Головна Новини Суспільство події До 2100 року населення України може скоротитися до 22 мільйонів.
commentss НОВИНИ Всі новини

До 2100 року населення України може скоротитися до 22 мільйонів.

Частка народжуваності скорочується з економічних причин

4 грудня 2021, 02:55
Поділіться публікацією:

Національна академія наук прогнозує різке скорочення населення України до кінця сторіччя. б про це йдеться у дослідженні НАН. Вчені виділяють кілька основних причин – економічні проблеми, статевий дисбаланс та пандемію COVID-19. Також дуже впливає старіння нації, але, за словами дослідників, це загальносвітові тенденції. “Українське суспільство стрімко старіє, бо у нас вища, ніж у Європі, смертність та нижча народжуваність. І внаслідок зменшення кількості народжень зростає частка людей похилого віку. Державна політика має бути спрямована на збалансування продовження тривалості життя та економічних можливостей держави", — каже член-кореспондент НАН України Олександр Гладун.

До 2100 року населення України може скоротитися до 22 мільйонів.

Населення України - фото з відкритих джерел

Частка народжуваності скорочується з економічних причин: сім'ї не можуть дозволити собі мати двох і більше дітей через низьку заробітну плату, відсутність власного житла та нерозвинену соціальну інфраструктуру. Також в Україні спостерігається статевий дисбаланс на користь жінок, адже показник смертності у чоловіків вищий. Вони більше працюють на небезпечних виробництвах, де вищі ризики травмуватися та померти, а також найчастіше потрапляють у ДТП. “На скорочення українського населення впливає пандемія. Ми зараз перебуваємо всередині процесу, але цифри вже свідчать про те, що пандемія робить свій внесок у смертність. У структурі причин смерті COVID-19 посідає третє місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань", — зазначається у прогнозі.

У НАН зазначають, що не бачать природних шляхів зупинення процесу скорочення населення. Можливо, вдасться стабілізувати чисельність населення мігрантами з азіатських країн, Кавказу та колишніх республік Радянського Союзу, яких цікавитиме Україна.

Нагадаємо, кількість населення України стрімко скорочується, порівняно з іншими країнами світу. І такими темпами до 2050 року воно може зменшитися до 35 мільйонів людей. Про це повідомляє у доповіді ООН. Міжнародна організація зазначила, що Україна визнана одним із лідерів із вимирання населення. І основними причинами такої динаміки є низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійне зростання зовнішньої міграції населення. Для того, щоб запобігти демографічній кризі, нашій країні, як вважають експерти, потрібна комплексна та широкомасштабна стратегія.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини