експерт. – Волонтери мають бути зареєстровані або у держреєстрі волонтерів-фізосіб, або як юридичні особи (волонтерські організації). Щоб випадкові люди не називали себе волонтерами, не розмахували якимись папірцями, які не мають юридичної сили. Повинні бути прописані цілі та завдання, які переслідує ця волонтерська організація. Якщо на папері це – одне, а за фактом – інше, таких "волонтерів" нам не потрібно".

Якщо ж заявлене відповідає дійсності – перешкоджати таким справжнім, чесним організаціям та їх офіційно оформленим членам (з відповідними документами) – у жодному разі не можна, упевнений Іван Ліберман.

За його словами, у нинішніх реаліях, безперечно, можуть бути волонтери-одинаки. Перешкоджати їхній діяльності теж не можна. Приватним волонтерам, приватним волонтерським групам. Але важливо, щоб вони повідомили територіальні громади про свою діяльність.

"Також практика показує, що волонтери та волонтерські організації, які працюють не в тандемі з відомими політиками – діють набагато ефективніше. Тому що політики "з'їдають" волонтерську діяльність, намагаючись отримати політичні бонуси, – пояснює Іван Ліберман. – Ще важливий момент. Необхідно не лише не давати змоги політикам піаритися на роботі волонтерів. Але й не показувати у соцмережах кількість наданої комусь допомоги. Великі справи слід робити тихо. Війна вже мала нас цьому навчити".

Коли б не закінчилася війна, роль волонтерів досить довгий період буде важливою і після цього

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович називає цей законопроект дуже правильною ініціативою.

"Станом на сьогодні величезна кількість допомоги – як гуманітарної, так і безпосередньо військової – надходить саме від волонтерів. При цьому вони постійно стикаються з якимись проблемами, що не дозволяють оперативно закривати потреби, які є у ЗСУ, біженців, людей, які втратили своє житло через обстріл, які потребують ліків і так далі", – зазначає експерт.

За його словами, є дві основні причини, що заважають волонтерам нормально займатися цією діяльністю.

"Перша – бюрократична тяганина, пов'язана, в тому числі, з перетином кордону. Це питання намагалися вирішити, але ще проблеми є. Друга причина – моменти, пов'язані зі спробою певних груп впливу, певних особистостей маніпулювати із волонтерською допомогою. Щось на цьому заробити особисто для себе, для своїх "шкурних інтересів". Були випадки, коли гуманітарка опинилася в магазинах тощо", – наголошує Ігор Рейтерович.

Саме тому, продовжує він, інституціалізація, нормування питань, пов'язаних із волонтерською діяльністю (у тому числі у контексті відповідальності за перешкоджання такої діяльності) шляхом спеціального законодавства – дуже правильний хід.

"Незважаючи на те, коли закінчиться війна, роль волонтерів досить довгий період буде важливою і після цього. І зараз потрібно зробити все для того, щоб така допомога надходила оперативно, без тяганини, щоб ніхто не заважав волонтерам займатися цією найважливішою діяльністю", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – генерал США озвучив прогноз щодо тривалості війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини