Головна Новини Суспільство події Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки

Фірма, афільована з родиною колишнього СБУшника часів Януковича Андрія Кміта, може отримати десятки мільйонів переплат за тушонку, яку навіть не виробляє

18 липня 2023, 15:47
Поділіться публікацією:

У середу, 12 липня, відбувся аукціон у тендері Держрезерву на купівлю м’ясних консервів зі свинини та яловичини на загальну суму у понад 300 млн грн. Участь у ньому взяли лише два учасники, а перемогу отримала фірма, діяльність якої викликає сумніви. Цікаво, що переплата їй за підсумками торгів складає понад 75 млн грн, що підтверджують дані Prozorro та роздрібні ціни на консерви. 

Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки

Держрезерв

Як пише "Апостроф" очікувана вартість закупівлі 1,3 млн банок тушонки зі свинини становила 159,5 млн грн. Проте, фінальні ціна, яка була озвучена на аукціоні складає 156 млн грн, або 120 грн – банка (525 г). Оскільки аналогічна за контрактами МОУ по Каталогу харчування для військових вартує 105 грн, то переплата на 1 банці становить 15 грн. 

Аналогічна ж тушонка у роздріб взагалі коштує 80,75 копТоді переплата на 1 банці становить 39,25 грн.

На кількості у 1,3 млн банок – переплата держави може сягнути понад 51 млн грн. 

Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки - фото 2

Консерви з яловичини у кількості теж 1,3 млн Держрезерв придбає за 159 978 000 млн грн, або 123 грн за банку (525 г), пише "Апостроф".

В результаті держава переплатить на банці по 18 грн (якщо порівнювати з цінами Каталогу МОУ) або 18,5 грн, якщо порівнювати із роздрібною ціною цієї ж самої яловичої тушонки (104,5 грн).

Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки - фото 3

Тобто в цьому випадку збитки державі можуть сягнути понад 24 млн. грн. Загальна переплата на кількості у 2,6 млн банок — понад 75 млн грн. 

"Апостроф" звертає увагу, що переможцем тендеру Держрезерву стало ТОВ "ЕМІ ОН". Журналісти наголошують, що дана фірма за даними "Наші гроші", афільована з родиною колишнього СБУшника часів Януковича Андрія Кміта. Автори матеріалу звертають увагу, що "ЕМІ ОН" не має власних виробничих потужностей для виробництва тушонки, а тому, скоріше за все, закупить тушонку у підприємства — ТОВ "ВКФ "СПЕЦПРОЕКТ" (Тернопільська область), про що вказано в документах, опублікованих на Prozorro. 

"Вказаний тендер Держрезерв провів без погодження з Міністерством економіки, йдеться у документі самого Агентства. Але завищення закупівельної ціни в Держрезерві прикривають саме відомством Юлії Свириденко. Так, Держрезерв стверджує, що від початку завищена очікувана вартість на консерви була розрахована нібито згідно з методичками саме Міністерства економіки", – йдеться в документі. 

"Очікувана вартість консервів визначалася відповідно до Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженої наказом Мінекономіки від 18.02.2020 N 275 "Про затвердження примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі" з урахуванням умов закупівлі (закладення на тривале зберігання, післяоплата, вимоги до якості тощо", — пояснили в Держрезерві, відмовляючись визнавати свою вину у багатомільйонних  збитках, які може зазнати держава внаслідок цих торгів.  

Від Міністерства економіки, в підпорядкування якого знаходиться Держрезерв, на тендер, який вже викликав резонанс в ЗМІ та соцмережах, досі жодної реакції. 

При цьому, саме Мінекономіки є розпорядником бюджетних коштів, який відкриває асигнування Держрезерву.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що робить Україна в боротьбі з корупцією – чому досі немає гучних посадок.
Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки - фото 4
Держрезерв прикриває свій консервний тендер із переплатою у 75 млн Міністерством економіки - фото 5



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини