Головна Новини Суспільство події День пам'яті Патрікія: що категорично не можна робити 1 червня
commentss НОВИНИ Всі новини

День пам'яті Патрікія: що категорично не можна робити 1 червня

Православні вшановують пам'ять священномученика Патрикія, єпископа Прусського: головні традиції та заборони цього дня

1 червня 2022, 02:45 comments1067
Поділіться публікацією:

У середу, 1 червня, вшановується пам'ять священномученика Патрикія та князя Іоанна Углицького, а в народі у цей день відзначається свято — Іван Долгий. Що сьогодні можна і категорично не можна робити?

День пам'яті Патрікія: що категорично не можна робити 1 червня

Церковне свято 1 червня (фото з відкритих джерел)

Відомо, що священномученик Патрикій був єпископом, він проповідував християнство і за це зазнав жорстоких мук разом з трьома пресвітерами (Акакієм, Менандром і Полієном). Але попри страждання, які їм довелося перенести, вони навернули у християнську віру багатьох жителів.

Другим святим, якого заведено згадувати у перший день літа, є Іоанн Углицький. Він був ув'язнений без вини на 32 роки. Але замість того, щоб страждати за своїм станом, радів йому і вірив, що Господь посилає їм такі випробування та таку долю як благо.

У народі цей день називається "Іван Довгий", за пам'яттю одного зі святих. Довгий він, тому що слов'яни працювали з ранку і до пізнього вечора, доглядаючи свої городи й сади. У це свято зазвичай сіяли цвітну капусту, огірки, бобові та гарбузові. Щоб уберегти свій урожай від заморозків та вітрів-суховіїв, посадки вкривали. Звідси назва 1 червня (Іоан Углицький) – оберіг ниви. Крім цього, ввечері чоловіки йшли в поле, ставали обличчям до вітру та читали особливу, захисну заговір. Він мав зберегти врожай від вітрів.

Також у перший день літа господині пекли пироги, ліпили вареники та пригощали ними друзів, знайомих та сусідів. Частування відносили в поле, як дари Землі, щоб вона подарувала багатий урожай. Хорошою традицією вважається прибирання та порятунок від непотрібних речей.

Що не можна робити 1 червня?

Згідно з церковними звичаями, 1 червня, не бажано сумувати, сваритися, пліткувати, а також лінуватися, інакше так пройде весь сезон. А ще не можна байдикувати, в перший день літа постарайтеся виконувати будь-яку роботу, навіть якщо у вас вихідний. У цей день не можна ламати гілки, рвати рослини та шкодити їм.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Україні відзначатимуть нове державне свято.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини