Головна Новини Суспільство події День соборності України: що потрібно, щоб "єдність українців" була не просто гаслом
commentss НОВИНИ Всі новини

День соборності України: що потрібно, щоб "єдність українців" була не просто гаслом

Свято відзначається щорічно, 22 січня, у день проголошення у 1919 році Акту злуки Української народної республіки (УНР) та Західно-Української народної республіки (ЗУНР) до єдиної української держави

22 січня 2022, 08:00
Поділіться публікацією:

22 січня відзначають День соборності України.

День соборності України: що потрібно, щоб "єдність українців" була не просто гаслом

День соборності України - фото з відкритих джерел

Чи можна говорити про соборність українського суспільства? Чи воно роз'єднане? Що слід зробити елітам (якщо такі є), щоб згуртувати українців? Відповіді на ці важливі питання портал "Коментарі" шукав разом із експертами.

Держава має конструктивно працювати з різноманітністю регіонів

На думку професора соціології Павла Кутуєва, мабуть найголовніше, що об'єднує Україну та її громадян – це підтримка незалежності нашої країни.

"Що могла б робити влада, щоб єдності було більше? Думаю, слід усіляко сприяти інтеграції (себто – об'єднанню) українського суспільства. Недарма кажуть, що єдність – у різноманітності. До речі, ця фраза – United in Diversity (латинська: In variedade Concordia – "згода у різноманітті", "єдність у різноманітті") є девізом Європейського Союзу. Україна – найбільша європейська країна. З різними регіонами, багато з яких територіально, демографічно, економічно більше, ніж деякі колишні республіки Радянського Союзу. Ці регіони мають свої історії, культурні традиції. І держава має конструктивно працювати з цією різноманітністю, – упевнений соціолог. – Знайомити мешканців, особливо дітей, молодь із культурою та історією різних регіонів. Вплітати цю інформацію в цікавій формі до шкільної програми, до підручників. Організовувати освітні візити, туристичні просвітницькі подорожі до різних областей нашої країни. Особливо для дітей, для молодого покоління. Щоб вони знали, представляли все різноманіття України, все багатство її традицій та перспективи розвитку у майбутньому".

На жаль, у цьому напрямі робиться зовсім недостатньо. Якщо взагалі щось робиться, зазначає Павло Кутуєв.

Він впевнений:

"Щоб "єдність" та "соборність" були не просто порожніми словами та гаслами, а наповнювалися реальним змістом, слід забезпечити соціально-економічну основу для інтеграції українського суспільства. А саме – боротися із соціально-економічною нерівністю, яка сформувалася у радикальній формі в пострадянську епоху. Тому що суспільство, поділене на багатих та бідних, може бути єдиним, соборним лише на словах".

Для реальної соборності України можновладці мають усвідомити та прийняти, що повноцінними та рівними один одному українцями є всі її громадяни

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко наголошує, що територіальна соборність не передбачає соборності суспільної.

"Українське суспільство роз'єднане насамперед тому, що після Євромайдану під час впровадження нової української ідеї влада робила і продовжує робити це жорстко, породжуючи ідеологічні конфлікти з цілої низки напрямків: релігійного, мовного, історичного, геополітичного, політичного і навіть соціального. Це ті "прокляті питання", в рамках яких під час обговорення виникає не консенсус, а конфлікт через те, що політики консолідують навколо себе електорат саме на протиставленні, а не на об'єднанні (згідно з принципом "розділяй і владарюй")", – пояснює Єва Антоненко.

Вона акцентує, що подібні ідеологічні зміни, якщо метою є перепрошивка суспільства, мають запроваджуватися дуже акуратно та поступово. А від деяких варто взагалі відмовлятися через необхідність зберегти національну єдність у всьому її різноманітті.

"Але, певне, така мета спочатку не стояла. Невміння та небажання наших політичних еліт згладжувати існуючі та не створювати нові внутрішньосуспільні конфлікти – одна з основних їхніх характеристик", – вважає експерт.

На її думку, День соборності України, хоч і не став одним із ключових свят, нарівні з Днем Незалежності та Днем Конституції, є вкрай політично важливим. Адже він нагадує, що саме сегментація українського суспільства за будь-якими ознаками призводить до послаблення держави загалом.

"А українці, які відносять себе до сегментованих груп, часто поділяють себе та державу. Зі свого боку, представники влади, замість розробки стратегії з об'єднання та відмови від актуалізації "проклятих питань", лише підтримують та посилюють цю сегментацію, створюючи загальнодержавну нестабільність і навіть підвищуючи ризик втрати державності, – каже Єва Антоненко. – Внаслідок чого в українців виникає бажання виїхати з країни туди, де політично та економічно стабільніше, приховувати доходи, щоб не платити податки (що одно недовірі державі), небажання служити в армії і навіть ходити на вибори. І в даному випадку загроза повномасштабної війни відіграє лише другорядну та додаткову роль".

Для реальної соборності України можновладці мають усвідомити та прийняти, що повноцінними та рівними один одному українцями є всі її громадяни – незалежно від політичних, мовних, церковних та інших переваг, упевнена експерт.

"Для об'єднання держави необхідно шукати точки дотику, а не регулярно актуалізувати конфлікти. Потрібно будувати громадянську ідентичність на базі ідентифікації себе з державою та її територією, а не з ідеологічними маркерами", – резюмує Єва Антоненко.

Раніше "Коментарі" писали, коли українці відзначатимуть Великдень у 2022 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Євгеній

22 січня 2022, 09:39

ПОГЛЯД ЕКОЛОГА на питання: "Що потрібно щоб "єдність українців" була не лише лозунгом? Передусім, в країні мають жити таки українці. Ні, не за національними ознаками, не за коляром шкіри, а за поглядами, устремліннями. Адже нині, те що впадає в око (гляньмо ЗМІ як у дзеркало), це окремі бізнес-компанії, що розривають національну ментальність та розтаскують її, мов щурі, по своїм осередкам. Як і відбувається в окремих екосистемах природи, на чолі "бізнес-компаній" стоять лідери, що мають під своєю рукою представників влади (виконавчої, законодавчої та судової). Ті, що не належать до "бізнес-компаній" перебувають у вкрай злиденному стані, а таких - половина. Навіть за кордоном, там де домінує єдність, такого поділу на "бізнес-компанії" не схвалюють та намагаються у себе їх впливх обмежити. Наприклад, арешти майна Коломойського, Фірташа та фіксація офшорних рахунків цілої купи "українців-бізнесменів" тощо. Отож, як вказує довготривала життєва практика, "єдність", вона можлива лише серед рівних.

Алексей

22 січня 2022, 09:07

Да пусть не лезут на юго-восток со своими бындерами-шухевичами и насильной украинизацией. Пусть будет все как при Союзе. и будет в Украине мир и любовь


Новини