Головна Новини Суспільство події День Гідності та Свободи: головні висновки через 10 років
commentss НОВИНИ Всі новини

День Гідності та Свободи: головні висновки через 10 років

Минули десять років були дуже непростими для українського народу

21 листопада 2023, 11:00
Поділіться публікацією:

У вівторок, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. Десять років тому на київський Майдан Незалежності вийшли перші активісти, протестуючи через непідписання режимом Януковича Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Як зазначив у своєму сьогоднішньому привітанні президент Володимир Зеленський, саме тоді ми розпочали нову сторінку боротьби, фактично – свій перший контрнаступ проти беззаконня, спроби позбавити українців європейського майбутнього. Які основні висновки можна зробити після десяти років цієї боротьби? Портал "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

День Гідності та Свободи: головні висновки через 10 років

День Гідності і Свободи. Фото: з відкритих джерел

Завдяки героїчному подвигу українського народу жовто-блакитний прапор тепер знають у всьому світі

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна впевнена, що сьогоднішня дата є дуже важливою для кожного українця, який цінує свободу та бачить себе частиною європейської родини.

"На жаль, ця дата – одна з багатьох у низці подій, якими була ознаменована боротьба українського народу за справжню незалежність та право на самовизначення та національну ідентичність. Минулі десять років були дуже непростими, але важливими для досягнення нашої мети", – вважає експерт.

Перший важливий підсумок, на думку Ганни Малкіної, – закріплення євроінтеграційного вектора на рівні інститутів: підписання договору про асоціацію з ЄС, отримання "безвізу", отримання Томосу і нарешті отримання Україною статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

"Цей процес супроводжувався широкими реформами у багатьох сферах, починаючи від боротьби з корупцією до децентралізації. І хоча успішність цих реформ викликає безліч питань та зауважень, часто справедливих, вони дали поштовх до європеїзації української політики та формування демократичного типу політичної культури", – пояснює політолог.

Другий результат – це становлення розвиненого громадянського суспільства.

"Революція Гідності та передуюча їй Помаранчева революція власними силами є тому підтвердженням. Крім цього, зрілість громадянського суспільства була підтверджена безпрецедентним волонтерським рухом, який став формуватися у 2014 році та проявив себе на повну потужність із початком широкомасштабної війни у 2022-му. Проект Nations in transit також підтверджує цей факт: із семи критеріїв, за якими оцінюється успішність демократизації в Україні, найвищий бал має саме громадянське суспільство. Цінність його полягає не лише в тому, що вона може підставити плече державі у скрутну хвилину, а й у тому, що здатна захистити демократію та свободу у разі приходу до влади антидемократичних (проросійських) політичних сил", – наголосила Ганна Малкіна.

Третій підсумок – свобода дається дуже дорогою ціною, яку українці платять своїм життям та здоров'ям, констатує вона.

"Так, завдяки героїчному подвигу українського народу жовто-блакитний прапор тепер знають у всьому світі, Україна стала світовим брендом, а українська армія – легендою. Але ціна надто велика… І дуже важливо, щоб все це було недаремно", – наголошує експерт.

Є багато питань до Майдану

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився таким коментарем:

"Я належу до тієї частини українського суспільства (а вона – всупереч офіційній пропаганді – досить велика), яка не лише не визнає конструктивності Майдану, а й вважає його величезною помилкою та трагедією в історії України. Я не можу назвати жодного позитивного аспекту, який надав Майдан. Він починався з брехні (Янукович не відмовлявся від підписання Угоди про асоціацію, а переніс підписання на весну 2014 року – в цьому можна легко переконатися, піднявши матеріали Вільнюського саміту; Угода про асоціацію не була панацеєю і не була справедливим актом стосовно України, в чому ми пізніше всі переконалися, Україна не збиралася виконувати деякі положення Угоди навіть після Майдану (наприклад, не ратифікувала Римський статут тощо). Ці події не були революцією, оскільки революція має зовсім інші визначення і веде до прогресу, а не до деградації. В результаті ми отримали втрати територій, повністю зруйновану систему державного управління, зовнішню адміністрацію, тотальне беззаконня, корупцію в обсягах, що значно перевищують часи "при донецьких", руйнування промисловості, небачену цензуру, дикі орди "мирних активістів" з їхніми сміттєво-зеленими акціями, скасування соціальних пільг для населення, підвищення комунальних тарифів, повне ігнорування демократії та Конституції, обвал національної валюти, диктат Міжнародного валютного фонду, проблеми у відносинах між конфесіями, війну на Донбасі та інші "принади". Чи стали ми ближчими до Європи? Сумнівно. Чи стали ми вільнішими? Точно ні. Чи стало простіше ведення бізнесу? Абсолютно ні. Чи здобула Україна стимул до розвитку? На жаль!".

Революція, зазначає експерт, це (згідно з французьким істориком і філософом Жаном Жоресом) "найбільш варварський спосіб прогресу". У чому у нас, запитує Костянтин Бондаренко, прогрес порівняно з 2013 роком? У набутті безвізового режиму?

"Так нагадаю, – продовжує експерт, – що у вересні 2012 року Україна та ЄС підтвердили, що для набуття безвізу Україною втілено 95% усіх вимог з боку Євросоюзу. Він і так був би отриманий — можливо, навіть раніше, ніж 2017-го. Янукович пішов би роком пізніше – у 2015 закінчувався термін його президентських повноважень – і він точно не мав шансів на переобрання. Суспільство було б здоровішим. Україна була б цілісною. Сотні тисяч людей були б живі. Тому я не бачу жодної причини святкувати цей день. Для мене це – день скорботи та день невивчених уроків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що не вдалося ЗСУ під час контрнаступу: який сигнал ми отримали від американських еліт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини